Βέλγιο: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δίνει άδεια οδήγησης με το σύστημα των πόντων

Βέλγιο-Αυτοκίνητα-Οδήγηση

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βέλγιο σκοπεύει να προωθήσει νομοθεσία για την εισαγωγή ενός νέου συστήματος άδειας οδήγησης που περιλαμβάνει βαθμούς ποινής για ορισμένες παραβάσεις του ΚΟΚ, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne (Open VLD) στην επιτροπή δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου.

Ο Van Quickenborne παρουσίαζε στην επιτροπή το πρόγραμμα πολιτικής του, μια από τις προτεραιότητες της οποίας, είπε, είναι η αντιμετώπιση των παραβάσεων. Το σύστημα πόντων ποινής προορίζεται για να σταματήσει τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες.

Το σύστημα πόντων ποινής, θεωρητικά, βλέπει την άδεια οδήγησης ενός παραβάτη να λαμβάνει έναν ορισμένο αριθμό πόντων όταν διαπράττεται ένα αδίκημα, καθώς και πρόστιμο ή άλλη ποινή. Εάν ένας οδηγός συγκεντρώσει πολλούς πόντους, είναι πιθανό να πληρώσει περισσότερα για την ασφάλιση, και σε ακραίες περιπτώσεις να αφαιρεθεί η άδεια.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες που συμφωνήθηκαν από τα επτά κόμματα του συνασπισμού περιλαμβάνουν τη δέσμευση για διεξαγωγή μελέτης σχετικά με τον «ρόλο της άδειας οδήγησης με σημεία σε σύγκριση με άλλες χώρες και με τη χρήση ανιχνευτών ραντάρ».

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές απόψεων σχετικά με το ζήτημα. Η αρχή της άδειας με βαθμούς ποινής έχει γίνει αποδεκτή στο βελγικό δίκαιο από το 1990, αλλά ποτέ δεν έχει τεθεί σε νομοθεσία, λόγω της συναίνεσης ότι η πιθανότητα το φαινόμενο το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων παραβατών δεν ήταν αρκετά υψηλό για να δικαιολογήσει τη νομοθεσία.

Μιλώντας στην επιτροπή, ο Van Quickenborne κατέστησε σαφές ότι η νομοθεσία θα είναι ευθύνη του υπουργού Μεταφορών Georges Gilkinet (Ecolo).

Και νόμος για τη ρητορική του μίσους στο διαδίκτυο

Μεταξύ άλλων πολιτικών προτεραιοτήτων για το υπουργείο Δικαιοσύνης την επόμενη περίοδο είναι το αδίκημα της διαδικτυακής ρητορικής μίσους, είπε. Επί του παρόντος, σύμφωνα με το σύνταγμα, η ρητορική μίσους αντιμετωπίζεται στο κατώτερο δικαστήριο όταν αφορά διακρίσεις λόγω ρατσισμού, ξενοφοβίας και αρνητισμού.

Άλλες μορφές ρητορικής μίσου πρέπει να προσαχθούν ενώπιον του δικαστηρίου για καταδικαστικές πράξεις, μια ακριβότερη και βαρύτερη διαδικασία με εφέτες. Ο νομοθέτης θέλει αυτόν τον νόμο να αποτελεί εμπόδιο ενάντια στην επιπόλαια χρήση περί δυσφήμισης, αλλά στην πράξη η διαδικασία είναι τόσο δυσκίνητηκαι η  επιβολή κατηγορίας τόσο σπάνια, που μοιραία οδηγεί σε αίσθηση ατιμωρησίας.

«Γνωρίζω ότι η αλλαγή του συντάγματος δεν είναι εύκολη, και ότι το δικαστήριο είναι ένα σημαντικό σώμα για πολλούς. Αλλά εξακολουθώ να θέλω να σας ζητήσω να σκεφτείτε να ασκήσετε παραβάσεις και να συνεργαστείτε μαζί μου », είπε στην επιτροπή.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks