Ποιες χώρες σε πληρώνουν για να πας με το ποδήλατο στη δουλειά;

ποδήλατα-μισθός-εργασία

Το να πηγαίνεις στην εργασία σου με το ποδήλατο είναι για πολλούς λόγους ωφέλιμο για εμάς, για τους άλλους, για το περιβάλλον. Υπάρχουν κάποιες χώρες που σε πληρώνουν για να πηγαίνεις με το ποδήλατο στη δουλειά σου.

Πάμε να δούμε αναλυτικά παρακάτω

Ολλανδία και ποδήλατο

Οι Ολλανδοί ποδηλατούν κατά μέσο όρο 2,6 χιλιόμετρα την ημέρα. Εάν αυτό το μοτίβο επαναλαμβανόταν παγκοσμίως, μια μελέτη αναφέρει, οι ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα μειωνόταν κατά 686 εκατομμύρια τόνους – περισσότερο από το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει αυτήν την υγιή συνήθεια, προσφέροντας στους μετακινούμενους με ποδήλατο ένα «επίδομα χιλιομέτρων».

Από το 2006, οι επιχειρήσεις ανταμείβουν τους μετακινούμενους με ποδήλατο 0,19 ευρώ ανά χιλιόμετρο, μια δαπάνη που η κυβέρνηση τους επιτρέπει να αφαιρούν από το φορολογικό τους λογαριασμό. Αυτό το επίδομα χιλιομέτρων ήταν προηγουμένως διαθέσιμο μόνο σε οδηγούς που μπορούσαν να το διεκδικήσουν για να καλύψουν το κόστος των καυσίμων. Επεκτάθηκε στους ποδηλάτες το 2007 – και δεδομένου ότι τα ποδήλατα δεν απαιτούν ακριβή βενζίνη, οι ποδηλάτες μπορούν απλά να κρατήσουν τα χρήματα για τις προσωπικές τους ανάγκες.

Ένας ποδηλάτης με 10 χιλιόμετρα την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 450 ευρώ το χρόνο από αυτό το πρόγραμμα.

Βέλγιο

Το Βέλγιο προσφέρει ένα παρόμοιο πρόγραμμα με την Ολλανδία, με τους μετακινούμενους να μπορούν να διεκδικούν 0,24 ευρώ ανά χιλιόμετρο με ποδήλατο. Έχει υιοθετηθεί ευρέως αυτό το μέτρο από τους εργαζόμενους πολίτες – σύμφωνα με τους Brussels Times, ένας στους πέντε εργαζόμενους μικρών και μεσαίων βελγικών επιχειρήσεων έλαβε επίδομα ποδηλάτου το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Γαλλία

Οι Γάλλοι ποδηλάτες μπορούν να διεκδικήσουν έως και 0,25 ευρώ ανά χιλιόμετρο για να πηγαίνουν με το αγαπημένο όχημα τους στην εργασία.

Τα αποτελέσματα από την πιλοτική φάση, στην οποία συμμετείχαν 18 εταιρείες, έδειξαν αύξηση 50 τοις εκατό στον αριθμό των ενεργών ποδηλατών.

Ιταλία

Στην Ιταλία, η πρόσβαση σε προγράμματα / επιδόματα ποδηλασίας για εργασία εξαρτάται από την τοπική αρχή στην οποία ζείτε.

Στο Μπάρι, οι μετακινούμενοι με ποδήλατο λαμβάνουν 0,21 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο που κάνουν ποδήλατο στην εργασία τους (έως και 25 ευρώ το μήνα).

Η εθνική κυβέρνηση προσφέρει επίσης στους επιβάτες κουπόνια για την αγορά ενός νέου ποδηλάτου.

Οι λόγοι πολλοί για να σταματήσουμε να παίρνουμε το αυτοκίνητο για κάθε μας κίνηση – οι λόγοι πάρα πολλοί για να ξεκινήσουμε να παίρνουμε το ποδήλατο μας για κάθε μετακίνηση. Για λόγους ψυχολογίας, σώματος και πνεύματος, σεβασμού στο περιβάλλον και πολλούς άλλους λόγους.

Δεν είναι τυχαία πετυχημένο το μοντέλο της Ολλανδίας με τα ποδήλατα – σχεδόν όλα τα κράτη της Ε.Ε. κάνουν διάφορες ενέργειες προς αυτή την πράσινη κατεύθυνση.

Πηγή: euronews

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks