[Ολλανδία] Βαθιά συγνώμη στην Ινδονησία από τον Ολλανδό πρωθυπουργό – [Ιστορία] Μαθαίνουμε τι έγινε στην Ινδονησία και πότε

Ο Πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε ζήτησε «βαθιά συγγνώμη» στον λαό της Ινδονησίας ως απάντηση στην έρευνα για τη βία κατά τη διάρκεια της Εθνικής Επανάστασης της Ινδονησίας

Για να διαβάζεις όλα αυτά τα ενδιαφέροντα άρθρα από το supergreeks.eu στην ελληνική γλώσσα, έλα μαζί μας στο Newsletter

Tι έγινε στην Ινδονησία;

Οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν συστηματικά ακραία και υπερβολική βία στις προσπάθειές τους να καταπνίξουν τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Ινδονησίας.

Το θέμα αναδείχθηκε λόγω μια έκθεσης στο Rijksmuseum, αλλά και μιας μεγάλης έρευνας που διενεργήθηκε 6,4 εκατομμυρίων ευρώ όπου αποδείχθηκε από αυτήν ότι χρησιμοποιήθηκε ακραία βία από τους Ολλανδούς από το 1945 έως το 1949. Περισσότερη βία από αυτήν που είχαν παραδεχθεί εκείνα τα χρόνια οι Ολλανδοί και μέχρι και προσφάτως.

Το project αυτό χρηματοδοτήθηκε από την ίδια την ολλανδική κυβέρνηση και ξεκίνησε το 2017.

Ο ινδονησιακός ένοπλος αγώνας ξεκίνησε μετά την ήττα της Ιαπωνίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τελείωσε το 1949.

Μερικά από τα εγκλήματα που έκαναν οι Ολλανδοί στους Ινδονησίους ήταν οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, βασανισμοί και κακομεταχείριση, οι κλοπές και καταστροφές περιουσιών σε χωριά, δυσανάλογες αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί πυροβολικού, και συχνά τυχαίες μαζικές συλλήψεις και μαζικοί εγκλεισμοί.

Οι συγνώμες

Όταν ανατέθηκε η Έρευνα από την Ολλανδική κυβέρνηση, ο τότε υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει «πρέπει να τολμήσουμε να κοιτάξουμε στον καθρέφτη του παρελθόντος μας».

Ο Ολλανδός πρέσβης είχε ζητήσει συγνώμη από το 2013 και ο βασιλιάς το 2020.

6.000 Ολλανδοί πέθαναν σε αυτήν την περίοδο, ωστόσο, πολλοί περισσότεροι Ινδονήσιοι πέθαναν.

Μέχρι και αυτές τις συγνώμες, οι Ολλανδοί παραδέχονταν τη βία σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά όχι την τόσο υπερβολική βία, τα βασανιστήρια και την κακοποίηση. Επίσης, μιλούσαν για 30000 Ολλανδούς νεκρούς, ενώ στην πραγματικότητα ήταν έξι χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την τραγική στιγμή της ιστορίας.

*Μόνο αν κάνουμε αυτοκριτική ατομική και εθνική δε θα κάνουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον…

Το Rijksmuseum

Αυτή την εποχή το Rijksmuseum φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση για την επανάσταση αυτής της εποχής και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Οι SuperGreeks θα ετοιμάσουν να σας παρουσιάσουν εκτενές αφιέρωμα από αυτή την έκθεση και σίγουρα επειδή θα επισκεφτούμε την έκθεση θα σας έχουμε και άρθρο με φωτογραφίες (photostory).

Φωτογραφία : HC KAVELAARS, NIMH

Tο supergreeks.eu είναι ανεξάρτητο και δε λαμβάνει κρατική ή άλλη χρηματοδότηση. Με το SuperGreeks η μετανάστευση έγινε πρακτικά ευκολότερη, αλλά και περισσότερο όμορφη.

Η οικονομική σας συνεισφορά θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να παρέχουμε περισσότερα χρήσιμα και ουσιαστικά άρθρα, καθώς και άρθρα σε βάθος σχετικά με τη ζωή στο εξωτερικό. Θα μας βοηθήσετε να απαντάμε καθημερινά στα δεκάδες μηνύματα που δεχόμαστε από συνανθρώπους μας στο SupporT του SuperGreeks και να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θα μας βοηθήσεις να δημιουργήσουμε περισσότερα στο άμεσο μέλλον.

Μπορείτε να κάνετε δωρεά μέσω Ideal, Bancontact, SOFORT, πιστωτικής κάρτας ή Paypal.

[doneren_met_mollie]

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks