COVID-19: Συνέντευξη με τον καθηγητή και ερευνητή Αναστάση Περράκη

sunenteuksi-koronoios-perrakis

Aκολουθήστε μας στο facebook και λάβετε ενημερώσεις για ότι συμβαίνει σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα στην ελληνική γλώσσα.

Είχαμε τη τιμή και χαρά να φιλοξενήσουμε στις συνεντεύξεις του #SuperGreeks τον καθηγητή από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και ερευνητή στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (AVL/NKI), κο Αναστάσιο Περράκη. Συζητάμε για τον COVID-19, την εποχιακή γρίπη, την Ελλάδα, την Ολλανδία και το Βέλγιο, τα μέτρα που λήφθηκαν, τα τεστ, τα συστήματα υγείας και άλλα περισσότερα.

Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πληροφορίες για εσάς, και ειδικότερα σχετικά με το πεδίο της δραστηριότητάς σας και για το έργο σας στον ερευνητικό και επιστημονικό χώρο;

Γεννήθηκα και σπούδασα στην Ελλάδα, αλλά ζω και εργάζομαι στην Ευρώπη (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία) για τριάντα  σχεδόν χρόνια. Είμαι πτυχιούχος Βιολογίας απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με διδακτορικό στην Βιοχημεία από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και το Πανεπιστήμιο της Υόρκης. Εργάζομαι  στην έρευνα για τον καρκίνο και πιο συγκεκριμένα στον χαρακτηρισμό νέων στόχων για την ανάπτυξη φαρμάκων και τα πρώτα στάδια της ταυτοποίησης νέων χημικών ενώσεων «οδηγών» για νέα φάρμακα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια εργάζομαι στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (AvL/ΝΚΙ), από το το 2018 είμαι καθηγητής (bijzondere hoogleraar) στον Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, από το 2019 μέλος και του Ινστιτούτου Oncode και από το 2020 συντονιστής του προγράμματος Υποδομών Δομικής Βιολογίας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 iNEXT-Discovery.

Σαν επιστήμονας αλλά και σαν άνθρωπος, πώς αντιμετωπίσατε (και αντιμετωπίζετε) την παρούσα κατάσταση της πανδημίας; Οι γνώσεις σας και η εμπειρία σας σας βοήθησαν να μπορέσετε να προβλέψετε την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα; Σε ποιο σημείο αντιληφθήκατε ότι ίσως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και πιο ‘’κοντά’’ στην πραγματικότητα που βιώναμε?

Όχι, πιστεύω πως δεν πρόβλεψα την τροπή των πραγμάτων πιο νωρίς από άλλους. Εργάζομαι από το σπίτι, κατά πάσα  πιθανότητα πέρασα ήδη την ασθένεια αλλά ελαφρά (είχα τα κύρια συμπτώματα αλλά όχι αρκετά για τεστ), και μετά απο δυο εβδομάδες στο σπίτι προσπαθώ να επανέλθω γράφοντας, περπατώντας, κάνοντας διαδικτυακά μαθήματα, και συζητώντας με τους συνεργάτες μου. Δυστυχώς σήμερα θα έχω την εμπειρία της πρώτης συμμετοχής σε διαδικτυακή κηδεία, ενός ηλικωμένου πρώην συνεργάτη που πέθανε ξαφνικά, από ανακοπή.  Την επόμενη εβδομάδα θα συμμετάσχω και στην πρώτη μου διαδικτυακή τελετή για απονομή διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Αντιλήφθηκα την αλλαγή προς την πραγματικότητα που ζούμε, περισσότερο από την πρόσκληση μου σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις  στην Ελλάδα και την … αύξηση σε αιτήσεις φιλίας στο Facebook! Φυσικά, η Δομική Βιολογία έχει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για τον κορονοϊό, και ο ρόλος μου στον συντονισμό των απαραίτητων υποδομών με βρήκε με ενεργό ρόλο σε αρκετές εξελίξεις, έστω και έμμεσα, μια και αρκετοί φίλοι και συνεργάτες εργάζονται σε διάφορες προσεγγίσεις – και εγώ άλλωστε έχω εργασθεί στην κατανόηση του μηχανισμού προσβολής των κυττάρων από μια διαφορετική ομάδα ιών (πικόρνα).

Έχουμε δει συχνά την σύγκριση του νέου κορονοϊού με τον ιό της γρίπης, η οποία συχνά περιλαμβάνει νούμερα κρουσμάτων και θυμάτων, με την εποχική γρίπη να υπερέχει κατά πολύ. Είναι βάσιμη η σύγκριση του νέου κορονοϊού και των θυμάτων του με την εποχική γρίπη , εφόσον δεν έχουμε δει πως θα εξελιχθεί ο νέος ιός τους επόμενους μήνες; Από την άλλη πλευρά, γιατί δεν υπάρχει παρόμοια αντιμετώπιση από τα κράτη, βλέποντας τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και θνησιμότητας της εποχιακής γρίπης, κατά την γνώμη σας; (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον CDC, σε διάστημα 6 μηνών έχουν πεθάνει 24.000-62.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, αλλά δεν υπήρχε τόση διαρκής ενημέρωση όσο υπάρχει με τον COVID-19, πηγή: https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm)

Μα και στην Ελλάδα η μελέτη του ΕΟΔΥ για το 2019 έδειξε 1,200 νεκρούς από την γρίπη, και στην Ολλανδία ξέρουμε πως έχουμε 3,000 με 12,000 νεκρούς από την γρίπη, ανάλογα με την χρονιά. Η γρίπη έχει μια διαφορά: με το που αρρωσταίνεις, σε ρίχνει στο κρεβάτι! Ο κορονοϊός αργεί να κάνει συμπτώματα, και οι φορείς συνεχίζουν την ζωή τους κανονικά μεταφέροντας τον ιό σε πολύ περισσότερους συμπολίτες από ότι η εποχική γρίπη. Για την γρίπη έχομε το εμβόλιο, έχουμε φάρμακα, έχουμε πρωτόκολλα αντιμετώπισης, και παρέχουμε την απαραίτητη περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς, επειδή κάθε χρονιά ξέρουμε τι να περιμένουμε. Ξέρουμε, ότι οι απώλειες είναι σχεδόν αναπόφευκτες, και ξέρουμε ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να τις αποφύγουμε! Και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά με τον κορονοϊό!  Όχι μόνο δεν ξέραμε τι μας περιμένει, αλλά όταν μάθαμε, διαπιστώσαμε ότι η ένας τεράστιος αριθμός ασθενών χρειάζεται εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο λόγος που τα μέτρα ήταν απαραίτητα είναι για να αντέξει το σύστημα υγείας να παρέχει την απαραίτητη περίθαλψη: να φτιάξουμε νέες ΜΕΘ (η Ολλανδία τις υπέρ-τριπλασίασε) και να βελτιώσουμε τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Τέλος, ο κορονοϊός, παρά τα μέτρα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει σε απώλειες τις χειρότερες χρονιές γρίπης μεταπολεμικά.  Δεν είναι μια απλή εποχική γρίπη.

Θεωρείτε τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται στην Ολλανδία ελαστικά; Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αυστηροποίηση των μέτρων, σύμφωνα πάντα με την επιστημονική σας ιδιότητα, ή θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο ίσως να μην λειτουργούσε μακροχρόνια;

Νομίζω πως τα μέτρα της Ολλανδία σε γενικές γραμμές ήταν απόλυτα συμμετρικά με το πρόβλημα, σε γενικές γραμμές. Οι ΜΕΘ άντεξαν, το σύστημα υγείας άντεξε. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, όσο σκληρό και να ακούγεται αυτό,  σε βάθος χρόνου θα ήταν οι ίδιες, και με πιο σκληρά μέτρα.

To Βέλγιο πήρε ακριβώς τα ίδια μέτρα με την Ελλάδα και μάλιστα 2-3 μέρες πιο μπροστά. Γιατί στο Βέλγιο αριθμούμε, πλέον, εκατόμβες νεκρών, ενώ στην Ελλάδα, την ίδια ώρα, όχι; Είναι η καραντίνα και τα σκληρά μέτρα η λύση τελικά; 

Το καρναβάλι στο (καθολικό) Βέλγιο, όπως και στην Νότια Ολλανδία (όπου έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία σε θανάτους) ήταν μάλλον καθοριστικό για την αρχική διασπορά, που δύσκολα «μαζεύτηκε». Μαζί με το καρναβάλι, η πυκνότητα πληθυσμού, αλλά και οι τεράστιες σε όγκο διεθνείς και εγχώριες μετακινήσεις, «έκαψαν» το Βέλγιο και Νότια Ολλανδία. Η Ελλάδα έχει ελάχιστες μετακινήσεις εντός της χώρας, ελάχιστες διεθνείς πτήσεις τον χειμώνα (σε σχέση με τις Βρυξέλλες ή το Σκίπχολ του Άμστερνταμ …), και μαζί με τα σκληρά μέτρα, τα πήγε εξαιρετικά. Τα σκληρά μέτρα ήταν απόλυτα απαραίτητα, όπως θα είναι απόλυτα απαραίτητη η χαλάρωση τους με γνώμονα τις αντοχές του συστήματος υγείας και τις ιδιαιτερότητες κάποιων πληθυσμιακών ομάδων.

Πότε υπολογίζουμε να υπάρχουν επαρκή τεστ για όλα τα κράτη παγκοσμίως, άρα και την καταπολέμηση της πανδημίας;  Όσον αφορά το εμβόλιο, σαφώς το σημαντικότερο βήμα είναι να έχουμε κάτι σε εργαστηριακό επίπεδο που θα προχωρήσει σε δοκιμές. Εφόσον έχει ανακαλυφθεί και δημιουργηθεί αυτό, ποια στάδια ακολουθούν μέχρι το εμβόλιο να βγει στην αγορά; Πόσοι μήνες (ή χρόνια) μπορεί να χρειαστούν;

Τεστ, τόσο ανίχνευσης του ιού όσο και ανοσολογικά, υπάρχουν ήδη σε επάρκεια για τις κλινικές αποφάσεις, και σύντομα θα υπάρχουν  σε επάρκεια και για πολιτικές αποφάσεις.

Ήδη υπάρχουν πέντε εμβόλια σε κλινικές δομικές και συνολικά πενήντα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Σίγουρα, τους επόμενους 2-3 μήνες, κάποια θα αποδειχθεί πως παρέχουν προστασία. Το ερώτημα είναι οι παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν, με βάση την εμπειρία μας από τον πρώτο SARS. Ένα εμβόλιο με σοβαρές παρενέργειες στο 1% του πληθυσμού, θα είναι απόλυτα αποδεκτό για τους άνω των 70 ή 80 που δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορονοϊό, αλλά απόλυτα απαράδεκτο για τους κάτω των 50 (όπου ο κορονοϊος έχει θνητότητα αρκετά κάτω από 1 στους 1,000). Τα εμβόλια, σε συνδυασμό με φάρμακα για τους νοσούντες, θα είναι ένας συνδυασμός που σταδιακά θα μας βγάλει από την κρίση. Δεν θα υπάρξει ¨μαγική λύση¨.

Πότε εκτιμάτε ότι θα μπορούμε να πούμε ότι ‘’ανοίγουμε τα σύνορα’’ και ότι η ζωή συνεχίζεται όπως πριν; Η διαρκής ενημέρωση που λαμβάνουμε θα έχει επίδραση στο πώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα, την επαφή με τους συνανθρώπους μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε, που χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ; Θεωρείτε ότι η αποκατάσταση μπορεί να πάρει χρόνια; 

Δεν θα υπάρξει απότομη αλλαγή, αλλά σταδιακές προσαρμογές, σταδιακή χαλάρωση. Πιστεύω πως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο «μετά». Ξέρετε κάτι; Έχω χρυσή κάρτα της KLM εδώ και είκοσι χρόνια, μια δυο φορές τον μήνα «πεταγόμουνα» στην Οξφόρδη η στην Φρανκφούρτη για συναντήσεις! Ε, λοιπόν, μια χαρά γίνεται το 90% αυτών των συναντήσεων και διαδικτυακά! Κατάλαβα ότι εργάζομαι αποδοτικά και από το σπίτι! Κάτι μάθαμε και από τον κορονοϊό! Η αποκατάσταση είναι και ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλύτερα!

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα Ολλανδικά και Βελγικά νοσοκομεία; 

Η εικόνα μου είνα απλά από το  RIVM ( Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας
και περιβάλλοντος στην Ολλανδία): τα νοσοκομεία ζορίζονται αλλά αντέχουν. Στο AvL ξέρω πως αγωνιζόμαστε να εξυπηρετήσουμε όλους τους καρκινοπαθείς και από άλλα νοσοκομεία (για να μην εκτεθούν οι καρκινοπαθείς στον κορονοϊό σε νοσοκομεία που είναι κέντρα αναφοράς για αυτό) και οι συνάδελφοι τα καταφέρνουν.

Θα μπορούσατε να κάνετε μια αναφορά στην ψυχολογική επίπτωση των μέτρων σε γενικό επίπεδο, αφού γνωρίζουμε ότι κάθε χώρα, λόγω κουλτούρας, έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετική αντιμετώπιση κρίσεων.

Ο δυσκολότερος χειρισμός είναι για τους «expats». Δύσκολα εξηγείς στον «συναισθηματικό» Έλληνα πως βλέπει την κατάσταση ο «ψυχρός» Ολλανδός – και αντίστροφα. Θεωρώ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη και επιείκεια: να δεχτούμε ότι όλοι έχουν τις καλύτερες προθέσεις αλλά αποτυχίες θα υπάρξουν.

Ένα μήνυμα για όλους τους Έλληνες και για την εποχή που βιώνουμε.

Ομοψυχία, εμπιστοσύνη, αλληλοβοήθεια, ψυχραιμία.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]


Mένουμε σπίτι, αγοράζουμε online, αγοράζουμε ελληνικά!

Δείτε εδώ τις επιχειρήσεις που πωλούν Online σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο

Mένουμε σπίτι – Μαθαίνουμε ξένες γλώσσες Online 🙂

Εγγραφόμαστε στο Newsletter του SuperGreeks για Tips & Tricks, Επικαιρότητα, προσφορές, διαγωνισμούς κ.α.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks