Κλιματικές αλλαγές: πώς επηρεάζουν την Ολλανδία & τον κόσμο

Το κλίμα ανα τον κόσμο αλλάζει,

Και αυτό ανησυχεί άπαντες, πλέον !

Στην Ολλανδία φέτος ζήσαμε ένα πολύ θερμό καλοκαίρι και αυτό συνεχίζεται ! Εμείς το απολαύσαμε δεόντως, όμως δεν παύει αυτή η κλιματική αλλαγή, σε συνάρτηση με άλλες παλαιότερες στην Ολλανδία αλλά και ανά το κόσμο, να είναι 100% ανησυχητική.

To κλίμα αλλάζει και αυτό επηρεάζει τη θερμοκρασία, τη στάθμη της θάλασσας, τη φύση γενικότερα αλλά και τομείς που αφορούν ανθρώπινους παράγοντες, όπως είναι ο τουρισμός. Παρακάτω θα δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το πως επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την Ολλανδία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.

Θερμοκρασία

 • Σε ολόκληρο τον κόσμο, από το 1900, η θερμοκρασία έχει ανέβει συνολικά 0.8 βαθμούς Κελσίου. Στην Ολλανδία η θερμοκρασία εκτιμάται ότι έχει ανέβει κατα 1.7 βαθμούς Κελσίου.
 • Έχουν παρατηρηθεί ανά το κόσμο συχνότερες βροχοπτώσεις. Στην Ολλανδία επίσης. Είναι συχνότερες αλλά και ισχυρότερες. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι γι΄αυτό το φαινόμενο.
 • Στην Ολλανδία θεωρητικά δεν θα πρέπει να ανησυχούμε προς το παρόν, μιας και οι αρμόδιοι δηλώνουν έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Θα πρέπει όμως να ανησυχούμε στην πραγματικότητα γιατί το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά την παγκόσμια κοινότητα. Αφορά εμάς!

Βροχοπτώσεις

 • Στην Ολλανδία βρέχει το 8% περίπου του χρόνου.
 • Παρατηρείται λίγο περισσότερη βροχή το χειμώνα, από το καλοκαίρι.
 • Οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν κατά 20% από το 1950.
 • Κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, το φαινόμενο είναι συχνότερο
 • Τη χειμερινή περίοδο δεν παρατηρήθηκε ότι βρέχει περισσότερες μέρες, αλλά ότι όταν βρέχει, βρέχει περισσότερο.
 • Τους θερινούς μήνες οι μέρες βροχοπτώσεων μειώθηκαν. Όμως αυξήθηκαν οι μέρες που έχουμε τα λεγόμενα “showers”. – Ξέρουμε καλά εμείς που ζούμε στη Κεντρική Ευρώπη τι πάει να πει ”shower rain”.

Στάθμη της θάλασσας

Η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 20cm. Στην Ολλανδία, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι δε θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα η στάθμη της θάλασσας ακόμα και στην περίπτωση που αυτή αυξάνονταν κατά 2 ή και 3 μέτρα. Η Ολλανδία είναι μια πλούσια χώρα και θα μπορούσε να διαχειριστεί την υπερχείλιση της θάλασσας με διάφορα μέσα, όπως να δημιουργήσει περισσότερα αναχώματα. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

Φύση

 • Τα φυτά μεγαλώνουν γρηγορότερα.
 • Τα πουλιά επιδημούν νωρίτερα.

Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την αύξηση θερμοκρασίας κατά την περίοδο της άνοιξης. Ο κίνδυνος είναι να γεννηθούν νεοσσοί σε μια εποχή όπου δεν θα υπάρχει επαρκής τροφή γι’ αυτά.

Οι θερμότεροι μήνες του χειμώνα οδήγησαν στην λιγότερη έλευση αποδημητικών πουλιών από τις βόρειες χώρες προς στην Ολλανδία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αναπαραγώμενα πτηνά της Ολλανδίας τα οποία πλέον δε μεταναστεύουν στις νοτιότερες χώρες και παραμένουν στις Κάτω Χώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα υφιστάμενα προβλήματα που επηρεάζουν τη βιοποικιλότητα, όπως ο κατακερματισμός των οικοτόπων. Τα ζώα των Κάτω Χωρών που επιβιώνουν καλύτερα στο κρύο κλίμα ενδεχομένως να αναζητήσουν νέους τόπους στις βορειότερες χώρες και να μεταναστεύσουν, μιας και το κλίμα στις Κάτω Χώρες γίνεται θερμότερο. Το ίδιο θα συμβεί ή συμβαίνει ήδη και με ζώα των νοτιότερων από την Ολλανδία χωρών όπου θα καταφθάσουν στις Κάτω Χώρες. Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε την ύπαρξη νέων ζώων στις περιοχές των Κάτω Χωρών.

Κίνδυνοι

Aν και στις Κάτω Χώρες φαίνεται να μην υπάρχει κάποια ιδιαίτερη άμεση ανησυχία για την ώρα, οι κίνδυνοι υπάρχουν και κανείς δεν θα πρέπει να τους υποτιμήσει.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν αυτή η αύξηση θερμοκρασίας συνεχιστεί με αυτή την τάση τότε είναι πιθανόν να μιλάμε για μια αύξηση της θερμοκρασίας στη γη από 4, 5 έως και 6 βαθμούς. Κάτι που δεν είναι σίγουρο, όμως είναι πιθανόν και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη γη σε μεγάλες καταστροφές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκύψουν προβλήματα όπως η λειψυδρία, η απώλεια βιοποικιλότητας, η έλλειψη τροφίμων και θάνατος ζωντανών οργανισμών. Όπως και να χει εμείς οι άνθρωποι είμαστε άξιοι της μοίρας μας με όλα αυτά που συμβαίνουν, διότι εμείς τα έχουμε προκαλέσει. Ο Άνθρωπος δηλαδή. Τα ανθρωπάκια!

Στα ”θετικά” για τις Κάτω Χώρες ( Δεν υπάρχουν πραγματικά θετικά! σε τέτοια ζητήματα )

Ο τουρισμός

Σίγουρα η Ολλανδία ήδη είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Με υψηλότερες θερμοκρασίες τότε αναμένουμε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του τουρισμού και των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Ιδιαίτερα ωφελημένες θα είναι οι περιοχές που περιβάλλονται από θάλασσα.

Επομένως, είναι ασφαλές να πούμε ότι η αλλαγή του κλίματος παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα οικονομικά οφέλη για τον ολλανδικό τομέα του τουρισμού. Εάν η θερμοκρασία στις Κάτω Χώρες συνεχίσει να αυξάνεται, θα υπάρξει τεράστια εισροή τουριστών στη χώρα και αυτό θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της ανάπτυξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι Ολλανδοί αλλά και εμείς οι “Νότιοι” που ζούμε στις Κάτω Χώρες αγαπάμε τον ήλιο και τον απολαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. Αλλά…. Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά! …..

Ας γίνουμε άνθρωποι επιτέλους και ας σεβαστούμε το περιβάλλον ! Από εχθές, όχι αύριο…

Ας συνεργαστούμε όλοι μαζί για να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο! Έναν όμορφο και καθαρό κόσμο… 

Να απαιτήσουμε από τα κράτη που κατοικούμε και με κάθε τρόπο να πιέσουμε για να πάρουν τα μέτρα τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ας είμαστε και εμείς από σήμερα λίγο πιο υπεύθυνοι πολίτες.

Να ξανά αγαπήσουμε τη γη που μας φιλοξενεί … Να ξανά αγαπήσουμε τη φύση… Ανήκει και ο άνθρωπος στη φύση και ας το ξέχασε εδώ και πολλά χρόνια. Τα χρόνια της εικονικής πραγματικότητας …. Ας επιστρέψουμε ξανά εκεί που ανήκουμε…  Και αν δε θέλεις να επιστρέψεις… Δικαίωμα σου… Απλά Σεβάσου γιατί κινδυνεύεις να αφανιστείς ανθρωπάκο. 

Πηγές: wikipedia & Dutch Review

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks