Tα πρώτα σου βήματα στο Βέλγιο ως Expat
Ερχόμενοι στο Βέλγιο έχουμε να διευθετήσουμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την μετεγκατάσταση μας ως expats.
Ερχόμενος από την Ελλάδα ή αλλού στο Βέλγιο θα πρέπει, όπως αντιλαμβάνεσαι, να δηλώσεις κάτοικος Βελγίου, την πόλης που ζεις , να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό, να κάνεις ασφάλεια υγείας και μια σειρά από άλλα πράματα. Αυτά είναι τα πρώτα βήματα, είναι αρκετά και παράλληλα θα πρέπει να αρχίσεις να προσαρμόζεσαι στο νέο περιβάλλον. Για πάμε να δούμε παρακάτω μια σειρά από βήματα που πρέπει να γίνουν απαραίτητα στην αρχή της διαδρομής σου στο ταξίδι της ζωής στο Βέλγιο.
Εγγραφή στο τοπικό δημαρχείο
Μέσα σε οκτώ ημέρες από την άφιξή σου θα πρέπει να εγγραφείς στο τοπικό δημαρχείο ( maison communale / gemeentehuis ). Από εκεί θα αποκτήσεις την άδεια παραμονής σου ως expat στο Βέλγιο και θα ξεκινήσεις το ταξίδι. Το όμορφο και απρόβλεπτο ταξίδι της ζωής.
Η διαδικασία εγγραφής είναι ίδια σε όλα τα δημαρχεία του Βελγίου που όμως ενδέχεται να υπάρχουν μικρές διαφορές. Ορισμένα δημαρχεία είναι πιο έτοιμα στο να υποδεχτούν expats, προσφέρουν υπηρεσίες και σε άλλες γλώσσες *(π.χ. Αγγλικά) και είναι λίγο πιο ταχεία η εξυπηρέτηση σε αυτό το επίπεδο.
Απαραίτητα έγγραφα για την εγγραφή
- Διαβατήριο ή ταυτότητα
- Σύμβαση μίσθωσης / στέγασης
- Φωτογραφίες για μέγεθος διαβατηρίου
- Απόδειξη ασφάλισης υγείας
- Απόδειξη ότι μπορείτε να ζήσετε μισθολογικά στο Βέλγιο (για παράδειγμα, με μία σύμβαση εργασίας / πρακτικής άσκησης, συνταξιοδοτικό επίδομα ή επαρκή αποταμίευση).
Αφού το δημαρχείο σας λάβει όλα τα έγγραφα παραπάνω θα ξεκινήσει ο έλεγχος και έπειτα από 2 εβδομάδες και αφού είναι όλα εντάξει και έχουν παρατεθεί όλα τα απαραίτητα και όπως πρέπει, θα είστε επίσημα κάτοικος Βελγίου.
Θα λάβετε την άδεια παραμονής σας και θα έχετε έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης. Θα έχετε κάνει την εγγραφή στους καταλόγους των expats. H άδεια διαμονής σας μπορεί να είναι σε ηλεκτρονική μορφή με τσίπ και κοστίζει 25 ευρώ, με ισχύ 5 έτη και μπορείτε έπειτα να την ξανά ανανεώσετε. Δείτε παρακάτω το άρθρο μας για τις νέες ταυτότητες στο Βέλγιο:
Μια δυσκολία είναι ότι για την εγγραφή σας, όπως αναφέρεται και παραπάνω για τα απαραίτητα έγγραφα, είναι η απόδειξη ασφάλειας υγείας. Για να υποβάλετε αίτηση για την Βελγική ασφάλεια υγείας θα πρέπει να έχετε βρει σπίτι. Εάν αυτό δεν έχει γίνει ακόμα , τότε μπορείτε ως πολίτης της ΕΕ, να αποδείξετε την ασφάλιση σας με μία Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης υγείας ( EHIC ). Όλη αυτή η δυσκολία προκύπτει από το ότι οι αιτήσεις και οι διαδικασίες όλες τρέχουν παράλληλα και μία αίτηση π.χ. της ασφάλισης υγείας , μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα δούμε παρακάτω, που γράφουμε για την ασφάλεια υγείας, περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό το ζήτημα.
Μητρώο κοινωνικής ασφάλισης
Όλοι οι κάτοικοι Βελγίου καταβάλουμε εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη μας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε μια εγγραφή. Εάν εργαστείς σε κάποιον εργοδότη, αυτή τη δουλειά θα την κάνει αυτός για εσάς. Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίες θα πρέπει να κινήσεις μόνος σου την διαδικασία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με την Εθνική υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης. Τόσο οι εργοδότες σας όσο και εσείς οι ίδιοι αν είστε ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δίνεται κάποια χρήματα για την κοινωνική σας ασφάλιση. Αυτά τα χρήματα δίδονται για τα παρακάτω οφέλη:
- Παροχές ανεργίας
- Παροχές ασθενείας
- Παροχές αναπηρίας
- Οικογενειακά επιδόματα
- Συντάξεις
κ.α.
Θα πρέπει να είστε βέβαιος ότι ο εργοδότης σας έχει κάνει την εγγραφή για εσάς για να προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα. Βλέπε παρακάτω την ασφάλεια υγείας.
Για την κοινωνική ασφάλιση θα έχουμε και εκτενέστερο άρθρο μελλοντικά*.
Ασφάλεια υγείας
Το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσετε μια ασφάλεια υγείας στο Βέλγιο. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται κάνοντας την εγγραφή σας στο κρατικό ασφαλιστικό σύστημα *( Mutuelle / ziekenfonds ) όπου σας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην Κρατική Βελγική υγειονομική περίθαλψη.
Η διαδικασία με την ασφάλεια υγείας μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 6 μήνες και γι’αυτό το λόγο εμείς ως πολίτες της Ε.Ε. μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα και πριν έρθουμε στο Βέλγιο, την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Αυτή η κάρτα μας καλύπτει για ορισμένο χρονικό διάστημα που όμως είναι η γέφυρα για την εγκατάσταση μας στο Βέλγιο και σε ότι αφορά την υγειονομική μας περίθαλψη.
Επιλέγουμε την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστούμε για την ασφάλεια υγείας προσκομίζοντας την άδεια που έχουμε από την εγγραφή μας στο δήμο *( Ο δήμος επίσης ζητάει ασφάλεια υγείας για την εγγραφή, αλλά αυτό το παράλογο είπαμε το αντιμετωπίζουμε με την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης που μας παρέχουν από την Ελλάδα και πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας ).
Η επιλογή της εταιρείας με την οποία θα συνεργαστούμε για την ασφάλεια υγείας μας είναι μια ιστορία που θα παραθέσουμε σε επόμενο άρθρο μας.
Τραπεζικός λογαριασμός
Είναι απαραίτητος για τις πληρωμές μας, αλλά και άλλα πρακτικά ζητήματα όπως η εγγύηση στην εύρεση σπιτιού μας. Δες το παρακάτω άρθρο γι’ αυτό το σκοπό με αναλυτικές λεπτομέρειες.
Εύρεση εργασίας
Για την εύρεση εργασίας στο Βέλγιο έχουμε παραθέσει άρθρο στο παρελθόν με διάφορους χρήσιμους συνδέσμους.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εύρεση σπιτιού είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε στο Βέλγιο. Μοιάζουν ίσως αρκετά , αλλά δεν είναι τόσα μιας και οι διαδικασίες κινούνται αρκετά γρήγορα και η γραφειοκρατεία δεν είναι τεράστια, όπως στην Ελληνική πραγματικότητα. Αν τα βάλεις όλα σε μια σειρά και προσαρμοστείς, γρήγορα θα σου αρέσει η νέα σου ζωή με τις νέες προκλήσεις και περιπέτειες.
Πηγή: expatica