Πώς ανοίγω τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία

τραπέζικός-λογαριασμός-γερμανία

[Update: 30/11/23]

Ως Έλληνας της Γερμανίας ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνεις για να εγκατασταθείς στη χώρα είναι να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό.

Το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στη Γερμανία είναι απαραίτητη προυπόθεση για να ζήσουμε εδώ πέρα. Ερχόμενοι στη Γερμανία έχουμε μια σειρά από υποχρεώσεις όπως η ασφάλεια υγείας στη Γερμανία, η εύρεση σπιτιού κ.α. – Και για τα 2 παραδείγματα που αναφέραμε θα πρέπει για να τα πληρώσουμε να έχουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Παρακάτω θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Γιατί να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία;

Πριν προχωρήσουμε στα πρακτικά ζητήματα, ας δούμε γιατί πρέπει να ανοίξεις λογαριασμό στη νέα χώρα που ήρθες για να ζήσεις:

  1. Ευκολία : Ένας τοπικός τραπεζικός λογαριασμός απλοποιεί τις καθημερινές συναλλαγές, όπως η πληρωμή ενοικίου, λογαριασμών και η πραγματοποίηση αγορών. Δεν θα βασίζεστε αποκλειστικά σε μετρητά ή στον ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό σας.
  2. Πίστωση : Η ύπαρξη ενός γερμανικού τραπεζικού λογαριασμού είναι απαραίτητη εάν σκοπεύετε να υποβάλετε αίτηση για πιστωτική κάρτα ή δάνεια. Βοηθά να δημιουργήσετε το οικονομικό σας ιστορικό στη Γερμανία.
  3. Απασχόληση και παροχές : Πολλοί εργοδότες προτιμούν να πληρώνουν τους μισθούς απευθείας σε έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό. Επιπλέον, ορισμένες κοινωνικές παροχές και επιδοτήσεις ενδέχεται να απαιτούν γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό.

Είναι σημαντικό να βγάλεις τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία – θα γίνει η ζωή σου ευκολότερη και μάλιστα η διαδικασία όπως διαβάσεις και παρακάτω είναι απλή !

Τραπεζικό σύστημα στη Γερμανία

Η Γερμανία διαθέτει τραπεζικό σύστημα τριών πυλώνων που αποτελείται από ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες, δημόσιες τράπεζες ταμιευτηρίου (Sparkassen και Landesbanken) και συνεταιριστικές τράπεζες ( Genossenschaftsbanken). Υπάρχουν επίσης πολλές διεθνείς τράπεζες, διαδικτυακές τράπεζες και κινητές τράπεζες στη Γερμανία. Η Deutsche Bundesbank είναι η εθνική κεντρική τράπεζα, ενώ η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας ( BaFin ) είναι η ρυθμιστική αρχή των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας. 

Xρειαζόμαστε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά όχι απαραίτητα από Γερμανική τράπεζα. θα μπορούσαμε να έχουμε έναν οποιονδήποτε λογαριασμό για να στέλνουμε και λαμβάνουμε χρήματα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να έχουμε έναν διεθνή λογαριασμό (είτε μια τράπεζα που εδρεύει στη Γερμανία είτε μια οργάνωση για την πραγματοποίηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών για πελάτες με βάση τη Γερμανία) ή μια διαδικτυακή ή κινητή τράπεζα. Αλλά όπως γράψαμε και παραπάνω, είναι καλύτερο να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό και εδώ που ήρθες να ζήσεις για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πριν ανοίξουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία

Εάν μετακομίσετε στη Γερμανία και δεν διαθέτετε τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία, μπορείτε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας αρχικά από λογαριασμό σας στο εξωτερικό. Οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις λαμβάνουν τις μεγάλες διεθνείς χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, όπως Visa, Mastercard και American Express. Ωστόσο, εάν ο λογαριασμός σας στο εξωτερικό είναι σε τράπεζα που δεν έχει τοποθεσία στη Γερμανία, πιθανότατα θα έχετε μεγάλες χρεώσεις. 

Αν ανησυχείτε για την περίοδο που μπορεί να περάσει χωρίς γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό, μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό μη μόνιμου κατοίκου προτού μετακινηθείτε με πολλές διαδικτυακές ή κινητές γερμανικές τράπεζες ( direktbanks ). Μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως η HSBC και η Citibank, λειτουργούν στη Γερμανία, οπότε, εάν κάνετε τραπεζικές συναλλαγές με αυτές, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μεταφορά του λογαριασμού σας στη Γερμανία πριν μετακινηθείτε.

Ορισμένες δημοφιλείς τράπεζες στη Γερμανία περιλαμβάνουν την Deutsche Bank, την Commerzbank και τη N26.

Πως ανοίγω έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία

Ως κάτοικοι της ΕΕ που είμαστε οι Έλληνες δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο άνοιγμα λογαριασμού στη Γερμανία. Πάμε να δούμε τι χρειάζεται όμως για να βγάλουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό:

  • διαβατήριο / ταυτότητα
  • Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας
  • Απόδειξη εισοδήματος / απασχόλησης (απαιτείται από πολλές τράπεζες, ανάλογα με τον λογαριασμό που θέλετε να ανοίξετε)
  • Απόδειξη ότι είστε μαθητής, εάν ανοίγετε έναν λογαριασμό για μαθητή

Σε 2-3 ημέρες θα είναι έτοιμος ο τραπεζικός σας λογαριασμός.

*Ενδέχεται κάποιες τράπεζες να ζητάνε και περισσότερα έγγραφα.

Πώς ανοίγουμε έναν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό

Εάν ξεκινάτε μια επιχείρηση ή εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Γερμανία, είναι λογικό να ανοίξετε έναν ξεχωριστό επαγγελματικό λογαριασμό για να διατηρήσετε τα οικονομικά σας ξεχωριστά. Στην πραγματικότητα, εάν η εταιρεία σας λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, η ύπαρξη ξεχωριστού λογαριασμού είναι νομική απαίτηση.

Η διαδικασία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού στη Γερμανία εξαρτάται από το επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιείτε.  Απαιτούνται εταιρικές σχέσεις για την παροχή λεπτομερειών και τεκμηρίωσης για όλους τους συνεργάτες, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν καταστατικό, στοιχεία εγγραφής επιχείρησης, πιστοποιητικό σύστασης, καθώς και κατάλογο μετόχων (εάν υπάρχει) και εμπορική άδεια (απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις). Οι επιχειρηματικοί λογαριασμοί για ανώνυμες εταιρείες στη Γερμανία πρέπει να ανοίξουν αυτοπροσώπως, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Man saving money for family. Parents, grandparents and kids standing at banknotes and coins flat vector illustration. Banking concept for banner, website design or landing web page

Πώς ανοίγουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό για τα παιδιά μας

Πολλές γερμανικές τράπεζες προσφέρουν τρεχούμενους λογαριασμούς και λογαριασμούς ταμιευτηρίου για παιδιά και νέους. Oι υπηρεσίες διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, αλλά οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες επιτρέπουν στους κατοίκους να ανοίγουν λογαριασμούς για λογαριασμό των παιδιών τους εάν είναι κάτω των 18 ετών. Συνήθως θα πρέπει να παρέχετε έγγραφα όπως διαβατήριο / ταυτότητα τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks