Λίγα λόγια για τη Λιέγη στο Βέλγιο

Λιέγη

Η Λιέγη είναι μία πόλη του Βελγίου κοντά στα σύνορα με Γερμανιά 🇩🇪 και 🇧🇶, όπου οι άνθρωποι μιλούν κατά πλειοψηφία τη γαλλική γλώσσα. Μια πόλη όμορφη, καταπράσινη και με ενδιαφέρουσα ιστορία.

Οι #SuperGreeks την έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές και όσες φορές και να πήγαμε μας αρέσει. 💬 Μας αρέσει το vibe της πόλης.

Στη Λιέγη θα βρείτε, επίσης 1 αξιόλογο ελληνικό μαγαζί με υπέροχα ελληνικά προϊόντα, το oenogea.

🎒 Μια πόλη που έχεις την αίσθηση περπατώντας στο κέντρο ότι είναι ολόκληρη ένας μεγάλος πεζόδρομος. H μεγάλη πλατεία, τo ποτάμι και οι πολλοί ναοί είναι τα 3 στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πόλη.

🌳 Προάστια, περίχωρα και όλα καταπράσινα στην περιοχή γύρω από την πόλη!

🕶 Μην παραλείψεις να ανέβεις ένα από τα πολλά μονοπάτια που υπάρχουν με σκάλες, ώστε να φτάσεις στο υψηλότερο σημείο και να απολαύσεις την πανοραμική θέα (Coteaux de la Citadelle*).

👨‍👩‍👧👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👧‍👧👩‍👩‍👦👩‍👩‍👧👩‍👩‍👧‍👦👩‍👩‍👦‍👦👨‍👨‍👦‍👦👨‍👨‍👧‍👦👨‍👨‍👦 Είναι η 3η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του Βελγίου μετά την Αμβέρσα και τις Βρυξέλλες

λιέγη-βέλγιο

Λίγη ιστορία…

Oι πρώτες γραπτές αναφορές για την πόλη της Λιέγης υπάρχουν από το 558 📜Κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η πόλη ονομάστηκε Λεόδιος. Το 705, ο επίσκοπος του Μάαστριχτ Λάμπερτ μαρτύρησε εκεί και αργότερα αγιοποιήθηκε. Το 721, ο επίσκοπος Χάμπερτ του Μάαστριχτ μετέφερε το κέντρο της επισκοπής στη Λιέγη. Από τον 10ο αιώνα, η Λιέγη ήταν μέρος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας 📿

👊 Η Επανάσταση της Λιέγης (1789) έθεσε τέλος στην πολιτική κυριαρχία της επισκοπής, η οποία διήρκεσε σχεδόν 800 χρόνια.

💣 Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι Εβραίοι σώθηκαν, μιας και όλη η πόλη βοήθησε σε αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς που σώθηκαν ήταν κρυμμένοι στα πολυάριθμα μοναστήρια της περιοχής.

🇮🇹 Στην πόλη ζούνε πάρα πολλοί Ιταλοί, αποτελώντας τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κοινότητα της πόλης. Ο λόγος; Η Λιέγη τον 19ο αιώνα είχε εξελιχθεί σε ένα από τα πρώτα σύγχρονα κέντρα εξόρυξης άνθρακα και χάλυβα _ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί ήρθαν από τη Νότια Ιταλία για να εργαστούν στα ορυχεία της περιοχής. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν στην περιοχή από εκείνα τα χρόνια και αρκετοί Έλληνες 🇬🇷

😕 Την περυσινή χρονιά οι πλημμύρες στην περιοχή έπληξαν την πόλη, την έθαψαν κάτω από λάσπες. Οι ζημιές ανυπολόγιστες από αυτή την πλημμύρα με καταστροφές εκατομμυρίων και πολλούς νεκρούς.

Αγαπάμε Λιέγη! 🙂

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks