Η Γερμανία αναζητά μόνιμη τοποθεσία φύλαξης πυρηνικών αποβλήτων και οι κάτοικοί της “βράζουν”

Πυρηνικά-Απόβλητα-Γερμανία

Περίπου 90 τοποθεσίες όπου θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μόνιμα και με ασφάλεια δοχεία ραδιενεργών πυρηνικών αποβλήτων εξετάζουν οι αρχές στη Γερμανία. Η διαμάχη ωστόσο σχετικά με το τι γίνεται με τα απόβλητα από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας είναι μακρά, διχαστική και φέρνει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. 

H BGE η οργάνωση διαχείρισης αποβλήτων της χώρας, κατονόμασε σήμερα 90 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα ως πιθανές μόνιμες θέσεις για τα απόβλητα. Σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση ανέφερε ότι το σχετικό εργοτάξιο θα πρέπει να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στη νέα τοποθεσία έως το 2031, ωστόσο ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να ξεκινήσει η αποθήκευση δοχείων ραδιενεργών αποβλήτων στη συγκεκριμένη περιοχή έως το 2050

Συγκεκριμένα η Γερμανία αναζητά ένα ασφαλές μέρος για την αποθήκευση 1.900 δοχείων γεμάτων με απόβλητα. Τα δοχεία αυτά αποτελούν το 5% των πυρηνικών αποβλήτων της χώρας, αλλά και το 99% της ραδιενέργειάς του σύμφωνα με τον πρόεδρο της BGE, Στέφαν Στούντ. 

Οι περιφέρειες της Βαυαρίας και της Βάδης – Βυρτεμβέργης στη νότια Γερμανία, καθώς και η Κάτω Σαξωνία και τα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιθανών τόπων φύλαξης αποβλήτων. Οι τοποθεσίες που προτάθηκαν δε, αναφέρουν ότι οι τοποθεσίες έχουν τις “ευνοϊκές και κατάλληλες γεωλογικές συνθήκες για την ασφαλή φύλαξη”. Τώρα αυτό που μένει να εξεταστεί είναι άλλοι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων και της πυκνότητας του πληθυσμού. 

Η ιστορία του Γκόρλεμπεν και ο αποκλεισμός του

Στην λίστα των πιθανών τόπων αποθήκευσης το Γκόρλεμπεν δεν περιλαμβάνεται. Το Γκορλεμπεν είναι ένας μικρό χωριό στην Κάτω Σαξονία, 650 κατοίκων που διαθέτει ένα ορυχείο αλατιού, το οποίο αρχικά είχε προορισθεί ως τόπος φύλαξης πυρηνικών αποβλήτων πριν από σαράντα περίπου χρόνια. 

Η διαμάχη που ξεκίνησε και εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία με την πάροδο των ετών, ξεκίνησε ουσιαστικά στις 22 Φεβρουαρίου του 1977, όταν ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, ο συντηρητικός Ερνστ Άλμπρεχτ, πατέρας τη σημερινής προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι το Γκόρλεμπεν, αυτό το μέρος κοντά στα σύνορα με την τότε Αν. Γερμανία, θα ήταν ο τόπος μόνιμης εγκατάστασης για την αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων.  

Οι κάτοικοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ αυτή την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι το αλάτι στο έδαφος αποδυναμώνει τις δομές συγκράτησης των αποβλήτων και προκαλεί ραδιενεργές διαρροές. Το Γκόρλεμπεν έγινε το επίκεντρο του αντιπυρηνικού κινήματος της Γερμανίας. Διαδηλωτές καθυστερούσαν τις εργασίες στο εργοτάξιο, ενώ καθημερινά συγκεντρώνονταν στη γύρω αγροτική περιοχή. Τα επόμενα χρόνια, κάθε μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων στο Γκόρλεμπεν συνοδευόταν από μεγάλες διαδηλώσεις. 

Ωστόσο παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες στην περιοχή άρχισαν οι κατασκευαστικές εργασίες σε ένα νέο ορυχείο, στο οποίο έπρεπε να διερευνηθούν τα γεωλογικά χαρακτηριστικά εξαιτίας αλατιού. Βέβαια το ορυχείο αυτό που δεν παρήγαγε ποτέ έναν κόκκο αλατιού ή άλλου φυσικού πόρου, είχε ήδη κοστίσει στον Γερμανό φορολογούμενο 1,6 διεκατομμύρια ευρώ (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια). Επίσης είναι εξακριβωμένο ότι η χημική σύνθεση των υπόγειων υδάτων του ορυχείου είναι ακατάλληλη και ισοδυναμεί με πυρηνική βόμβα. Αυτό ακριβώς λένε και οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας εδώ και χρόνια και μάλλον δεν έχουν άδικο. 

Η συζήτηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί. Ωστόσο η σημερινή ανακοίνωση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της “Ομοσπονδιακής Εταιρείας Μόνιμης Αποθήκευσης Πυρηνικών Αποβλήτων”, Στέφαν Κάνιντζ αποτελεί ορόσημο. “Το Γκόρλεμπεν δεν είναι η καλύτερη δυνατή τοποθεσία” τόνισε. 

Κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2022

Να σημειωθεί ότι μετά από δεκαετίες συζητήσεων που ουσιαστικά έφεραν και την άνοδο του αντιπυρηνικού Πράσινου Κόμματος στη Γερμανία, η κυβέρνηση αποφάσισε μετά την καταστροφή του αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011 να καταργήσει οριστικά την πυρηνική ενέργεια. 

Αυτή τη στιγμή από τους περίπου 20 σταθμούς πυρηνικής ενέργειας που κατασκευάστηκαν, πολλοί έχουν ήδη αποσυνδεθεί από το δίκτυο. Επί του παρόντος, μόνο έξι εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά και αυτοί θα παροπλιστούν μέχρι το τέλος του 2022

Η Γερμανία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντίσταση από τοπικούς πολιτικούς, όποιον τόπο και να επιλέξει για την αποθήκευση αποβλήτων. Ήδη η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας επιμένει ότι η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για μόνιμη διαμονή αποβλήτων. 

Από την πλευρά τους οι αρχές τονίζουν ότι “το σχέδιο τώρα είναι να συζητήσουμε βήμα προς βήμα με τις 90 τοπικές κοινότητες που έχουν επιλεγεί. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η διαδικασία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τόσο πολύ. Η κατασκευή ούτως ή άλλως επρόκειτο να ξεκινήσει το 2031. Και αυτό είναι έντεκα χρόνια αργότερα“. 

Ο Κάνιντζ δε, εξέφρασε την αισιοδοξία του τονίζοντας πως “η Γερμανία είναι κατάλληλη χώρα, με προσφορά κατάλληλης γεωλογίας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε και την καταλληλότερη τοποθεσία, αν και ξέρουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε εμείς, ούτε η φύση”. 

Κανένας μόνιμος χώρος αποθήκευσης 

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Σβένια Σούλτζε τόνισε ότι “είμαστε σίγουροι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρούμε μια τοποθεσία που θα παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και προστασία – όχι μόνο για τα επόμενα 50.000 χρόνια, αλλά για ένα εκατομμύριο χρόνια ή και περισσότερα”. 

Όπως και να έχει εάν τα πυρηνικά απόβλητα μπορούν πράγματι να φυλαχθούν σε μια νέα εγκατάσταση από το 2050 και έπειτα, αυτό θα αποτελούσε μια θλιβερή πρωτιά για τη Γερμανία. Και αυτό γιατί 70 χρόνια αφότου η ανθρωπότητα άρχισε να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια, κανένας μόνιμος χώρος αποθήκευσης αποβλήτων δεν έχει επίσημα ανοίξει οπουδήποτε στον κόσμο. 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks