Οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά στην Ολλανδία

Παιδί στον οδοντίατρο

Είναι απίθανο ένα ταξίδι στον οδοντίατρο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας. Το να ελέγχετε όμως τα δόντια των παιδιών σας από έναν επαγγελματία στην Ολλανδία δεν χρειάζεται να είναι δοκιμασία.

Η πρώτη εμπειρία των παιδιών στον οδοντίατρο στην Ολλανδία

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να πάτε το παιδί σας στον οδοντίατρο: το να εξοικειωθεί με την όψη και τους ήχους της κλινικής μπορεί να το κάνει να νιώσει σαν στο σπίτι του και να αποβάλει το φόβο.

Αυτή είναι η άποψη της Boukje Scheepstra, μίας οδοντιάτρου που ειδικεύεται στην παιδιατρική οδοντιατρική στο Lassus Tandartsen, η οποία παρέχει οδοντιατρικές υπηρεσίες σε τρεις κλινικές. Λέει ότι τόσο οι γονείς όσο και οι οδοντίατροι πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο για να διασφαλίσουν ότι η μεταφορά ενός παιδιού στον οδοντίατρο γίνεται χωρίς άγχος.

«Οι οδοντίατροι εκπαιδεύονται για να παρέχουν ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον για να κάνουν τα παιδιά (και τους γονείς!) να νιώθουν άνετα», εξηγεί. Η Boukje συνιστά μια αρχική επίσκεψη εξοικείωσης στην ηλικία των δύο ετών. «Γύρω σε αυτήν την ηλικία, βλέπουμε παιδιά που έχουν μικρά ατυχήματα και χτυπούν στα δόντια τους. Είναι καλό εάν η πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν πραγματοποιείται όταν έχουν ήδη υποστεί πολύ άγχος », εξηγεί η Boukje.

«Το παιδί σας μπορεί να οδηγηθεί στην καρέκλα του οδοντιάτρου και ο οδοντίατρος μπορεί να ρίξει μια γρήγορη ματιά στο στόμα του παιδιού σας για να μετρήσει τα δόντια και τους γομφίους», προσθέτει. “Αλλά αν αυτό είναι πολύ αγχωτικό για το παιδί, κάνουμε την καταμέτρηση των δοντιών σε μια κανονική καρέκλα μέχρι να μεγαλώσει και να νιώθει πιο άνετα.”

Εκτός από την προφορική εξέταση, «παρέχουμε επίσης συμβουλές για τα οδοντιατρικά, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών καθαρισμού, του πιπιλίσματος του δακτύλου και της πιπίλας. Προσφέρουμε ακόμη και διατροφική καθοδήγηση », σημειώνει η Boukje.

Βρίσκοντας τα σωστα κουμπιά: ο οδοντίατρος

Ένας καλός παιδιατρικός οδοντίατρος θα διασφαλίσει ότι οι μικροί ασθενείς τους θα είναι χαλαροί (και όσο πιο συνεργάσιμοι και πιο ανθρώπινοι!) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Αυτό σημαίνει να βρει τα σωστά κουμπιά του παιδιού

«Εάν, για παράδειγμα, κατά τον έλεγχο, ο οδοντίατρος παρατηρήσει κοιλότητες, τότε χειρίζεται με τη δέουσα σκέψη και φροντίδα», λέει η Boukje. «Θα χρειαστεί χρόνος για να το συζητήσουν παιχνιδιάρικα με το παιδί και να επικοινωνήσουν με ανοιχτό και φιλικό τρόπο».

Η ατμόσφαιρα είναι επίσης σημαντική. Οι περισσότερες κλινικές οδοντιατρικής περίθαλψης για παιδιά στην Ολλανδία είναι φωτεινές, ευάερες, φιλόξενα μέρη με τηλεοράσεις στους τοίχους, καταπραϋντική μουσική, συσκευές διανομής νερού και χαμογελαστό προσωπικό που φέρνει όλους σε άνετη θέση.

Μοντέλο συμπεριφοράς: Οι γονείς

Τα παιδιά είναι εξαιρετικά διαισθητικά. Εάν ανησυχείτε για την επίσκεψη στον οδοντίατρο, μπορείτε να στοιχηματίσετε οτι θα ανησυχήσουν και αυτά.

Ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων έχουν οδοντοφοβία. Μια ολλανδική μελέτη του 2009 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 3% είχε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως φοβία.

«Η αντιμετώπιση των δικών σας προβληματισμών σχετικά με την επίσκεψη στον οδοντίατρο σίγουρα βοηθά στην ανακούφιση τυχόν ανησυχιών που έχουν τα παιδιά σας. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά πράγματα που ένας γονέας μπορεί να κάνει στο σπίτι για να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πιο άνετα και σίγουρα πριν τον οδοντίατρο », λέει η Boukje.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι το κλειδί, διότι οι θετικές συμπεριφορές ανακουφίζουν πιθανά προβλήματα που φαίνονται με γυμνό μάτι. Οι ολλανδικές οδηγίες προτείνουν βούρτσισμα δοντιών δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα με φθόριο. Συνιστούν επίσης να περιορίσετε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών, στο μέγιστο, πέντε έως επτά φορές την ημέρα.

Από τα νεογνά δόντια σε αυτά των μεγάλων

Μία καλή ρουτίνα οδοντιατρικής φροντίδας αποτρέπει τα περισσότερα προβλήματα για τα παιδιά στην Ολλανδία, αλλά η μητέρα φύση έχει τη δική της ατζέντα.

«Το παιδί σας θα αρχίσει να χάνει τα δόντια του μωρού του σε ηλικία περίπου έξι ετών. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτοι γομφίοι ενηλίκων », λέει η Boukje.

«Μετά από αυτό, πρόδρομοι, κυνόδοντες και κοπτήρες θα εκραγούν στα κενά που αφήνουν τα νεογνά δόντια που έχουν βγει. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται συνήθως έως την ηλικία των 13 ετών. Σε ηλικία περίπου 10 ετών, βγαίνουν μεγάλοι γομφίοι. Είναι επίσης πιθανό, μεταξύ των ηλικιών 18 έως 24, να ξεσπάσει το τρίτο σετ γομφίων (δόντια σοφίας) », προσθέτει.

Δυστυχώς, ορισμένες κοιλότητες εμφανίζονται ενώ τα δόντια δεν έχουν εκραγεί πλήρως. Αυτό οφείλεται στα σωματίδια των τροφίμων και στα βακτήρια που κατακλύζουν τους γομφίους . Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα ελέγχετε τακτικά τα δόντια και, εάν είναι απαραίτητο, να σφραγίζετε τους γομφίους με ένα λεπτό στρώμα από συνθετική ρητίνη ή “τσιμέντο” συγκράτησης φθορίου », εξηγεί η Boukje.

Σιδεράκια!

Τα σιδεράκια μπορούν να διορθώσουν τα δόντια των παιδιών που προεξέχουν ή είναι στραβά. Πέρα από τους αισθητικούς λόγους, τα σιδεράκια έχουν οφέλη για την υγεία.

«Τα ίσια δόντια επιτρέπουν να δαγκώνεις, να μασάς, να μιλάς και να γελάς καλά. Η θέση ορισμένων δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ούλων, οδοντιατρική ασυμμετρία στο πρόσωπο, κακή μορφή σιαγόνων ή υπερβολικό δάγκωμα », εξηγεί η Boukje.

«Συνήθως, το παιδί σας θα έχει μια αρχική διαβούλευση σχετικά με το πλάνο θεραπείας, ακολουθούμενο από έρευνα (ακτινογραφίες, εξέταση στόματος και δημιουργία μοντέλων γνάθου και δοντιών), τοποθέτηση στα σιδεράκια και εξετάσεις κάθε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες κατά τη διάρκεια της θεραπείας », εξηγεί.

Η διατήρηση υγιών δοντιών είναι ένα δια βίου ταξίδι από νεαρή ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι, εκτός από την ορθοδοντική και άλλες πολύ συγκεκριμένες θεραπείες, η οδοντιατρική περίθαλψη του παιδιού σας καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την ολλανδική ασφάλιση υγείας μέχρι τα 18α γενέθλιά τους.

Ασφάλιση οδοντιατρικής θεραπείας

Εάν καλύπτεστε από ασφάλιση δημόσιας υγείας στην Ολλανδία, αυτό θα περιλαμβάνει τα γενικά έξοδα οδοντιατρικής περίθαλψης για παιδιά ηλικίας έως 18 ετών. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας που προσφέρει μεγαλύτερο επίπεδο κάλυψης, με υψηλότερο όμως κόστος. Οι φιλικές προς τους ομογενείς διεθνείς εταιρείες ασφάλισης υγείας που παρέχουν οδοντιατρική κάλυψη περιλαμβάνουν είναι:

Allianz Care
Cigna Global
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


ΚάνεLike στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία ,το Βέλγιο , τη Γερμανία , την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?