Πώς ανοίγω τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία (προσωπικό, επαγγελματικό,για παιδιά)

τραπέζικός-λογαριασμός-γερμανία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στη Γερμανία, ποια έγγραφα χρειάζονται για κατοίκους και μη κατοίκους και πώς να δημιουργήσετε επαγγελματικό λογαριασμό και για παιδιά.

Το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στη Γερμανία είναι απαραίτητη προυπόθεση για να ζήσουμε εδώ πέρα. Ερχόμενοι στη Γερμανία έχουμε μια σειρά από υποχρεώσεις όπως η ασφάλεια υγείας στη Γερμανία, η εύρεση σπιτιού κ.α. – Και για τα 2 παραδείγματα που αναφέραμε θα πρέπει για να τα πληρώσουμε να έχουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Παρακάτω θα δούμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τραπεζικό σύστημα στη Γερμανία

Η Γερμανία διαθέτει τραπεζικό σύστημα τριών πυλώνων που αποτελείται από ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες, δημόσιες τράπεζες ταμιευτηρίου (Sparkassen και Landesbanken) και συνεταιριστικές τράπεζες ( Genossenschaftsbanken). Υπάρχουν επίσης πολλές διεθνείς τράπεζες, διαδικτυακές τράπεζες και κινητές τράπεζες στη Γερμανία. Η Deutsche Bundesbank είναι η εθνική κεντρική τράπεζα, ενώ η Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας ( BaFin ) είναι η ρυθμιστική αρχή των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας. 

Xρειαζόμαστε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά όχι απαραίτητα από Γερμανική τράπεζα. θα μπορούσαμε να έχουμε έναν οποιονδήποτε λογαριασμό για να στέλνουμε και λαμβάνουμε χρήματα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να έχουμε έναν διεθνή λογαριασμό (είτε μια τράπεζα που εδρεύει στη Γερμανία είτε μια οργάνωση για την πραγματοποίηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών για πελάτες με βάση τη Γερμανία) ή μια διαδικτυακή ή κινητή τράπεζα.

Πριν ανοίξουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία

Εάν μετακομίσετε στη Γερμανία και δεν διαθέτετε τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία, μπορείτε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας αρχικά από λογαριασμό σας στο εξωτερικό. Οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις λαμβάνουν τις μεγάλες διεθνείς χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, όπως Visa, Mastercard και American Express. Ωστόσο, εάν ο λογαριασμός σας στο εξωτερικό είναι σε τράπεζα που δεν έχει τοποθεσία στη Γερμανία, πιθανότατα θα έχετε μεγάλες χρεώσεις. 

Αν ανησυχείτε για την περίοδο που μπορεί να περάσει χωρίς γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό, μπορείτε να ανοίξετε λογαριασμό μη μόνιμου κατοίκου προτού μετακινηθείτε με πολλές διαδικτυακές ή κινητές γερμανικές τράπεζες ( direktbanks ). Μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως η HSBC και η Citibank, λειτουργούν στη Γερμανία, οπότε, εάν κάνετε τραπεζικές συναλλαγές με αυτές, μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη μεταφορά του λογαριασμού σας στη Γερμανία πριν μετακινηθείτε.

Πως ανοίγω έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία

Ως κάτοικοι της ΕΕ που είμαστε οι Έλληνες δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στο άνοιγμα λογαριασμού στη Γερμανία. Πάμε να δούμε τι χρειάζεται όμως για να βγάλουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό:

  • διαβατήριο / ταυτότητα
  • Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας
  • Απόδειξη εισοδήματος / απασχόλησης (απαιτείται από πολλές τράπεζες, ανάλογα με τον λογαριασμό που θέλετε να ανοίξετε)
  • Απόδειξη ότι είστε μαθητής, εάν ανοίγετε έναν λογαριασμό για μαθητή

Σε 2-3 ημέρες θα είναι έτοιμος ο τραπεζικός σας λογαριασμός.

*Ενδέχεται κάποιες τράπεζες να ζητάνε και περισσότερα έγγραφα.

Πώς ανοίγουμε έναν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό

Εάν ξεκινάτε μια επιχείρηση ή εργάζεστε ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Γερμανία, είναι λογικό να ανοίξετε έναν ξεχωριστό επαγγελματικό λογαριασμό για να διατηρήσετε τα οικονομικά σας ξεχωριστά. Στην πραγματικότητα, εάν η εταιρεία σας λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, η ύπαρξη ξεχωριστού λογαριασμού είναι νομική απαίτηση.

Η διαδικασία ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού στη Γερμανία εξαρτάται από το επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιείτε.  Απαιτούνται εταιρικές σχέσεις για την παροχή λεπτομερειών και τεκμηρίωσης για όλους τους συνεργάτες, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν καταστατικό, στοιχεία εγγραφής επιχείρησης, πιστοποιητικό σύστασης, καθώς και κατάλογο μετόχων (εάν υπάρχει) και εμπορική άδεια (απαιτείται σε ορισμένες περιπτώσεις). Οι επιχειρηματικοί λογαριασμοί για ανώνυμες εταιρείες στη Γερμανία πρέπει να ανοίξουν αυτοπροσώπως, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Πώς ανοίγουμε έναν τραπεζικό λογαριασμό για τα παιδιά μας

Πολλές γερμανικές τράπεζες προσφέρουν τρεχούμενους λογαριασμούς και λογαριασμούς ταμιευτηρίου για παιδιά και νέους. Oι υπηρεσίες διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα, αλλά οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες επιτρέπουν στους κατοίκους να ανοίγουν λογαριασμούς για λογαριασμό των παιδιών τους εάν είναι κάτω των 18 ετών. Συνήθως θα πρέπει να παρέχετε έγγραφα όπως διαβατήριο / ταυτότητα τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. 

Ακολουθήστε το SuperGreeks στο facebook για να ενημερώνεστε καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ειδήσεις και tips από τη Γερμανία , όπως και για νέες ελληνικές επιχειρήσεις της Γερμανίας που θα καταχωρούνται στον επαγγελματικό ,εμπορικό μας κατάλογο.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks