Αλλαγή ταυτοτήτων στο Βέλγιο. Αλλαγές και στις ταυτότητες των υπόλοιπων κρατών -μελών της ΕΕ.

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, ο δήμαρχος Filip Anthuenis της πόλης της Lokeren και ο υπουργός ασφάλειας και εσωτερικών υποθέσεων Pieter De Crem παρουσίασαν το πρώτο νέο eID. Πιλοτικά θα αλλάξουν ταυτότητες οι κάτοικοι σε μερικούς δήμους του Βελγίου και έπειτα σε όλους τους δήμους της χώρας.

Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα έχει μια νέα διάταξη που αντικαθιστά την παλιά από το 2002 στο Βέλγιο. Με τον τρόπο αυτό, το νέο eID συμμορφώνεται με τους αυστηρούς διεθνείς κανόνες που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των ελέγχων ταυτότητας.

Like στο Facebook page μας για να βλέπετε και περισσότερα χρήσιμα Tips & Articles για τη ζωή στο Βέλγιο…

Μερικές σημαντικές αλλαγές:

  • Το νέο eID περιέχει δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό το νέο στοιχείο προστίθεται για την ενίσχυση της καταπολέμησης της απάτης σε θέματα ταυτότητας. Το δακτυλικό αποτύπωμα είναι μόνο στο τσιπ της κάρτας (όχι σε κεντρική βάση δεδομένων) και προστατεύεται. Μόνο οι αρμόδιες αρχές μπορούν να διαβάσουν το τσιπ. – Στην Ελλάδα όσοι είναι λίγο “μεγαλύτεροι” θα θυμούνται τις ταυτότητες με τα δαχτυλικά αποτυπώματα.
  • Η ενσωμάτωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι σύμφωνη με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2019/1157 της 20ής Ιουνίου 2019, ο οποίος υποχρεώνει τα κράτη μέλη να περιλαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα στις δικές τους ταυτότητες. Επιστροφή στα παλιά λοιπόν και για την Ελλάδα
  • Η φωτογραφία βρίσκεται στα αριστερά και όχι στα δεξιά.
  • Η ιθαγένεια δεν αναφέρεται πλέον ως “BELG” αλλά ως “BEL”.
  • Διαφορετική απόχρωση χρωμάτων
  • Η Lokeren είναι ο πρώτος δήμος που ξεκίνησε το πιλοτικό αυτό έργο. Τις επόμενες εβδομάδες, οι ακόλουθοι δήμοι θα συμμετάσχουν επίσης στο πιλοτικό έργο και θα ξεκινήσουν να εκδίδουν νέες κάρτες:

Sint-Genesius-Rode, Waasmunster, Aalst, Wishelen, Lellergem, Ostend, Merelbeke, Berlare, Geraardsbergen, Denderleeuw, Gavere, Wetteren, Sint- Lievens- Houtem, Leuven, Ath, Charleroi, Frameries, Comines-Warneton, Woluwe-Saint-Lambert, Eupen, Tournai και Βρυξέλλες.

Ανάλογα με την αξιολόγηση του πιλοτικού σχεδίου, όλοι οι άλλοι βελγικοί δήμοι θα ξεκινήσουν να εκδίδουν το νέο eID από τον Απρίλιο.

Οι κάρτες eID που κυκλοφορούν θα αντικατασταθούν στο τέλος της περιόδου ισχύος τους ή νωρίτερα σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή ζημιάς στην αναφερθείσα κάρτα ή για άλλους λόγους, όπως αλλαγή ονόματος κτλ.

Δεν χρειάζεται να ζητήσετε νέο eID εφόσον έχετε την παλιά σας κάρτα και εξακολουθεί να είναι έγκυρη.

Στο τέλος της περιόδου ισχύος της κάρτας σας θα λάβετε επιστολή πρόσκλησης για να αντικαταστήσετε την παλιά σας κάρτα με τη νέα.

* Για να καταλάβουν καλύτερα και αυτοί που δε γνωρίζουν πως λειτουργεί το σύστημα με τις ταυτότητες στο Βέλγιο:

Όλοι οι κάτοικοι του Βελγίου θα πρέπει να έχουν ταυτότητα. Αρχικά μία “προσωρινή” που σε καθιστά κάτοικο Βελγίου, αλλά όχι και υπήκοο ( Για την υπηκοότητα στο Βέλγιο διαβάστε εδώ! ). Αυτή η κάρτα θα πρέπει ανανεώνεται ανά μερικά χρόνια. 5 στην προκειμένη.

Να σημειώσουμε

… ότι υπήρξαν πάρα πολλές αντιδράσεις γι’ αυτό το νέο σύστημα ταυτοτήτων από την GBA ( Aρχή Προστασίας Δεδομένων), αλλά παρόλα ταύτα το σχέδιο θα προχωρήσει κανονικά διότι οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι έχουν σεβαστεί όλα τα δεδομένα που αφορούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Aντιρρήσεις γι’ αυτή τη νέα ηλεκτρονική κάρτα / ταυτότητα υπάρχουν και από το ερευνητικό του πανεπιστήμιο του Leuven (KU Leuven) και από άλλους ιδιώτες και φορείς.

Θα επανέλθουμε με περισσότερα άρθρα για τις αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και με το τι θα ισχύσει με τις παιδικές ταυτότητες.

Πηγή : IBZ , standaard

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks