Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης μιλά στους SuperGreeks για τη σχέση Αλβανίας και Τουρκίας με την Ευρωπαίκή Ένωση, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τα οφέλη της Ελλάδας από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Γεννημένος στην Κρήτη και με πολιτικές- οικονομικές σπουδές με εξειδίκευση σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Στρατηγικής και Ασφάλειας στην Ευρώπη και Πολιτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης πολιτεύτηκε και εκλέχτηκε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτής του νομού η Ηρακλείου από το 1990 έως το 2014.

Με αφορμή την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της προεδρίας του στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας και σήμερα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, μίλησε στους SuperGreeks για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία, το μεταναστευτικό ζήτημα και μεταξύ άλλων τα οφέλη της χώρας μας από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Η συνέντευξη των SuperGreeks στην ευρωβουλευτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που θα ακολουθήσουν με όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Οι SuperGreeks δίνουν βήμα στους ευρωβουλευτές μας, για να μας ενημερώσουν για την ατζέντα τους στην Ευρωπαϊκή βουλή.

Είστε πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας. Σε ποιους άξονες επικεντρώνεστε ειδικότερα;

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε πριν από 14 περίπου μήνες με την πολιτική συμφωνία που υπήρξε στο Συμβούλιο υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την επίσημη έγκριση της απόφασης από το Συμβούλιο Κορυφής. 

Μία ενταξιακή πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας για να πραγματωθεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα πρέπει η Αλβανία να δείξει σαφή πρόοδο σε μία σειρά από ζητήματα θεμελιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητήματα, που σήμερα αποτελούν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στην ένταξη της Αλβανίας. Η Αλβανία δεν θα πρέπει μόνο να ασπαστεί στο σύνολό τους τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, όπως τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων ή των σχέσεων καλής γειτονίας αλλά θα  πρέπει μεταξύ άλλων προχωρήσει άμεσα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και προστασίας των μειονοτήτων. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχιση της εφαρμογής της δικαστικής μεταρρύθμισης και της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να ολοκληρώσει τη δημιουργία ειδικών δομών για την αποτελεσματική και ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει απτή πρόοδος στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης της χώρας. Ενώ θα πρέπει να θεσπιστεί νόμος για την απογραφή του πληθυσμού σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία το 2011 είχε επικριθεί σφοδρά από σειρά διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για σοβαρές παρατυπίες και αυθαιρεσίες και τα αποτελέσματά της αντιμετωπίστηκαν με υψηλό βαθμό σκεπτικισμού. Σε σχετική μου ερώτηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι η νέα απογραφή θα πρέπει να διεξαχθεί με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της θρησκευτικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων και ασφαλώς της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. 

Η αλβανική πλευρά, επίσης, θα πρέπει να σημειώσει σημαντική πρόοδο στη θέσπιση της εκτελεστικής νομοθεσίας για την προστασία των μειονοτήτων και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων.

Η Αλβανία αν επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει πλήρως να ασπαστεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και των υπόλοιπων μειονοτήτων, η δυνατότητα στην επικείμενη απογραφή του εθνικού αυτοπροσδιορισμού και της θρησκευτικής ελευθερίας, η απόλαυση των περιουσιών των ομογενών μας στη Χειμάρρα που συνδέεται άρρηκτα με τις πατρογονικές τους εστίες, η, αναγκαία για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας, απάλειψη από τα αλβανικά σχολικά βιβλία Γεωγραφίας και Ιστορίας χαρτών και αναφορών σε τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας ως δήθεν «αλβανικά εδάφη εκτός Αλβανίας», η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας του 2009 για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό ταυτότητας και επαναταφή των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών του Αλβανικού Έπους 1940-41 δεν είναι απλές εκκρεμότητες των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Αλλά βασικά ζητήματα που η επίλυσή τους θα υποδηλώσει την θέληση της γειτονικής χώρας μα έχει πραγματικά ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Τι ακριβώς είναι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης;

Η υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Κανονισμού για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, του οποίου είχα την τιμή να είμαι γενικός εισηγητής του Κοινοβουλίου με μία συντριπτική πλειοψηφία (615 υπέρ, 35 κατά και 46 αποχές), αποτελεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο για τον πρώτο σημαντικό σταθμό στην υλοποίηση της εμβληματική πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία Πράσινη Ευρώπη. Για μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050. Για την εφαρμογή στην πράξη της Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού. 

Με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θέλουμε να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις περιοχές που πλήττονται από τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Τις τοπικές οικονομίες αλλά κυρίως να στηρίξουμε αποφασιστικά τους πολίτες των περιοχών αυτών.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη στήριξη των περιοχών και των ανθρώπων που επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Ένα βασικό εργαλείο για την αποφυγή της αύξησης των ανισοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο. Εστιάζουμε στην κοινωνική συνοχή, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελεί ένα νέο οικονομικό πρότυπο, ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο μέσα από τις σύγχρονες και καθαρές μορφές ενέργειας θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές των περιοχών που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση. Περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη στη χώρα μας.

Πρώτο μας μέλημα ήταν αυτή η μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί με τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πετύχαμε τη σημαντική αύξηση του προτεινόμενου ποσού με «φρέσκο χρήμα» και την πλήρη απεξάρτησή του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις των άλλων Διαρθρωτικών Ταμείων όπως του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη ή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου.

Αποδώσαμε μεγάλη σημασία στην κοινωνική διάταση του Ταμείου και στη δημιουργία θέσεων εργασίας γιατί η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών θα πρέπει να απορροφήσει πλήρως το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Μέσα από το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης η συνολική χρηματοδότηση για την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ, από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους εθνικούς πόρους.

Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το Ταμείο να στηριχθεί πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Γι΄ αυτό η αρχιτεκτονική του είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη μόχλευση ιδιωτικών πόρων.

Θεσπίσαμε ένα μηχανισμό συνδεδεμένο με την ταχύτητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με πρόσβαση σε ποσοστό 50% των πόρων του Ταμείου. Ένα Μηχανισμό Οικολογικής Επιβράβευσης για τις χώρες που πρωτοπορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην απολιγνιτοποίηση. Γεγονός που θα δώσει στη χώρα μας την ευκαιρία, να διεκδικήσει επιπλέον πόρους, λόγω των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων για την κατάργηση των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας, που έχει αναλάβει.

Μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα ολοκληρωθεί και η πλήρης ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα μέχρι το 2023. Ένα έργο εθνικής σημασίας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά  οφέλη με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη. Η ολοκλήρωσή της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη. Ένα έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό πρόσημο καθώς όταν ολοκληρωθεί θα κλείσουν οι μονάδες παραγωγής στα Λινοπεράματα, στον Αθερινόλακκο κ.λπ.

Η Τουρκία του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Το αποστρέφεται. Πρόσφατα, σας θυμίζω, αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αποτροπή της βίας κατά των γυναικών.

Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας;

Συζητήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ετήσια Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ίσως η πιο σκληρή έκθεση που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στο Κοινοβούλιο. Απότοκος της συνεχούς προκλητικής συμπεριφοράς της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που συνεχίζει τις μονομερείς επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Που προκαλεί και υβρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η Τουρκία του σήμερα είναι μία χώρα που οπισθοχωρεί διαρκώς σε όλα τα επίπεδα. Κυριαρχεί, ο αναθεωρητισμός, ο νεοοθωμανισμός. Η αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και του Ισλάμ. Στο δημόσιο πολιτικό λόγο σημεία αναφοράς είναι η μάχη του Ματζικέρτ του 1071, η πρώτη εισβολή του Σελτζούκων Τούρκων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η «απελευθέρωση» του τεμένους Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ, και η αναβίωση του Ισλάμ από το Ουζμπεκιστάν μέχρι την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Σε αυτή την Τουρκία του σήμερα δεν έχουν θέση, οπισθοχωρούν διαρκώς η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα, οι θρησκευτικές ελευθερίες.

Η Τουρκία του σήμερα μετατρέπει σε τζαμί τον εμβληματικό Ναό της Ορθοδοξίας. Την Αγιά Σοφιά. Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Η Τουρκία του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Το αποστρέφεται. Πρόσφατα, σας θυμίζω, αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αποτροπή της βίας κατά των γυναικών. Τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει υπογραφεί από πάνω από 150 χώρες και έχει καταστεί πλέον εθιμικό δίκαιο, δεν την καταστρατηγεί απλώς, όπως με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη που οριοθέτησε αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας απεμπολώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο αγνοώντας το Άρθρο 121 της συγκεκριμένης Σύμβασης. Δεν την έχει ποτέ υπογράψει και κυρώσει.

Ενώ από το 2017 διαρκώς αμφισβητεί μία Διεθνή Συνθήκη που καθόρισε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μία συνθήκη που υπογράφτηκε πριν 98 χρόνια από πλειάδα κρατών και έχει εξασφαλίσει όλα αυτά τα χρόνια την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας. Πρόσφατα, επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δήλωσε ότι η Τουρκία με μία απλή προεδρική υπογραφή μπορεί να αποσυρθεί και από μία άλλη Διεθνή Συνθήκη, τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 που καθορίζει την αποστρατικοποίηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Σε αυτή τη διπλή ανιστόρητη και επικίνδυνη αμφισβήτηση δώσαμε την απάντηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 2017 με πρωτοβουλία μου ως πρόεδρος τότε της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκία με τροπολογία που συνυπέγραψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του ΕΚ, Γερμανός ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ και εντάχθηκε σε Ψήφισμα του Κοινοβουλίου που έγινε αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία η Συνθήκη της Λωζάννης κατέστη κοινοτικό κεκτημένο. Ενώ κάτι ανάλογο έγινε και πριν λίγες ημέρες για τη Συνθήκη του Μοντρέ. Με τροπολογία που κατέθεσα στην Έκθεση Προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και υποστηρίχθηκε από όλους τους Έλληνες και τους Κύπριους ευρωβουλευτές και υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και η Συνθήκη του Μοντρέ κατέστη κοινοτικό κεκτημένο.

Δυστυχώς για τον τουρκικό λαό, η Τουρκία του σήμερα με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας δεν μπορεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κάτι που πλέον έχει καταστεί συνείδηση σε όλη την Ευρώπη και στη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

Οι άστεγοι αποτελούν ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα πανευρωπαϊκά. Η πανδημία του κορωνοιού ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη για την προστασία τους, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ποιες θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι οι ενέργειες της ΕΕ για να δώσει ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα των αστέγων;

Πράγματι αγγίζετε με την ερώτησή σας ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό φαινόμενο. Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης και διαμένουν προσωρινά στους δρόμους. Κάποιοι μάλιστα κοιμούνται ακόμα και στα σκαλοπάτια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι άστεγοι εντάσσονται από ιατρικής άποψης σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους και σε πολλές περιπτώσεις λόγω της επιβαρυμένης υγείας τους. Σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο παρά ποτέ, να σκύψουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σεβασμό στα σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων αυτών. Οι άστεγοι μην ξεχνάμε στερούνται πρόσβασης σε αγαθά πρώτης ανάγκης, σε είδη υγιεινής και οφείλουμε να προστρέξουμε σε αυτά τα ευάλωτα άτομα που βιώνουν την ακραία φτώχεια γιατί αποτελεί συλλογική μας ευθύνη η προστασία τους. 

Πριν λίγους μήνες είχα καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική ερώτηση ζητώντας να πληροφορηθώ σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να προστατέψουμε την ευάλωτη κοινωνική ομάδα των αστέγων. Στην απάντησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη η προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως οι άστεγοι. Ενώ με επιστολή προς τα κράτη μέλη η Επιτροπή τα ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη στήριξη των αστέγων. Και πραγματικά πιστεύω ότι είναι η ώρα τόσο η Ευρώπη όσο και τα κράτη μέλη να ενσκύψουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να επιλύσουν επιτέλους το ζήτημα της αστεγίας. Οι άστεγοι είναι δυστυχώς ένα κοινωνικό φαινόμενο των ημερών μας. Ας μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα. 

Πόσο και πως έχει επηρεαστεί ο τομέας της Ναυτιλίας από την πανδημία του κορωνοιού;

Στην πρωτοφανή περίοδο που ζούμε με την πανδημία του κορωνοιού να έχει επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία η Ναυτιλία δυστυχώς δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την κρίση. Ένας τομέας πολύ σημαντικός για τη χώρα μας που κατέχει από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια ναυτιλία. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των συζητήσεων για την επανέναρξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοιού είναι σημαντικό να ενταχθούν μεταξύ άλλων και οι πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο της Ναυτιλίας. Η ναυτιλία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας και συντελεί καταλυτικά στην εμπορική δραστηριότητα των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, η ναυτιλία είναι απολύτως αναγκαία για την μεταφορά βασικών αγαθών και ενέργειας τόσο στους πολίτες όσο και στις βιομηχανίες ζωτικού χαρακτήρα της ΕΕ. Οι επιπτώσεις της κρίσης που διέρχεται σήμερα ο κλάδος είναι εφάμιλλες με αυτές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η ύφεση στη ναυτιλία θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει αλώβητο το στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτει στον τομέα της ναυτιλίας διασφαλίζοντας την επιβίωσή της αλλά κυρίως τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. 

Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα πανευρωπαϊκά;

Το μεταναστευτικό ζήτημα αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιούργησε ρωγμές στην ευρωπαϊκή συνοχή και κλόνισε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η Ευρώπη στην αντιμετώπιση του  μεταναστευτικού προβλήματος κατέγραψε μία σημαντική αποτυχία. Σε πρώτο χρόνο οι χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, που αποτελούν και την πύλη των μεταναστών προς την Ευρώπη αφέθηκαν αβοήθητες. Ενώ σε δεύτερο χρόνο, χώρες που δεν τους άγγιζε το πρόβλημα έμειναν στη «λογική» του «εθνικού εγωισμού» μη αποδεχόμενες αναλογική μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους.

Αναμφίβολα αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα θα πρέπει να σκύψουμε ως Ευρώπη με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών. Θα πρέπει να στηρίξουμε τις διαδικασίες ειρήνευσης των περιοχών που πλήττονται από πολεμικές διαμάχες. Κάτι που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους με ασφάλεια. Θα πρέπει ως Ευρώπη να «επιβάλλουμε» το σεβασμό και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα πρέπει να συνδράμουμε οικονομικά όλες αυτές τις χώρες. Το κεφάλαιο αυτό της αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες καταγωγής των μεταναστών θα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.  Και το γεγονός από μόνο του ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι το Σύμφωνο χρειάζεται επικαιροποίηση αποτελεί ένα πολύ θετικό και αισιόδοξο γεγονός. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι το μεταναστευτικό ζήτημα απαιτεί μία συνεκτική και ολοκληρωμένη νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο μπορεί να επιτελέσει ένα θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος καλύπτοντας και τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού που διέπουν την ΕΕ αλλά και την αρχή της αλληλεγγύης. 

Ποια είναι η θέση σας για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό της ΕΕ; Θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό μετά την εφαρμογή του;

Το πράσινο πιστοποιητικό, μία πολύ σωστή πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, μία πολύ θετική πρωτοβουλία που έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουλίου. Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη –μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε πραγματικά ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος που αποτελεί μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση για το πράσινο πιστοποιητικό που ήδη εκδίδεται στη χώρα μας θα αποτελέσει ένα ευρωπαϊκό εργαλείο που θα προσφέρει ταχεία λωρίδα για τους ταξιδιώτες. Και όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας είναι πολύ σημαντικό για τον Τουρισμό μας και κατ΄επέκταση για την Οικονομία μας να αποκατασταθεί η ελευθερία της κίνησης των πολιτών. 

Τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση φέτος είναι καταρχήν αισιόδοξα από τους φορείς του κλάδου έστω και αν έχει περιοριστεί το εύρος της τουριστικής περιόδου. 

Ο τομέας του Τουρισμού χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους την περίοδο της πανδημίας και πρέπει να κάνει γρήγορα βήματα προς την κανονικότητα καθώς αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Και η έγκριση που πήρε η χώρα από την Κομισιόν για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου ύψους 420 εκ ευρώ που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα επανεκκίνησης.

Πως θα μπορούσε η Ευρώπη να εξελιχθεί την επόμενη μέρα;

Η Ενωμένη Ευρώπη στήθηκε πάνω στα ερείπια δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Και πράγματι μας προσέφερε μερικά πολύ σημαντικά αγαθά. 70 χρόνια Ειρήνης, Δημοκρατίας, Ασφάλειας και Σταθερότητας. Ίσως εμείς σήμερα να τα θεωρούμε αυτονόητα, αλλά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με τα εκατομμύρια αθώα θύματα οι «γενιές των δύο πολέμων» τα έβλεπαν ως πολύτιμα δώρα.

Που είμαστε όμως σήμερα; Η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας. Και την ίδια ώρα ένας πολιτικός νάνος. Και αν δεν εξελιχθεί με γοργά βήματα, αν δεν προχωρήσει μπροστά προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα κινδυνεύσει η ίδια η συνοχή της. 

Η κοινή εξωτερική πολιτική, η Ευρώπη της μίας φωνής, η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, ο ευρωπαϊκός στρατός, η οικονομική ένωση και όχι μόνο η νομισματική ένωση δεν αποτελούν απλώς ζητούμενα. Είναι επιτακτική ανάγκη για την ευρωπαϊκή συνοχή. Προϋπόθεση συνέχειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η πρώτη φορά που η ΕΕ δανείζεται η ίδια για λογαριασμό των κρατών της, είναι ένα σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Που πρέπει να έχει ένα μόνο τέλος. Την ταχύτατη υλοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ένα μήνυμα για τους Έλληνες του εξωτερικού; 

Στους Έλληνες που ζουν, μοχθούν και εργάζονται στο εξωτερικό θεωρώ ότι οφείλουμε ως πολιτικό σύστημα μια μεγάλη συγγνώμη που οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις κάποιων δεν θα τους επιτρέψουν την ισότιμη συμμετοχή τους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είχε πρόσφατα τη δυνατότητα να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος του παρελθόντος. Η ψήφος των Ελλήνων ομογενών από τον τόπο διαμονής τους σέρνεται για πάρα πολλά χρόνια. Η πολιτική ανωριμότητα και φοβικότητα κάποιων απέτρεψαν επιτέλους αυτή την ορθή διόρθωση. Οι Έλληνες ομογενείς έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει. Κάποιοι δεν θέλουν οι ομογενείς μας να έχουν άποψη για τα ζητήματα της χώρας. Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται και φοβάμαι ότι δεν πρόκειται ποτέ να αντιληφθούν ότι οι ομογενείς μας είναι μέρος του Έθνους. Ως πολιτικό σύστημα ψηφίσαμε ένα νόμο κατώτερο των περιστάσεων και απογοητεύσαμε τους χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού. Αποφύγαμε να καθιερώσουμε μία γνήσια καθολική ψηφοφορία των εκλογέων ου εξωτερικού. Πρέπει πάση θυσία να κρατήσουν άρρηκτους δεσμούς με τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Και να πάψουμε επιτέλους να σκιαμαχούμε με φαντάσματα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks