Το Βέλγιο είναι πλέον δεύτερο στο άτυπο “Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα” χρήσης ποδηλάτου

Βέλγιο-Ευρώπη-Ποδήλατο

Με το 16% όλων των μεταφορών να πραγματοποιούνται με ποδήλατο, το Βέλγιο, μοιράζεται πλέον τη δεύτερη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξης “χρήσης του ποδηλάτου” με τη Δανία. Μόνο η Ολλανδία είναι πιο πάνω με το 28% των μεταφορών να πραγματοποιούνται με ποδήλατο. 

Η έρευνα που διενεργείται από τον οργανισμό FietsDNA κάθε δύο χρόνια, έδειξε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το ποδήλατο. Το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου σε όλες τις διαδρομές έχει αυξηθεί κατά 1%, ενώ για τις μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας το ποσοστό έχει αυξηθεί κατά 3%

Ένας από τους λόγους για την άνοδο του ποσοστού είναι ο αυξανόμενος αριθμός των επιχειρήσεων που προσφέρουν ποδήλατο στους υπαλλήλους τους. Με τον τρόπο αυτό όλο και περισσότερα άτομα έχουν πλέον ένα ποδήλατο υψηλής ποιότητας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εργασία του. Ο ειδικός των ποδηλάτων Βουτ Μπέρτ επισημαίνει επίσης τις αυξημένες επενδύσεις σε ποδηλατόδρομους και την διάθεση μεγάλων αυτοκινητοδρόμων για την αποκλειστική κίνηση των ποδηλάτων. 

Οι λόγοι που ο κόσμος στρέφεται πλέον στο ποδήλατο

Στην έρευνα ρωτήθηκαν 2.000 άτομα, τα οποία εντόπισαν διαφορετικούς λόγους για τους οποίους οι πολίτες καταφεύγουν στη λύση του ποδηλάτου: είναι φθηνό, γρήγορο, φιλικό προς το περιβάλλον και καλό για την υγεία μας. 

Επίσης η αυξημένη χρήση του κάνει τους ανθρώπους πιο δραστήριους αναφορικά με την ποδηλατική υποδομή. Οι μισοί απο τους ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι διαδρομές, δεν προσαρμόστηκαν επαρκώς για την χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων. Επίσης με όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ποδήλατο, οι ποδηλατόδρομοι παραμένουν στενοί. Άλλοι θεωρούν ότι η ποδηλασία είναι μια κοινωνική δραστηριότητα γι’ αυτό και οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν ποδήλατο ο ένας δίπλα στον άλλο. 

Σε γενικότερο πλαίσιο το ποδήλατο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές καθώς μία στις δέκα οικογένειες στο Βέλγιο με παιδιά έχουν τώρα από ένα. Τα ποδήλατα εξάλλου, αντικαθιστούν συχνότερα πλέον το δεύτερο και μερικές φορές ακόμη και το πρώτο αυτοκίνητο μιας οικογένειας. 

Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ποδηλάτες εκφράζουν την ανάγκη για ασφαλέστερες και πιο άνετες διαδρομές ποδηλάτων και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τουλάχιστον μια διαδρομή στην καθημερινότητά τους. 

Κατέδειξε επίσης ότι οι ποδηλάτες σήμερα είναι πιο χαρούμενοι για τον τρόπο με τον οποίο οι οδηγοί τηρούν τους κανόνες κυκλοφορίας, αλλά οι αυτοκινητιστές εξακολουθούν να παραμένουν οι κορυφαίοι όταν κρίνουν αυστηρά άλλους χρήστες του δρόμου.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks