Προσβασιμότητα για όλους: Μια ματιά στις υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ευρώπη και την Ελλάδα

αναπηροι-ευρώπη

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τα άτομα που δεν έχουν ειδικές ανάγκες. Μας στενοχωρεί απίστευτα όταν επιστρέφουμε στην Ελλάδα και δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για τους συνανθρώπους μας.

Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που φημίζεται για την πλούσια ιστορία της, τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις εντυπωσιακές υποδομές της. Ωστόσο, όσον αφορά την προσβασιμότητα και τις υποδομές για τα άτομα με αναπηρία, υπάρχουν ανισότητες που αξίζουν την προσοχή μας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις αντίθετες προσεγγίσεις για την προσβασιμότητα στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, επισημαίνοντας τις προόδους που έγιναν σε ορισμένες περιοχές και τις προκλήσεις που παραμένουν σε άλλες.

Το άρθρο αυτό δε συντάχθηκε με σκοπό τη σύγκριση των χωρών… μη χάνουμε το δάσος για να κοιτάμε το δέντρο… Αλλά συντάχθηκε με σκοπό την ανάδειξη ενός απίστευτα σημαντικού θέματος που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους. Ο σεβασμός προς όλους τους ανθρώπους είναι απαραίτητος.

Γερμανία και άτομα με αναπηρία

Η Γερμανία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να διασφαλίσει ότι οι υποδομές της είναι προσβάσιμες σε όλους.

Προσωπικά, 1η φορά στη Γερμανία είδα αυτές τις καλές υποδομές για άτομα με αναπηρία. Και μάλιστα πριν πολλά χρόνια…

  1. Δημόσιες συγκοινωνίες: Η Γερμανία διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο προσβάσιμων μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων τρένων, τραμ, λεωφορείων και μετρό. Τα τρένα έχουν καθορισμένους χώρους για αναπηρικά αμαξίδια και οι σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με ράμπες και ανελκυστήρες. Στα λεωφορεία επίσης υπάρχουν αυτοί οι προκαθορισμένοι χώροι και τους σέβονται όλοι οι επιβάτες.
  2. Δημόσια Κτίρια: Τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία. Οι ράμπες, οι ανελκυστήρες και οι φαρδιές πόρτες είναι κοινά, επιτρέποντας την εύκολη μετακίνηση εντός αυτών των χώρων.
  3. Πεζοδρόμια φιλικά προς αναπηρικά αμαξίδια: Οι γερμανικές πόλεις έχουν επενδύσει σε πεζοδρόμια φιλικά προς τα αναπηρικά αμαξίδια, διευκολύνοντας την πλοήγηση των ατόμων με αναπηρία στις αστικές περιοχές. Η απτική πλακόστρωση χρησιμοποιείται συχνά για την καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης.
  4. Προσβάσιμος τουρισμός: Πολλά τουριστικά αξιοθέατα και μουσεία έχουν κάνει προσπάθειες να είναι προσβάσιμα από αναπηρικά αμαξίδια. Τα εκθέματα και οι εκθέσεις συχνά σχεδιάζονται με γνώμονα και την προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία ενός μουσείου για παράδειγμα.

Ολλανδία και άτομα με ειδικές ανάγκες

Η Ολλανδία συχνά επαινείται για την προοδευτική προσέγγισή της στην προσβασιμότητα. Οι Ολλανδοί έχουν αναπτύξει μια ολοκληρωμένη υποδομή που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες!

  1. Δημόσιες συγκοινωνίες: Ολόκληρο το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των τραμ, λεωφορείων και τρένων, είναι προσβάσιμο από αναπηρικά αμαξίδια. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι εξοπλισμένοι με ράμπες και ανελκυστήρες, ενώ οι πλατφόρμες διαθέτουν λωρίδες αφής για άτομα με προβλήματα όρασης.
  2. Δημόσια κτήρια: Τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία της Ολλανδίας έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία χωρίς εμπόδια.
  3. Πεζοδρόμια φιλικά προς αναπηρικά αμαξίδια: Οι ολλανδικές πόλεις έχουν επενδύσει στη δημιουργία πεζοδρομίων προσβάσιμων για αναπηρικά αμαξίδια, καθιστώντας τις αστικές περιοχές πιο βατές για άτομα με αναπηρία.όλεις όπως το Άμστερνταμ και η Ουτρέχτη έχουν κάνει σημαντικά βήματα για να δημιουργήσουν δημόσιους χώρους χωρίς αποκλεισμούς. Αυτές οι πόλεις έχουν προσβάσιμες δημόσιες τουαλέτες και τα φανάρια συχνά περιλαμβάνουν ηχητικές ενδείξεις για άτομα με προβλήματα όρασης.
  4. Προσβάσιμος τουρισμός: Πολλά από τα μουσεία της Ολλανδίας και άλλα αξιοθέατα δίνουν πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία. Ίσως και όλα τα μουσεία της χώρας να έχουν αυτές τις υποδομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ακόμα και στις παραλίες μπορούν να έχουν πρόσβαση τα άτομα αναπηρία. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε δει σε αρκετές παραλίες του εξωτερικού.

Βέλγιο και άτομα με ειδικές ανάγκες

  1. Προσβάσιμες δημόσιες συγκοινωνίες: Το Βέλγιο έχει σημειώσει πρόοδο διασφαλίζοντας ότι το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών του είναι προσβάσιμο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα τρένα, τα τραμ και τα λεωφορεία γίνονται όλο και πιο φιλικά για αναπηρικά αμαξίδια, με προσβάσιμες στάσεις και σταθμούς.
  2. Αστική προσβασιμότητα: Οι πόλεις του Βελγίου επενδύουν στο να κάνουν τους αστικούς τους χώρους πιο προσιτούς. Οι ράμπες, οι ανελκυστήρες και η απτική πλακόστρωση γίνονται πιο κοινά, επιτρέποντας στα άτομα με αναπηρία να πλοηγούνται με ευκολία.
  3. Προσβάσιμες τουριστικές τοποθεσίες: Πολλά τουριστικά αξιοθέατα στο Βέλγιο έχουν καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Ορισμένα μουσεία και ιστορικοί χώροι προσφέρουν πλέον πρόσβαση για αναπηρικά αμαξίδια και γενικά δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια όλες οι απαραίτητες υποδομές ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι .

Ελλάδα και άτομα με αναπηρία

  1. Δημόσιες συγκοινωνίες: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την παροχή προσβάσιμων μέσων μαζικής μεταφοράς από όλους. Τα τρένα, τα λεωφορεία και τα τραμ συχνά δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές για επιβάτες με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, αν υπάρχουν, τις περισσότερες φορές δε θα τις σεβαστούν οι ίδιοι επιβάτες του λεωφορείου. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι τα αστικά ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι τις περισσότερες φορές τόσο στοιβαγμένα με κόσμο που σίγουρα δεν θεωρείται κατάλληλο περιβάλλον για άτομα με αναπηρία.
  2. Πεζοδρόμια: Πολλές ελληνικές πόλεις δεν έχουν απολύτως καμία υποδομή στα πεζοδρόμια. Σε μερικές πόλεις που υπάρχουν αυτές οι υποδομές είναι τόσο λάθος στημένες που δεν έχει κανένα νόημα – μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού για τους ανθρώπους αυτούς, καθώς μπορεί περπατώντας στην απτική πλακόστρωση να συναντήσει ένα δέντρο και να χτυπήσει σε αυτό. Ράμπες δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν δε τις σέβεται κανείς σχεδόν από τους πολίτες. Δυστυχώς, να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις στα πεζοδρόμια έχει τραπεζοκαθίσματα από τα διάφορα καταστήματα με απόρροια την άπειρη δυσκολία της μετακίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  3. Τουρισμός: Ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας έχει περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την προσβασιμότητα. Λίγα τουριστικά αξιοθέατα και ιστορικές τοποθεσίες είναι φιλικά προς τα αναπηρικά αμαξίδια, θέτοντας προκλήσεις για τους ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες. Στο κομμάτι του τουρισμού όμως γίνονται κάποια θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σε μουσεία και εκθέσεις.

Ενώ η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν κάνει σημαντικές προόδους στη δημιουργία υποδομών χωρίς αποκλεισμούς, η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία αντιμετώπισης ζητημάτων προσβασιμότητας. Αυτές οι πληροφορίες υπογραμμίζουν τη συγκεκριμένη υποδομή που έχει αναπτύξει καθεμία από αυτές τις χώρες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, μαζί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στις χώρες που ζούμε στο εξωτερικό, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και ενώ δεν είναι τα πάντα τέλεια, υπάρχουν ήδη αρκετές υποδομές που συνεχώς βελτιώνονται.

Γενικά, σκοπός αυτού του άρθρου είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα που υπάρχει και αφορά το κράτος, αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά στην Ελλάδα. Για να τα κατάφεραν στην Ευρώπη οι υπόλοιπες χώρες, σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και εμείς. Μιλάμε για σχετικά απλά και φτηνά έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας. Βέβαια, και εμείς ως απλοί πολίτες θα πρέπει να σεβόμαστε τις ράμπες και όποια άλλη υποδομή έχει δημιουργηθεί για τα άτομα με αναπηρία.

Είναι κάτι που πρέπει να το απαιτήσουμε αυτό το δικαίωμα στην εύκολη μετακίνηση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες !

Το επόμενο διάστημα θα παραθέσουμε φωτογραφικό υλικό και άρθρα με τις υποδομές σε μουσεία, πεζοδρόμια και άλλες τοποθεσίες από το εξωτερικό. Το θέμα αυτό είναι από τα σημαντικότερα και θα το αναδείξουμε το επόμενο διάστημα με διαφορετικούς τρόπους.

Θα μας συγχωρέσετε για τη βρισιά στο κλείσιμο του άρθρου μας:

#BeSuperGreek, να σέβεσαι τους πάντες και να μην είσαι μαλακας! Δε ζεις μόνος σου σε αυτόν τον κόσμο…

No photo description available.

Στη Θεσσαλονίκη, άφησαν αναπηρικά αμαξίδια σταθμευμένα στη Λεωφόρο Νίκης, με ένα χαρτί επάνω που έγραφε «Επιστρέφω σε 5 λεπτά», πριν από 1-2 χρόνια. Ίσως να έπρεπε να τα έχουν μόνιμα εκεί πέρα, μέχρι να τους σεβαστούν άπαντες.

Η πράξη ήταν συμβολική, για τις περιπτώσεις που αυτοκίνητα παρκάρουν σε θέσεις οι οποίες προορίζονται για ΑΜΕΑ κι απλώς αφήνουν ένα χαρτάκι. Σκοπός, να ευαισθητοποιηθούν οι οδηγοί και να σέβονται τις θέσεις αυτές, αλλά και γενικότερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks