Βέλγιο: Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας δείχνει ότι η μετανάστευση ενισχύει την οικονομία

Βέλγιο-Μετανάστευση-Οικονομία

Τα πρόσφατα κύματα μετανάστευσης προς το Βέλγιο έχουν ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και έχουν μειώσει την οικονομική πίεση στα εθνικά ταμεία με έλλειμμα, σύμφωνα με μια πολυαναμενόμενη μελέτη επιπτώσεων από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου (NBB).

Η μελέτη της τράπεζας δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άφιξη των μεταναστών τα τελευταία πέντε χρόνια αύξησε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Βελγίου κατά 3,5%. Η δημοσίευση της έκθεσης πήρε χρόνια αναμονής δεδομένου ότι ξεκίνησε το 2018 στο αποκορύφωμα μιας πολιτικής διαμάχης για τη μετανάστευση η οποία κορυφώθηκε με την κατάρρευση της κυβέρνησης Michel.

Η NBB αντλεί στοιχεία από δεδομένα κοινωνικής ασφάλισης, σπάζοντας σε κομμάτια τις καθαρές μεταφορές πληρωμών ανά εθνική προέλευση για να δημιουργήσει μοντέλα ικανά να αντανακλούν στον οικονομικό αντίκτυπο της μετανάστευσης στο Βέλγιο.

Η μετανάστευση δεν επηρεάζει την αγορά εργασίας για τους ντόπιους

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η διαφορά στις συνεισφορές του ΑΕΠ μεταξύ υπηκόων ΕΕ και τρίτων χωρών ήταν οριακή (0,5%) και δεν βρήκε στοιχεία που να στηρίζουν επανειλημμένους ισχυρισμούς ότι η μετανάστευση επηρεάζει αρνητικά τις ευκαιρίες των Βέλγων στην αγορά εργασίας.

«Δεν βρέθηκαν επιζήμιες επιπτώσεις της μετανάστευσης για τους ντόπιους όσον αφορά τους μισθούς, την ανεργία, τη συμμετοχή, το καθαρό εισόδημα ή την ευημερία», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες προηγούμενης γενιάς είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους ντόπιους να επηρεαστούν από την εισροή νέων μεταναστών στην αγορά εργασίας. Η NBB τόνισε επίσης ότι τα μοντέλα που ακολουθήθηκαν σημείωσαν ότι η νεαρή ηλικία των πρόσφατα αφιχθέντων μεταναστών δεν συνέβαλε καθόλου στην αύξηση του φορολογικού βάρους κατά 3,4%.

Γιατί έγινε η μελέτη και γιατί καθυστέρησε

Η μελέτη στην τράπεζα, η οποία έβγαλε συμπεράσματα από παρόμοιες προηγούμενες μελέτες, ανατέθηκε το 2018 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Johan Van Overtveldt «για να τεκμηριώσει τη συζήτηση για το θέμα [της μετανάστευσης]». Ο Van Overtveldt είχε ως στόχο να διεξαγάγει τη μελέτη εγκαίρως για τις εκλογές του 2019, αλλά η τράπεζα προέβαλε «μεθοδολογικές αντιρρήσεις» για να την ολοκληρώσει τόσο γρήγορα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks