Οι καινοτόμοι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ολλανδίας

Ήταν 1928 όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία και φιλοξενήθηκαν στη χώρα αντί του Λος Άντζελες που ήταν επίσης στην κούρσα διεκδίκησης του θεσμού για να απονείμει τα μετάλλια. Οι συγκεκριμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες όμως έφεραν μαζί τους και πολλές καινοτομίες, μία εκ των οποίων ήταν η συμμετοχή γυναικών για πρώτη φορά. Η Ολυμπιακή φλόγα άναψε στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε στην Ολλανδία, η παρέλαση των σημαιών έγινε και οι Ολυμπιακοί αγώνες ολοκληρώθηκαν στις 12 Αυγούστου 1928. Ποιά ήταν όμως τα στοιχεία που έκαναν το θεσμό να ξεχωρίσει εκείνη τη χρονιά;

Οι καινοτομίες

Το Άμστερνταμ ήταν η επίσημη πόλη-οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων εκείνη τη χρονιά που υποδέχτηκε τους αθλητές και για πρώτη φορά τις αθλήτριες, που κλήθηκαν να αγωνιστούν στα χρώματα της χώρας τους για να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο. Για πρώτη φορά η χρονική διάρκεια περιορίστηκε στις 16 μέρες, με αποτέλεσμα οι αγώνες να ξεκινήσουν στις 28 Ιουλίου και να ολοκληρωθούν στις 12 Αυγούστου. Έκτοτε, αυτή η διάρκεια των αγώνων έχει καθιερωθεί. Επιπλέον, πρωτοπόρα ήταν και η τελετή παρέλασης των Ολυμπιακών ομάδων, με την τιμητική έναρξη να γίνεται από την Ελλάδα, ούσα χώρα προέλευσης των Ολυμπιακών Αγώνων, και το κλείσιμο να πραγματοποιείται από την Ολλανδία, ούσα διοργανώτρια χώρα.

Πριν την έναρξη όμως, διεξήχθη στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μαραθώνα η τελετή λήψης της Ολυμπιακής φλόγας, για την οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία. Αξίζει να αναφερθεί πως στην επίσημη τελετή έναρξης η βασίλισσα Βιλελμίνα δεν παρευρέθη καθώς θεωρούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες «παγανιστική εκδήλωση». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη των αγώνων να κήρύξει ο σύζυγός της πρίγκιπας Χέντρικ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού έγινε διαφήμιση, αφού η Coca Cola ήταν ο χορηγός της αμερικανικής ομάδας και την προμήθευσε με 1.000 κιβώτια από το αναψυκτικό της.

Οι γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896 με τις γυναίκες να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Αυτό δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση μια και το γυναικείο φύλο αποκλειόταν από κάθε διεθνή οργάνωση, γεγονός που κινητοποιούσε τους γυναικείους συλλόγους για συμπερίληψη και αναγνώριση στον αθλητισμό.

Για πρώτη φορά, και παρά την αδιάλλακτη θέση της Ολυμπιακής Επιτροπής, 300 περίπου αθλήτριες από πέντε χώρες συμμετείχαν το 1921 σε μια γυναικεία Ολυμπιάδα στο Μόντε Κάρλο, κυρίως σε αθλήματα στίβου. Η επιτυχία των αγώνων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιέσεις προς την ΔΟΕ, ώστε να συμπεριλάβει πλήρες πρόγραμμα γυναικείων αγωνισμάτων στο στίβο, γεγονός που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ το 1928.

Η είσοδος των γυναικών στο κυριολεκτικό στίβο μάχης σχολιάστηκε αρκετά και είχε δοθεί άδεια για συμμετοχή στα αγωνίσματα των 100μ., 800μ., δισκοβολία, άλμα εις ύψος και 4Χ100μ. Το αγώνισμα των 800 μ. ωστόσο καταργήθηκε το 1960, ενώ εκείνη τη χρονιά, στην Ολλανδία, από τις γυναικείες συμμετοχές ξεχώρισαν οι Καναδέζες και οι Αμερικανίδες.

Για την ιστορία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ολλανδίας συμμετείχαν 46 χώρες και συνολικά 2.883 αθλητές και αθλήτριες. Από αυτό τον αριθμό 2.606 ήταν άνδρες και 277 γυναίκες. Η πολωνίδα δισκοβόλος Χαλίνα Κονοπάτσκα ήταν η πρώτη γυναίκα που της απονεμήθηκε χρυσό μετάλλιο στα αγωνίσματα στίβου, ενώ εκείνη τη χρονιά ξεχώρισαν επίσης ο καναδός σπρίντερ Πέρσι Γουίλιαμς, που κέρδισε τα 100 μ. (με παγκόσμιο ρεκόρ 10,3) και τα 200 μ. αλλά και ο Φινλανδός θρυλικός δρομέας Πάαβο Νούρμι κατακτώντας το ένατο και τελευταίο του χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 10.000 μ. 

Η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ολλανδίας

Τα περισσότερα μετάλλια εκείνη τη χρονιά κέρδισαν οι ΗΠΑ, κατακτώντας 56 εκ των οποίων τα 22 ήταν χρυσά και ακολούθησαν η Γερμανία με 31, κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η Φινλανδία με 25 μετάλλια.

Η Ελλάδα από την άλλη δεν κατάφερε να έχει κάποια σημαντική διάκριση, καθώς κανένας από τους 23 αθλητές που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της γαλανόλευκης δεν έφτασε ως το βάθρο. Γυναίκες αθλήτριες δεν εκπροσώπησαν την Ελλάδα αλλά οι άντρες εκπρόσωποι που βρέθηκαν στο Άμστερνταμ, είχαν εντυπωσιαστεί με ο πρωινό που προσέφεραν οι Ολλανδοί διοργανωτές, το οποίο περιελάμβανε τσάι, γάλα, κακάο, φρέσκο βούτυρο, μαρμελάδα, τυρί και ζαμπόν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks