Baarle Nassau/Hertog: Μία πόλη, δύο χώρες… Η πόλη με τα περίεργα σύνορα

Το Βέλγιο και η Ολλανδία μοιράζονται μία πόλη. Πάμε να δούμε την ιστορία του Μπάαρλε Χερτόχ /Μπάαρλε Νασσάου. Έναν εναλλακτικό προορισμό που όσοι ζείτε Ολλανδία ή Βέλγιο αξίζει να επισκεφτείτε.

Είσαι σπίτι σου.. Αράζεις στον καναπέ σου στο Βέλγιο να ξεκουραστείς και βλέπεις τηλεόραση από την Ολλανδία, αφού έχεις ετοιμάσει τα ποπ κορν στο Βέλγιο και αφού έχεις βάλεις πλυντήριο στην Ολλανδία…

Παράνοια ε; Όχι, για την Ολλανδία και το Βέλγιο… 

Ακολουθεί άρθρο για την αμφιλεγόμενη πόλη στην Ολλανδία… Ή Βέλγιο… Όχι Ολλανδία! – Όχι Βέλγιο!…. κτλ.! :p

Ιστορία

To Βaarle – Nassau / Μπάαρλε-Χέρτογκ  βρίσκεται στη Νότια Ολλανδία και στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Βόρειου Brabant με πληθυσμό λίγο λιγότερο από 10 χιλιάδες. Το Μπάαρλε είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του ολλανδικό και τα 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα οποία εκτείνεται ονομάζονται Μπάαρλε-Νασάου. Τα μόλις 7,5 τετρ. χλμ. βελγικής γης είναι γνωστά ως Μπάαρλε-Χέρτοχ. Η ιστορία ξεκίνησε από τον μεσαίωνα όταν δύο αριστοκρατικές οικογένειες χώρισαν εκείνη την εποχή τα τσανάκια τους. Όταν το Βέλγιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ολλανδία το 1831, οι δύο πλέον χώρες είχαν να διαχειριστούν ένα γεωπολιτικό πρόβλημα- Τα χρόνια πέρασαν και το πρόβλημα δε λύνονταν μέχρι το 1995 όπου κατέληξαν τα 2 κράτη στη σημερινή λύση.

Παρακάτω στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε πως έχουν μοιραστεί τα αγροτεμάχια των 2 χωρών!

Πάμε να δούμε παρακάτω ποια λύση βρήκαν, ομοιότητες, διαφορές και τρελές ιστορίες από μια πόλη με μοναδικές ιδιαιτερότητες παγκοσμίως !

Η πόλη στα χρόνια του Covid-19

Για πάμε να δούμε τι συμβαίνει σε αυτή την περίεργη εποχή

Μία πόλη… Δύο χώρες!

Και αν το σπίτι σου είναι στη μέση των συνόρων όπως στη φωτογραφία παρακάτω;

Τότε όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μπορεί να τρως στο σπίτι σου και να είσαι Βέλγιο, όμως να κοιμάσαι Ολλανδία… Ή εσύ να βρίσκεσαι στο Βέλγιο στην κουζίνα και τα παιδιά σου στα δωμάτια τους  να είναι στην Ολλανδία!

Σε αυτή την περίπτωση έχεις 2 κουδούνια, 2 διευθύνσεις, σε 2 διαφορετικές χώρες!

*Δε θέλεις να είσαι ταχυδρόμος στο Baarle! Πίστεψε με…

Σε ποια χώρα ανήκεις αν είσαι κάτοικος ενός τέτοιου σπιτιού ;

Υπάρχει νόμος! “Ο νόμος της πόρτας“. Δηλαδή ανήκεις στη χώρα της Ολλανδίας ή Βελγίου αναλόγως με το που βρίσκεται η πόρτα σου. 

 • Αν τη μια χρονιά φορολογικά για παράδειγμα σε συμφέρει να κατοικείς στην Ολλανδία, ανοίγεις μια πόρτα στην Ολλανδία…
 • Αν την επόμενη χρονιά σε βολεύουν επιδόματα, φορολογίες κτλ στο Βέλγιο… Τότε ανοίγεις μία πόρτα στο Βέλγιο! …. So Simple!

via GIPHY

Και τι γίνεται αν η πόρτα του σπιτιού σου είναι ακριβώς στη μέση των συνόρων;

Σε αυτή την περίπτωση έχεις την επιλογή να διαλέξεις χώρα.

Και επειδή ήδη σκεφτόμαστε να πάμε να μείνουμε σε αυτή την πόλη που λατρεύουμε για τις ιδιαιτερότητες της … Μάθαμε μερικές διαφορές και ομοιότητες για να σας τις παραθέσουμε και να δούμε που είναι καλύτερα!  

Πάμε να δούμε μερικές από τις διαφορές

 • Διαφορετικό δημαρχείο
 • Διαφορετική αστυνομία
 • διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα
 • διαφορετική σημαία πόλης
 • διαφορετικά ταχυδρομεία
 • διαφορετικές εταιρείες για ιντερνετ, ρεύμα και τηλεόραση
 • διαφορετικές εκκλησίες
 • Διαφορετικές διευθύνσεις

via GIPHY

Μερικά ακόμα

 • Στις εκλογές οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν διαφορετική ημερομηνία, άλλους υποψήφιους κτλ.
 • Υπάρχει και διαφορά με τις ηλικίες και το ποτό. Στο Βέλγιο η μπύρα και το κρασί επιτρέπεται από τα 16, ενώ στην Ολλανδία από τα 18. Οπότε για ποτάκι μεταξύ των 16-18 πας σίγουρα στη μεριά του Βελγίου χαχα

Στην Ολλανδία απαγορεύεται και ας είναι το άλλο bar απέναντι ή δίπλα (κυριολεκτικά) στο Βέλγιο.

via GIPHY

*Και όταν τα μαγαζιά του Βελγίου κλείνουν τη Κυριακή…. Της Ολλανδίας παραμένουν ανοιχτά σύμφωνα με το νόμο του Ολλανδικού κράτους!

Oι περισσότεροι κάτοικοι φυσικά έχουν διπλή υπηκοότητα, αλλά κυρίως όταν τους ρωτούσαμε απαντούσαν πως είναι Ολλανδοί… Φυσικά, για τη φορολογία, τα επιδόματα και άλλα οφέλη μπορούν εύκολα οι ίδιοι άνθρωποι να δηλώνουν πολίτες του Βελγικού κράτους. Μαγεία ε;

Ααα Ναι!

Μοιράζονται τη βιβλιοθήκη!

*Να και κάτι που μοιράζονται…

Εσείς ?

Εσείς τι λέτε; Πού θα προτιμούσατε να μείνετε Mπάαρλε Νασσάου ή Μπάαρλε-Χέρτογκ ; Η αλλιώς, Βέλγιο ή Ολλανδία; 

Kαι μια ακόμα ερώτηση

Αν έπρεπε ο κάτοχος του αυτοκινήτου στη φωτογραφία να έχει μια κλήση για παράνομο παρκάρισμα, ποια πιστεύετε πως είναι η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση; Πόσο, αν, που και σε ποιά χώρα πιστεύεις ότι πληρώνεις το πρόστιμο ;

Tip! Για τους καπνιστές κατοίκους της Ολλανδίας

Σε μια τοποθεσία κοντά στις καφετέριες, στη μεριά του Βελγίου, έχει ένα κατάστημα / καπνοπωλείο που πουλάει τσιγάρα, χαρτάκια, φιλτράκια, τζιβάνες κτλ. σε τιμές Βελγίου. Στο Βέλγιο είναι πιο φθηνά τα τσιγάρα. Όλοι εκεί πηγαίνουν.

Αυτόν τον εναλλακτικό προορισμό προτείνουμε για ημερήσια εκδρομή. Η πόλη έχει χαλαρό κλίμα με αρκετά bars και όλες τις ανέσεις μιας μικρής πόλης. Είναι ένα μέρος, σε κάθε περίπτωση, που πρέπει να πας στη ζωή σου.

Ακόμα ένα TIP: Πηγαίνεις και δοκιμάζεις την τοπική μπίρα της πόλης στο ζυθοποιείο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks