Βέλγιο: 3,5 εκατομμύρια ληγμένες δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό

κορονοιός-εμβόλιο-βρυξέλλες

Περίπου 3,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 στο Βέλγιο πρέπει να καταστραφούν, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των αποθεμάτων εμβολίων στη χώρα.

Αυτό θα συμβεί γιατί αυτά τα εμβόλια έχουν λήξει, είναι κατεστραμμένα ή σε κάθε περίπτωση θεωρούνται άχρηστα.

Οι 3,5 εκατομμύρια δόσεις που πρέπει να διατεθούν αντιπροσωπεύουν το 6,45% όλων των δόσεων που έχουν παραδοθεί στο Βέλγιο μέχρι στιγμής – δηλαδή συνολικά 54,3 εκατομμύρια με αξία 80,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταστροφή των εμβολίων που αγοράστηκαν το 2021 και το 2022 θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, στο Βέλγιο, δεδομένης της σχετικά υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, ο αριθμός που πρόκειται να καταστραφεί είναι χαμηλότερος από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχουν σημειωθεί, μέχρι σήμερα, λίγο λιγότεροι από 35.000 θάνατοι λόγω κορωνοϊού σε σύνολο 4,8 εκατομμυρίων κρουσμάτων στο Βέλγιο.

Στην αρχή της πανδημίας, το Βέλγιο είχε ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνησιμότητας λόγω του ιού.

Το Βέλγιο συμμετείχε σε μια ευρωπαϊκή ομαδική αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που έγινε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen και Novavax.

Με αυτόν τον τρόπο, ο δημόσιος κίνδυνος ελαχιστοποιήθηκε και το Βέλγιο μπόρεσε να διασφαλίσει ότι θα είχε επαρκή αριθμό εμβολίων για τους πολίτες του.

Η πανδημία έχει από τότε εξελιχθεί και, μέχρι σήμερα, η σοβαρότητα του κορωνοϊού έχει μειωθεί σημαντικά.

Επί του παρόντος, επομένως, ο εμβολιασμός συνιστάται ανεπιφύλακτα μόνο σε εκείνες τις ομάδες που θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο – όπως οι ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, θα καταστραφεί άχρηστο υλικό, όπως κάποιες μάσκες συγκεκριμένου τύπου, κάποια εργαστήρια που δε χρειάζονται κ.α.

Η αξία του συνόλου των αποθεμάτων που πρόκειται να καταστραφούν ανέρχεται σε περίπου 131 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks