[Βέλγιο] Διάσημος πλαστικός χειρουργός καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση για σεξισμό

Ο διάσημος Βέλγος πλαστικός χειρουργός Jeff Hoeyberghs (60 ετών) καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση (οι 5 μήνες είναι με αναστολή) για σεξισμό και υποκίνηση μίσους και διακρίσεων κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης το 2019.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Hoeyberghs προσκλήθηκε να δώσει μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης (UGent) από την Ένωση Καθολικών Φλαμανδών Φοιτητών (KVHV), όπου έκανε μια σειρά από σεξιστικές και υποτιμητικές δηλώσεις για τις γυναίκες.

Τα σχόλιά του περιελάμβαναν: «Οι γυναίκες θέλουν τα προνόμια της ανδρικής προστασίας και των χρημάτων, αλλά δε θέλουν να ανοίξουν πια τα πόδια τους». «Δώσαμε σε γυναίκες πλυντήρια πιάτων και κυρίες καθαρισμού, μέχρι που οι ίδιες έγιναν περιττές». και «Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι σε μια γυναίκα σαν ίση χωρίς να γίνεις σκλάβα της».

Στην ίδια διάλεξη, ο Hoeyberghs είπε ότι οι γυναίκες δεν είναι κατάλληλες για να γίνουν επιστήμονες καθώς «πάντα αφήνουν τα συναισθήματα να μπαίνουν στο δρόμο τους» και ότι οι φυλακές, τα ψυχιατρικά ιδρύματα και τα κέντρα απεξάρτησης «γεμίζουν με παιδιά ανύπαντρων μητέρων».

Σχεδόν 1.500 καταγγελίες

Μετά τη διάλεξη, από την οποία βίντεο-αποσπάσματα κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο, το Ινστιτούτο για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών έλαβε σχεδόν 1.500 καταγγελίες.

«Κανονικά, λαμβάνουμε αυτόν τον αριθμό ετησίως», δήλωσαν στο δικαστήριο στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, αναφέρει η εφημερίδα De Morgen . «Η δίωρη διάλεξη του Hoeyberghs ήταν σεξιστική, υποτιμητική και εχθρική προς τις γυναίκες. Αυτό προκαλεί ζημιά, τόσο στις γυναίκες ατομικά, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα».

Ο σεξισμός είναι ένα επίκαιρο ζήτημα παγκοσμίως. Είναι ακόμα ένα πρόβλημα που μέχρι προσφάτως συναντούσες παντού στην κοινωνία και σιγά-σιγά με την ενημέρωση ελπίζουμε πως θα ξεπεράσουμε άμεσα. Ο σεξισμός βρίσκεται παντού κυριολεκτικά και εφόσον στο 2022 είμαστε πιο έξυπνοι οι άνθρωποι από ποτέ θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε εχθές. Ας βοηθήσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση – τα πάντα είναι θέμα ενημέρωσης, ζύμωσης.

Φωτογραφία από Campagne ROSA και πηγή: The Brussels Times

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks