Συνέντευξη με το μουσικό σχήμα “DIFONO”

συναυλία-αμστερνταμ

Συνέντευξη του SuperGreeks με νέο μουσικό σχήμα από την Ολλανδία, αλλά με μουσικούς υπέροχους που έχουν μεγάλη εμπειρία στη μουσική βιομηχανία. Σε λίγες μέρες θα έχουμε την τύχη να τους παρακολουθήσουμε ζωντανά στον υπέροχο χώρο του PODIUM MOZAIEK στο Άμστερνταμ.

Εισιτήρια για το επερχόμενο LIVE του “DIFONO” στο Άμστερνταμ, μπορείς να προμηθευτείς από εδώ!

Μία νέα μπάντα, ένα νέο είδος μουσικής, νέοι μουσικοί, ένα ένα event από το“Difono”.Τι είδους μουσική μπάντα είναι το”Difono” λοιπόν; Από ποιους μουσικούς αποτελείτε; 

Το Difono είναι ένα νεοσύστατο μουσικό σχήμα που μας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα βασισμένο στα μεγάλα κλασικά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου. Μία αναδρομή σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές. Τα δυό ιδρυτικά μέλη του Difono είναι ο Γιάννης Οικονόμου (κιθάρα κι τραγούδι) και ο Θέμης Ιωσιφίδης (μπουζούκι, μπαγλαμά και τραγούδι) . Δύο φίλοι και ερμηνευτές  με πολλές επιρροές απο την κλασική ελληνική μουσική. Οι δύο τους ενώνουν τις φωνές και το πάθος τους για μουσική και πλαισιωμένοι απο τους εξαιρετικούς Ενρίκο Ιωσηφίδη στην κιθάρα  και Βασίλη Χαραλάμπους στα κρουστά μας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που μας ταξιδεύει στην παλιά όμορφη εποχή όπου άνθισε το αυθεντικό ελληνικό τραγούδι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εμείς οι Έλληνες μουσικοί που έχουμε μεγαλώσει η γεννηθεί εδώ στην Ολλανδία (όπως ο Θέμης και ο Ενρίκος) έχουμε μια διαφορετική αντίληψη ως προς τη μουσική που χαρακτηρίζει την “πατρίδα”. Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε κανένα είδος μουσικής για εμάς αυτή μας η αντίληψη δεν περιορίζετε μόνον στης τελευταίες ελληνικές επιτυχίες αλλά ούτε και στα τουριστικά κομμάτια των εστιατορίων που έχει συνηθίσει ο Ολλανδός επισκέπτης στην Ελλάδα μας, αλλά εμβαθύνει πολύ περισσότερο στα διάφορα είδη και ακούσματα.

Πώς επιλέξατε το“Difono” για όνομα της μπάντας ;

Το όνομα της μπάντας μας βασίζεται στις δυο φωνές μας. Εμπλέκουμε και εναλλάσσουμε τις φωνές μας σχεδόν σε κάθε τραγούδι που εκτελούμε μαζί. Συνοδεύοντας ο ένας τη φωνή του άλλου προσπαθούμε να δώσουμε ένα ξεχωριστό και φρέσκο χρώμα στα τραγούδια με τελικό σκοπό πάντα να παρασύρουν τον θεατή σε ένα μουσικό ταξίδι. Δυο φωνές λοιπόν … μας κάνουν το DIFONO (Δίφωνο)

Από ποιες μουσικές επιρροές είναι επηρεασμένη η μπάντα ; 

Οι επιρροές πηγάζουν από το αυθεντικό ελληνικό διαχρονικό τραγούδι. Μουσικές που άντεξαν στο χρόνο όπως το γνήσιο λαϊκό μέσα από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες μας, από τον  Βαμβακάρη στον Τσατσάνη, τον Ακη Πανου, τον Απόστολο Καλδάρα μεχρι τους Χρήστο Νικολόπουλο και Αντώνη Βαρδή. Τραγούδια που αγγίζουν την κάθε ελληνική ψυχή αλλά και κάθε άνθρωπο, είτε Έλληνα είτε ξένο που αγαπάει την Ελλάδα και τη μουσική της. 

Τι σας γοητεύει περισσότερο σε αυτά τα μουσικά ακούσματα;

Το γεγονός ότι μεγαλώσαμε με αυτά τα ακούσματα. Μας θυμίζουν παιδικά μας βιώματα και μας γεμίζουν νοσταλγία για μια παλιά εποχή. Μας γεμίζουν χαρά οι μελωδίες και οι δρόμοι γεμάτο μπουζούκι και ωραίους στιχους, μας αρέσει όμως και να δίνουμε την δική μας σφραγίδα στα τραγούδια με φρέσκους ρυθμούς και παιξίματα.

συναυλία-άμστερνταμ-δίφωνο

Τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο επερχόμενο LIVE σας στο Άμστερνταμ; 

Αυτό που θα κάνουμε στο Άμστερνταμ θα έλεγα ότι είναι ένα μικρό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που καλύπτει σχεδόν 100 χρόνια μουσικής κληρονομιά, δηλαδή όπως λέμε και στις αφίσες μας: ένα ταξίδι στη δική μας Ελλάδα! Αλλά δεν είναι μόνο το πρόγραμμα που κάνει την εμπειρία. 

Είναι  και όλη η περιπέτεια με αυτή την παρέα: από τις πρόβες μέχρι το promotion, όλα τα περνάμε μαζί!

Είστε στο Studio ? Ετοιμάζεται κάποιο δίσκο και αν ναι, με ποιο αφήγημα ;  

Αυτή τη στιγμή συγκεντρωνόμαστε στη ζωντανές εμφανίσεις επειδή νομίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε κάτι στο κοινό εδώ στην Ολλανδια, Έλληνες και μη, που ίσως να λείπει ακόμη. Ο Γιάννης βέβαια έχει κάνει στο παρελθόν μια καταπληκτική δουλειά με το δίσκο του “Της καρδιας τα βηματα”. Θα πούμε και μερικά τραγούδια από αυτό το δίσκο για πρώτη φορά live μαζί.

Σε ένα θεωρητικό / ονειρικό σενάριο.  Με ποια μπάντα ή καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε ;  

Με τον Γιώργο Νταλάρα. Αυτή η ερώτηση είναι η πιο εύκολη απ’ όλες! Χαχα. Ο Γιάννης νομίζω θα απαντούσε Γιάννη Πάριο, σωστά;  Από ορχήστρες έχω μεγάλη αδυναμία στις καταπληκτικές ενορχηστρώσεις που κάνει η Εστουδιαντίνα νέας Ιωνίας.

 Ποια είναι η φιλοσοφία της μπάντας και τι στάση κρατάει απέναντι στην κοινωνία;

Η φιλοσοφία μας είναι ότι στην προσπάθεια μας θέλουμε, όσο πιο πολύ μπορούμε, να προσεγγίσουμε τη μουσική ως μορφή τέχνης. Δε θέλω να παρεξηγηθώ  αλλά σήμερα η μουσική έχει υποβιβαστεί μόνο και μόνο ως ένα μέσο για χορούς, γλέντια και ποτό. Δεν είναι κακά αυτά, μας αρέσουν και μας. Απλά υπάρχει και ένα άλλο περιβάλλον, το περιβάλλον της τέχνης. Εκεί που η κάθε συγχορδία, ο κάθε στίχος έχει νόημα, που υπάρχουν εκπλήξεις στις μελωδίες και στους ρυθμούς. Αυτό το περιβάλλον θέλουμε να το φέρουμε λίγο πιο κοντά. Αυτό τώρα αν θέλετε να το μεταφράσετε σε κοινωνική σύλληψη ίσως η στάση μας απέναντι στην κοινωνία είναι ότι το εύκολο και το απλό δεν περιέχει πάντα τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

Ένα μήνυμα που θέλετε να δώσετε στους Έλληνες του Εξωτερικού

Την περηφάνια που νιώθουμε για την Ελλάδα μας, τι χρωστάμε για ένα μεγάλο ποσοστό στον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη τον Βαμβακάρη, τον Ζαμπέτα και σε όλους αυτούς τους ξεχωριστούς σύνθετες. Αν  βγάλεις αυτούς απ’εξω, τι απομένει; Ας τους τιμήσουμε, ας τους τραγουδήσουμε, ας κρατήσουμε τα τραγούδια μας ψηλά!

Εισιτήρια για το επερχόμενο LIVE του “DIFONO” στο Άμστερνταμ, μπορείς να προμηθευτείς από εδώ!

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks