Η καθηλωτική Μαρία Κάλλας: Η προδιαγεγραμμένη τραγουδίστρια, η ντίβα και η εύθραυστη γυναίκα

Μαρία Κάλλας

Αν και από νωρίς η Κάλλας είχε αναγνωρίσει το ταλέντο της ως δραματική τραγουδίστρια, στην πραγματικότητα η επαγγελματική της πορεία καθορίστηκε αρχικά από τη μητέρα της και στη συνέχεια από το σύζυγό της. Το χαρισματικό ταλέντο της που την έκανε παγκόσμιο φαινόμενο, ήταν και αυτό που δημιούργησε την ψυχοσύνθεσή της. Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο θανάτου της Μαρίας Κάλλας, οι SuperGreeks ετοίμασαν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για την καλλιτέχνιδα με την ξεχωριστή φωνή, που μάγεψε όλο τον κόσμο.

Τα παιδικά χρόνια

Γεννημένη στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη από έλληνες γονείς, μετανάστες, με το όνομα Μαρία Άννα Σοφία Σεσίλια Καλογεροπούλου, η Μαρία Κάλλας εμποτίστηκε με το μαγικό ταλέντο μιας εξαιρετικής φωνής, που στο μέλλον θα σαγήνευε τους πάντες. Η Κάλλας άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα κλασικού πιάνου όταν ήταν 7 ετών. Αν και επισκιάστηκε από τη μεγαλύτερη αδερφή της, Jackie, η οποία θεωρούνταν όμορφη και χαρισματική, η Κάλλας αποδείχθηκε ικανή στο τραγούδι μουσικής με δραματική αίσθηση, με τη μητέρα της να την ωθεί να ακολουθήσει μία τέτοια καριέρα.

Το 1937, όταν η Κάλλας ήταν έφηβη, οι γονείς της χώρισαν και εκείνη, η μητέρα της και η αδερφή της μετακόμισαν πίσω στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, η Κάλλας σπούδασε φωνητική υπό την Elvira de Hidalgo στο Ωδείο Αθηνών και είχε την καθοδήγησή της για επτά συνεχόμενα έτη.

Επανειλημμένως, η Μαρία θα έλεγε πως δεν είχε επιλέξει η ίδια το τραγούδι: Η μοίρα με έφερε σ’ αυτήν τη σταδιοδρομία. Δεν μπόρεσα να ξεφύγω. Πιέστηκα να την ακολουθήσω, αρκετά συχνά, πρώτα από τη μητέρα μου, ύστερα από τον άντρα μου. Ευχαρίστως θα την είχα εγκαταλείψει. Αυτό πιθανόν θα καταπλήξει κόσμο, αλλά θα το έκανα! όπως είπε η ίδια το 1970. Ήδη, δυο χρόνια νωρίτερα, είχε υποστηρίξει: Η νοοτροπία μου κι ο κώδικας συμπεριφοράς μου θεμελιώθηκαν νωρίς στη ζωή μου, όχι από μένα αλλά από την οικογένειά μου – τη μητέρα μου κυρίως, που ήλεγχε την οικογένεια τότε. Το πρόγραμμα ήταν, βέβαια, ότι θα γινόμουν τραγουδίστρια, καλλιτέχνης εν πάση περιπτώσει.

Διαβάστε επίσης το αφιέρωμα στον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν

Η καριέρα στην όπερα

Το ντεμπούτο της πραγματοποιήθηκε στην Όπερα της Αθήνας ενώ ο πρώτος μεγάλος ρόλος ήρθε τον ίδιο χρόνο (1941) με την Τόσκα του Πουτσίνι. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η Κάλλας δυσκολεύτηκε να βρει ρόλους. Στα μέσα της δεκαετίας του 1940, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για να περάσει χρόνο με τον πατέρα της και να αναζητήσει δουλειά, αλλά γνώρισε πολλές απορρίψεις. Σε ηλικία 22 χρόνων κι ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και τραγουδούσε δοκιμαστικά, προκειμένου να προσληφθεί στην Μετροπόλιταν, της έγινε πρόταση να πρωταγωνιστήσει στην Madame Butterfly και στο Fidelio στα αγγλικά, προτάσεις που αρνήθηκε για την εξωτερική της εμφάνιση και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αντίστοιχα.

Τελικά μετακόμισε στη Βερόνα, όπου γνώρισε τον πλούσιο βιομήχανο Giovanni Meneghini και οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1949. Η διεθνής αναγνώριση που ήρθε εκείνη την περίοδο, την οδήγησε στην όπερα στη Βερόνα Αρένα το 1947. Τα επόμενα χρόνια, υπό τη διαχείριση του συζύγου της, η Κάλλας συνέχισε να παίζει στη Φλωρεντία και τη Βερόνα με την αποδοχή των κριτικών. Αν και η φωνή της μαγνήτισε το κοινό, καθώς η φήμη της αυξήθηκε, η Κάλλας απέκτησε τη φήμη της ιδιοσυγκρασιακής, απαιτητικής ντίβας και πήρε το παρατσούκλι “Η Τίγρης”.

Το 1954, η Κάλλας έκανε το αμερικανικό της ντεμπούτο στη Νόρμα στη Λυρική Όπερα του Σικάγο. Η παράσταση ήταν ένας θρίαμβος και θεωρήθηκε ως ένας χαρακτηριστικός ρόλος. Δύο χρόνια αργότερα είχε επιτέλους την ευκαιρία να τραγουδήσει με τη Μητροπολιτική Όπερα στη γενέτειρά της, τη Νέα Υόρκη, αλλά το 1958 απολύθηκε από τον σκηνοθέτη Ρούντολφ Μπινγκ. Ο γάμος της Κάλλας είχε επίσης αρχίσει να καταρρέει. Η Κάλλας και η Meneghini χώρισαν στο τέλος της δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας, η τραγουδίστρια της όπερα γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Ιδιαίτερος θόρυβος πάντως γύρω από το όνομά της είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα, λόγω της αμοιβής που εισέπραξε από το Φεστιβάλ Αθηνών, το 1957, για τη συμμετοχή της στην παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Το ποσό των 9.000 δολαρίων θεωρήθηκε εξωφρενικό και εκτός από τη Μαρία Κάλλας στο στόχαστρο μπήκε και ο τότε υπουργός Προεδρίας, και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος. Η ίδια μάλιστα φοβήθηκε να πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της παράστασης λόγω αποδοκιμασιών και απειλητικών επιστολών και τηλεφωνημάτων. Η παράσταση αναβλήθηκε και όταν τελικά δόθηκε, λίγες ημέρες μετά, η ερμηνεία της Κάλλας ήταν καθηλωτική.

Ο έρωτας με τον Αριστοτέλη Ωνάση

Ο Ωνάσης και η Κάλλας γνωρίστηκαν το 1957, σε μια δεξίωση που διοργάνωσε η γνωστή κοσμικογράφος της εποχής, Έλσα Μάξγουελ. Ο μεγιστάνας έβαλε στο στόχαστρο την Ελληνίδα ντίβα της όπερας, αλλά το ειδύλλιο μεταξύ τους αναπτύχθηκε δύο χρόνια μετά, όταν ο Ωνάσης προσκάλεσε την Κάλλας και τον τότε σύζυγό της, Meneghini, σε κρουαζιέρα, με την πολυτελή θαλαμηγό του. Η παρουσία της συζύγου του, Τίνας Λιβανού, δεν απασχόλησε τον Ωνάση, που είχε επικεντρωθεί στον στόχο του.

Το ζευγάρι είχε μεσογειακό ταμπεραμέντο και πάθος. Με το ίδιο πάθος όμως, Ωνάσης και Κάλλας καβγάδιζαν σχεδόν καθημερινά. Ο μεγιστάνας έφτανε συχνά στο σημείο να προσβάλλει και να πληγώνει την ντίβα, ακόμη και δημόσια. Με το πέρασμα του χρόνου, ο κοσμοπολίτης Ωνάσης άρχισε να απομακρύνεται από τη σύντροφό του. Η Κάλλας, που είχε αραιώσει τις εμφανίσεις της στην όπερα, και είχε αφιερωθεί με σώμα και ψυχή, σε έναν έρωτα που δεν είχε την απαιτούμενη ανταπόκριση.

Ο χωρισμός έκανε την Κάλλας να καταρρεύσει καθώς ο Ωνάσης είχε ήδη προχωρήσει στην επόμενη κατάκτησή του, την Τζάκι Κένεντι. Η ντίβα είχε δει το ενδιαφέρον του συντρόφου της, για την πιο διάσημη χήρα του κόσμου, αλλά όταν έμαθε από την τηλεόραση ότι ο Ωνάσης θα την παντρευτεί, κλονίστηκε. Περνούσε ώρες κλεισμένη στο δωμάτιο, κλαίγοντας για τον χαμένο της έρωτα, αδιαφορούσε για την εμφάνισή της, απέφευγε τις επαφές με τρίτους, ενώ τις σπάνιες φορές που εμφανιζόταν δημόσια, προσπαθούσε να φαίνεται δυνατή και ψύχραιμη. Υποστήριζε, ότι ο χωρισμός αποφασίστηκε από κοινού με τον Ωνάση και προσπαθούσε να φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει τη ζωή της.

Το τέλος της καριέρας της Κάλλας

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η πρώην αστρική τραγουδιστική φωνή της Μαρίας Κάλλας έπεφτε ευδιάκριτα. Οι εμφανίσεις της αραίωναν όλο και περισσότερο και αποσύρθηκε επίσημα από τη σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ωστόσο, η Κάλλας επέστρεψε σύντομα στις παραστάσεις με τη Metropolitan Opera στα μέσα της δεκαετίας. Η τελευταία της οπερική παράσταση ήταν στην Τόσκα στο Covent Garden του Λονδίνου στις 5 Ιουλίου 1965, όπου την παρακολούθησε η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Κάλλας δοκίμασε τις δυνάμεις της στη διδασκαλία. Το ’71 και το ’72, έκανε μαθήματα master στο Juilliard της Νέας Υόρκης. Παρά την κακή κατάσταση υγεία της, η Κάλλας συνόδευσε ένα φίλο της σε μια διεθνή περιοδεία ρεσιτάλ το 1973 για να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει χρήματα για την άρρωστη κόρη του. Μετά την περιοδεία, η Κάλλας μετακόμισε στο Παρίσι της Γαλλίας και απομονώθηκε.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, σε ηλικία 53 ετών, η Μαρία Κάλλας πέθανε ξαφνικά και μυστηριωδώς στο σπίτι της στο Παρίσι, ενώ ως κύρια αιτία θανάτου φαίνεται να ήταν μία καρδιακή προσβολή.

Με πληροφορίες από: biography.com, lifo.gr, tanea.gr. mihanitouxronou

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks