Ιστορία: Το μυστικό χωριό της Ολλανδίας – Μια ιστορία επιβίωσης στον B’παγκόσμιο πόλεμο

μυστικό-χωριό-ναζί-ολλανδία

Το μυστικό χωριό της Ολλανδίας Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μυστικό χωριό ήταν καλά κρυμμένο από τους Ναζί στο δάσος κοντά στο Vierhouten στο Veluwe. Αυτό το χωριό χτίστηκε για να παρέχει καταφύγιο για περισσότερους από 80 πρόσφυγες σε ένα χρόνο.

Το χωριό

Σε αυτό το χωριό με την ονομασία “Pas Op” έζησαν αρκετοί άνθρωποι που κινδύνευαν εκείνη την εποχή από τις θηριωδίες των Ναζί. Εβραίοι , Βρετανοί αεροπόροι, Ρώσσοι, Γερμανοί καταζητούμενοι και άλλοι πρόσφυγες κρύφτηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Το χωριό αυτό ξεκίνησε με μία καλύβα όπου αρχικά έμειναν δύο Εβραίοι, μα σύντομα χτίστηκαν εννέα καλύβες για να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο πληθυσμό προσφύγων της εποχής από τον Απρίλιο του 1943 μέχρι τον Οκτώβριο του 1944 όπου και η καλύβα ανακαλύφθηκε τυχαία από τους Ναζί.

Η κατασκήνωση αυτή αποτελούνταν από 9 καλύβες, άλλες ήμι-υπόγειες και άλλες εντελώς πάνω στο έδαφος. Καθώς οι καλύβες βρίσκονταν σε ένα πολύ πυκνό δάσος με μικρά πεύκα, ήταν κρυμμένες από τη θέα των Γερμανών για αρκετό διάστημα με αποτέλεσμα να σωθεί αρκετός κόσμος μέχρι να βρεθεί τελικά αυτή η κρυψώνα.

Οι εκτελέσεις

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 1944, οι Ναζί εντελώς τυχαία περπατώντας σε κοντινή περιοχή άκουσαν ήχους κοπής ξύλου και πριονίσματος- ακολούθησαν τους ήχους γιατί τους φάνηκαν ύποπτοι και είδαν ένα παιδάκι που είχε πάει να πάρει νερό από μια άλλη καλύβα. Σταμάτησαν το αγόρι και το έκαναν μια σύντομη ανάκριση. Νομίζοντας οι Ναζί ότι κρύβονται σε αυτές τις καλύβες επικίνδυνοι τρομοκράτες , έσπευσαν να καλέσουν βοήθεια για ενισχύσεις. Αυτή η ολιγωρία των Ναζί και ο χρόνος που προέκυψε ήταν σημαντικός για να σωθεί η πλειοψηφία των κρυμμένων ανθρώπων στις καλύβες.

Δυστυχώς, 8 Εβραίοι δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από τους Ναζί. Συνελήφθησαν από τους Γερμανούς στρατιώτες και φυλακίστηκαν  στο Vierhouten.

Από αυτούς τους ανθρώπους η μια γυναίκα πέθανε στη φυλακή , ενώ ο άντρας της εκτελέστηκε. Όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να ακολουθήσουν τους στρατιωτικούς σε μια πορεία που θα οδηγούσε στην εκτέλεση τους. Ένα χιλιόμετρο πριν φτάσουν ξεκίνησε μια αψιμαχία τη στιγμή όπου δύο από τους συλληφθέντες προσπάθησαν να ξεφύγουν – Ο ένας εκτελέστηκε την ώρα που έτρεχε για να σωθεί – Ο άλλος επέστρεψε πίσω όταν άκουσε το 6χρόνο παιδί του να φωνάζει.

Το αποτέλεσμα ήταν να σκάψουν οι ναζί κάποιους λάκκους για να μπούνε και ξαπλώσουν οι εναπομείναντες Εβραίοι του μυστικού χωριού και να τους δολοφονήσουν εκεί μέσα. Το 6χρόνο παιδί δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο επίσης.

Στο σήμερα

Το χωριό έχει αναπαρασταθεί εν μέρη και είναι προσβάσιμο για επίσκεψη στο σήμερα. Υπάρχουν διάφορα τουρς από εθελοντές που αναλαμβάνουν την ξενάγηση με ένα μικρό κόστος στο χωριό και το μουσείο όπου έζησαν για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κρυμμένοι τόσοι άνθρωποι / πρόσφυγες.

*Φυσικά στα χρόνια του κορονοιού θα πρέπει να διατηρούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας κατά την επίσκεψη σε αυτό τον σημαντικό χώρο.

Για να κλείσουμε ραντεβού[email protected]

Για το επίσημο website : https://www.verscholendorpvierhouten.nl/

VIDEO από το μυστικό χωριό

Πηγές: Εδώ, εδώ και εδώ

Διαβάστε ακόμα

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks