Έρχεσαι στο Βέλγιο για να ζήσεις; Μάθε τα πάντα. Πλήρης οδηγός για όλους τους Έλληνες του Βελγίου…

Updated 13/9/2021

Η μετανάστευση στο Βέλγιο είναι πλέον ευκολότερη. Στο SuperGreeks έχουμε γράψει εκατοντάδες άρθρα για το Βέλγιο και το Benelux. Άρθρα για τα πρώτα σου βήματα. Tips για πρακτικά ζητήματα, την εκπαίδευση, την εργασία και άλλα πολλά περισσότερα θα βρείτε στα εκατοντάδες άρθρα που έχουμε γράψει.

Παρακάτω σου παραθέτουμε ένα σύνολο πληροφοριών που θα σε βοηθήσουν στην μετεγκατάσταση σου στο Βέλγιο, αλλά και αργότερα. Και καθημερινά γράφουμε περισσότερα…

Μη ξεχνάς να κάνεις like στη σελίδα μας και ότι στο SuperGreeks φιλοξενούμε δεκάδες επιχειρήσεις από την Ολλανδία και το Βέλγιο που είμαστε βέβαιοι πως θα χρειαστείς αρκετές φορές.

Checklist

Αρχικά σου έχουμε φτιάξει μια checklist η οποία αφορά την εγγραφή σου στο δήμο, τον τραπεζικό λογαριασμό, την ασφάλεια υγείας κ.α.

Περισσότερα δες σε αυτό το άρθρα για να γνωρίζεις κατά σειρά ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνεις στο νέο σου ξεκίνημα:

Τα πρώτα σου βήματα στο Βέλγιο

Τραπεζικός λογαριασμός

Στη συνέχεια κάναμε άρθρο με τη διαδικασία για να ανοίξεις ένα τραπεζικό λογαριασμό στο Βέλγιο. Είναι απαραίτητος ο τραπεζικός λογαριασμός.

https://supergreeks.eu/πως-να-ανοίξεις-τραπεζικό-λογαριασμό/

Τιμοκατάλογος

Ο τιμοκατάλογος των Βρυξελλών. Σου ετοιμάσαμε έναν ενδεικτικό τιμοκατάλογο των Βρυξελλών. Βρήκαμε τις καλύτερες τιμές για κάθε περίπτωση και ότι αφορά το κέντρο αλλά και τα περίχωρα των Βρυξελλών, ώστε να έχεις μια ιδέα για του τι να περιμένεις. Είτε έρχεσαι διακοπές στο Βέλγιο και τις Βρυξέλλες , είτε έρχεσαι για να μείνεις μόνιμα.

Eργασία

Αν ήρθες στο Βέλγιο σήμερα και ψάχνεις για δουλειά χωρίς να έχεις κάποιο πτυχίο ή ειδικότητα και δεν γνωρίζεις Γαλλικά ή Ολλανδικά, τότε μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσεις ψάχνοντας εργασία είτε σε Ηoreca, είτε σε κάποιο μαγαζί ή ξενοδοχείο στο κέντρο των μεγάλων τουριστικών πόλεων του Βελγίου.

Στις περιπτώσεις που διαθέτεις πτυχίο/α και είσαι εξειδικευμένος σε κάποιον επαγγελματικό τομέα, τότε η υπόθεση “εργασία” στο Βέλγιο γίνεται αρκετά ευκολότερη, αλλά έχει και αυτή τις δυσκολίες της.

Στις περισσότερες βέβαια εργασίες απαιτείται να γνωρίζεις ολλανδικά ή γαλλικά. Φυσικά υπάρχουν και αρκετές δουλειές στην αγγλική γλώσσα και αφορούν το ΝΑΤΟ , το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τις μεγάλες πολυεθνικές.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μάθεις γρήγορα μία από τις 2 γλώσσες ( ή και τις δύο ) και ανάλογα με την πόλη που ζεις , για να μπορέσεις να προσαρμοστείς και εξοικειωθείς γρηγορότερα. Είναι απαραίτητο.

Δες τους συνδέσμους που συλλέξαμε για σένα για δουλειά στην Ευρωπαική Ένωση, για πρακτική εργασία, για εργασία στο ΝΑΤΟ αλλά και γενικά.

Οδηγός εύρεσης εργασίας

Το εργασιακό σύστημα στο Βέλγιο

Στο Βέλγιο υπάρχει μία δοκιμαστική περίοδος περίπου δύο εβδομάδων για τους εργάτες και ενός με έξι μηνών για τους υπαλλήλους αν ο ετήσιος μισθός δεν υπερβαίνει τα 36-37.000 ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αφορούν τις συμβάσεις εργασίας, τις τροποποιήσεις τους και τη λήξη της συνεργασίας. Διαβάστε όλες τις πληροφορίες εδώ.

Το βελγικό σύστημα φορολόγησης

Αν σκοπεύετε να μεταναστεύσετε στο Βέλγιο, πρέπει να γνωρίζεται οτι πρόκειται για μία από τις χώρες με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Επιπλέον υπάρχουν διαφοροποιήσεις για το ποιός πρέπει να πληρώσει φόρους και διαφορετικές κατηγορίες φόρων. Διαβάστε στο ίδιο άρθρο τι ισχύει για τη φορολογική δήλωση των αλλοδαπών αλλά και πως να κάνετε αίτηση.

Φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες στο Βέλγιο

Εάν ζείτε στο Βέλγιο για περισσότερους από έξι μήνες του έτους και είστε εγγεγραμμένοι στον τοπικό δήμο, αυτό σημαίνει πως θεωρήστε Βέλγος κάτοικος. Επιπλέον συνεπάγεται ότι πρέπει να πληρώσετε βελγικό φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά σας. Επίσης αν εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας στο Βέλγιο ή έχετε μερίδιο σε μια συνεργασία, θα πρέπει να υποβάλετε τη βελγική φορολογική δήλωση και να πληρώσετε φόρο εισοδήματος. Διαβάστε τα πάντα για τους φόρους για ελεύθερους επαγγελματίες στο Βέλγιο στο άρθρο των SuperGreeks.

Για επίδομα ανεργίας

Φορολογική δήλωση για οικογένειες

Κεφάλαιο: Σπίτι στο Βέλγιο

Έχεις κατοικίδιο ή θέλεις να το φέρεις στο Βέλγιο;

Το Βέλγιο είναι μία χώρα άκρως φιλική για τα σκυλιά

Χρήσιμα Apps

Kαταγράψαμε 7 διαφορετικά Apps που αφορούν την ανακύκλωση, τα ΜΜΜ, τον καιρό, το αεροδρόμιο, το ράδιο κ.α.

ΜΜΜ

Για να πάρεις μερικές εισαγωγικές πληροφορίες για τα ΜΜΜ δες το επόμενο άρθρο μας.

Για φοιτητές

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα στα κρατικά σχολεία του Βελγίου

Το Βέλγιο είναι μία χώρα που δε μιλάει μόνο μία γλώσσα γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αρκετά επιδραστικά στο παιδί σας. Τα βελγικά κρατικά σχολεία έχουν αρκετά καλό επίπεδο και προσφέρουν καθολική γνώση στα παιδιά, ενώ παράλληλα είναι δωρεάν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα πλεονεκτήματα των κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Βέλγιο εδώ.

Εταιρεία

Και αν θέλεις να ανοίξεις μια εταιρεία στο Βέλγιο; Και πάλι σου έχουμε ότι πληροφορία χρειάζεται να γνωρίζεις!

Μουσεία

Και αν σου αρέσουν τα μουσεία. Ναι, σου έχουμε και γι’ αυτό λύση.

Υπηκοότητα

Και αν θέλεις να αποκτήσεις τη Βελγική υπηκοότητα βρες όλες τις πληροφορίες από το #SuperGreeks.

Kαι φυσικά δεν παραλείπουμε να διαβάσουμε το αφιέρωμα του SuperGreeks για τις Βρυξέλλες!

Εδώ! διαβάζεις το αφιέρωμα μας για τις Χριστουγεννιάτικες Βρυξέλλες και το Χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα και εδώ! διαβάζεις για την ιστορία των Βρυξελλών, το πανεπιστήμιο, τις γλώσσες, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και άλλα πολλά.

Σύστημα υγείας στο Βέλγιο

Για το αυτοκίνητο στο Βέλγιο

Τηλεφωνικές γραμμές εκτάκτου ανάγκης

Αν ήσουν άτυχος

Ελληνικές επιχειρήσεις στο Βέλγιο

Στο SuperGreeks έχουμε επιχειρήσεις από το Βέλγιο. Δείτε παρακάτω τη λίστα

Τεχνίτες ( Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, πλακάκια και πάσης φύσεως τεχνικές εργασίες ): Perfect wall

ελληνικά προϊόντα : MÉDI DÉLICES , Greek appetite , GM GRIECHISCHER TOP MARKT

ΤΑΧΙ: GV TAXI

Ηair Styling: https://supergreeks.eu/etairies/%ce%bcacondo-hair-specialist-velgio/

Τυπογραφείο, web design , Επιγραφές: Sign Maker

Μεταφραστές ( Γαλλικά, Ελληνικά, Αγγλικά, Ολλανδικά ): LICSP

Διαιτολόγοι: GREEK DIET NOW ( Μέσω Skype )

Ψυχολόγοι: EXPAT NEST

*Αυτό το άρθρο ανανεώνεται συνεχώς με καινούργιες χρήσιμες πληροφορίες για τους Έλληνες του Βελγίου

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks