Ολλανδία – Προϋπολογισμός: Μέτρα ελάφρυνσης για τους πολίτες

Ollandia-proypologismos-koronoios

Εάν τα πράγματα πάνε στραβά στην Ολλανδία η κρίση του κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει βαθύτερη κρίση στην κοινωνία το επόμενο έτος. Ωστόσο, «υπάρχει σοβαρός λόγος να κοιτάξουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία», όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Βόπκε Χούκστρα κατά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε δε, ο προϋπολογισμός, το επόμενο έτος θα παρουσιάσει ανάκαμψη, ωστόσο η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί.

Ο Χούκστρα πρόσθεσε επίσης η κρίση που περνάμε στην Ολλανδία είναι βαθιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πρόκειται για έναν «κανονικό» προϋπολογισμό, καθώς πολλοί από τους αριθμούς είναι αβέβαιοι, αν και οι οικονομικές αρχές είναι ισχυρές για να αντέξουν την κρίση. «Τα δημοσιονομικά είναι σε καλή κατάσταση και ως κυβέρνηση παρέχουμε προοπτική» τόνισε.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζημιές στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Επιπλέον υπογράμμισε ότι τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί κυρίως στη διατήρηση θέσεων εργασίας, στη στήριξη των εισοδημάτων, στην παροχή βοήθειας στους εργοδότες και στον περιορισμό των οικονομικών ζημιών μακροπρόθεσμα.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει, ότι η κρίση του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη «είναι περίπλοκή και στις περισσότερες περιπτώσεις απρόβλεπτη». Πριν από ένα χρόνο θεωρούνταν ότι φέτος θα υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ωστόσο το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 7.2%.

Ποια είναι τα έξοδα

Σύμφωνα με τον Χούκστρα, η Ολλανδία μπορεί να απορροφήσει ένα σημαντικό κομμάτι από το πλήγμα που φαίνεται να υπάρχει στον προϋπολογισμό, γεγονός που όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης «αποτελεί μεγάλη απάντηση στην κρίση του κορονοϊού». Επίσης ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι υποσχόμενες πρόσθετες παροχές που έχουν ανακοινωθεί για την άμυνα, την αστυνομία και την εκπαίδευση θα παραμείνουν ανέπαφες. Όπως και αυτές που έχουν ανακοινωθεί για τις σιδηροδρομικές γραμμές, το νερό και την κατασκευή δρόμων.

Επιπλέον – όπως ανακοινώθηκε – οι μειώσεις στους φόρους των πολιτών αναμένεται να φτάσουν ακόμη και το 1 δισεκατομμύριο. Ο χαμηλότερος συντελεστής φόρου εισοδήματος θα μειωθεί, ενώ η έκπτωση στον φόρο εργασίας θα αυξηθεί, όπως και τα επιδόματα που αφορούν οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά. Επίσης η μείωση φόρου για αυτοαπασχολούμενους καταργείται άμεσα.   

Τι θα γίνει με τα ενοίκια

Η μείωση του φόρου κέρδους για τις μεγάλες εταιρείες δεν θα εφαρμοστεί, αλλά θα ισχύσει για μικρότερες με ετήσιο κέρδος έως και 400.000 ευρώ.

Επιπλέον καταργείται ο φόρος μεταβίβασης στην αγορά ακινήτων, ενώ ένα από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμόσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο αφορά την κατασκευή κατοικιών. Επίσης, η εισφορά για τους ιδιοκτήτες στεγαστικών εταιρειών θα μειωθεί κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μείωση θα υπάρξει και για ενοικιαστές ακινήτων, τα ενοίκια των οποίων, είναι υψηλότερα από το εισόδημά που εισπράττει ο ενοικιαστής. Υπολογίζεται ότι από το μέτρο αυτό θα επωφεληθούν περίπου 260.000 ενοικιαστές.   

Έξτρα μπόνους για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη

Στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αναφέρει ότι διατηρεί τη δέσμευση για περισσότερα κονδύλια στον τομέα της Υγείας. Όπως είπε ο Χούκστρα, χρήματα θα δαπανηθούν για την αγορά περισσότερων τεστ, αλλά και για αυξήσεις στις θέσεις εργασίας στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό θα μπορούν να υπολογίζουν σε ένα επιπλέον μπόνους.

Αυτό σημαίνει, ότι εκτός από την εφάπαξ πληρωμή των 1000 ευρώ που υποσχέθηκε να παράσχει φέτος η κυβέρνηση στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν να βασίζονται και σε ένα μπόνους της τάξεως των 500 ευρώ και για τον επόμενο χρόνο.

Χρήματα σε φυλακές, κλινικές και ιδρύματα ανηλίκων

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αύξηση στις δαπάνες που αφορούν την την δικαιοσύνη, καθώς επίσης και τις φυλακές, τις κλινικές και τα ιδρύματα ανηλίκων. Επίσης ο προϋπολογισμός αυξάνεται στον τομέα της άμυνας, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξάνεται στο 1,48%.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks