30 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Βέλγιο

Πόσο καλά ξέρετε το υπέροχο Βέλγιο; Είτε είστε νέος ή νέα στη χώρα, είτε θεωρείτε εαυτόν «παλιοσειρά», ιδού 30 ψήγματα βελγικής γνώσης για να εντυπωσιάστε φίλους, γνωστούς και αγνώστους!

Η θεωρία του Big Bang ξεκίνησε στο Βέλγιο

Ήταν ένας Βέλγος, ο ιερέας και ο φυσικός Georges Lemaitre, ο οποίος σχημάτισε πρώτος τη λεγόμενη θεωρία Big Bang για την προέλευση του σύμπαντος το 1927. Η θεωρία αποδίδεται συχνά στον Edwin Hubble , παρόλο που τα αρχεία δείχνουν ότι ο Lemaitre δημοσίευσε μια παρόμοια θεωρία δύο χρόνια πριν από το Χαμπλ.

Το αεροδρόμιο South Charleroi Brussels είναι το πιο ακριβές αεροδρόμιο στην Ευρώπη

Κατατάσσεται ως το δεύτερο καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο σε ακρίβεια και απόδοση, ακριβώς πίσω από το Ιαπωνικό Osaka International, στην έκθεση της OAG για την ακρίβεια .

Το κρίκετ θεωρείται βελγική εφεύρεση και όχι βρετανική

Οι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι οι μετανάστες από το βόρειο Βέλγιο θα μπορούσαν να έχουν εισαγάγει το παιχνίδι στη Βρετανία, με βάση ένα ποίημα που πιστεύεται ότι γράφτηκε το 1533. Το ποίημα αποκαλεί τους Φλαμανδούς ράφτες «βασιλιάδες των κρεκτίδων» και επίσης αναφέρει τον όρο του κρίκετ «wickettes», πολύ πριν τις πρώτες αγγλικές αναφορές, που χρονολογούνται από το 1600.

Οι Βέλγοι άνδρες είναι οι δεύτεροι ψηλότεροι στον κόσμο

Με μέσο όρο ύψους τα 181,7 εκατοστά, μόνο οι Ολλανδοί είναι ψηλότεροι, στα 182,5 εκατοστά. Το ίδιο όμως δεν δεν μπορεί να ειπωθεί για τις Βελγίδες όμως, που κατατάσσονται 21ες, στα 165,5 εκατοστά ύψος.

Το υψηλότερο σημείο του Βελγίου είναι χαμηλότερο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο

Το Signal de Botrange στο οροπέδιο High Fens, στο ανατολικό Βέλγιο, είναι το υψηλότερο σημείο της χώρας, στα 694 μ., και είναι κατά πολύ κοντύτερο από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Burj Khalifa του Ντουμπάι, στα 828 μ. Το Βέλγιο, μαζί με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο είναι ιστορικά γνωστά ως οι Κάτω Χώρες.

Το Βέλγιο ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο του ιδίου φύλου

Το Βέλγιο εισήγαγε τον γάμο ομοφυλοφίλων το 2003, μετά την Ολλανδία Η Ευθανασία νομιμοποιήθηκε επίσης το 2002.

Τα νομικά δικαστήρια των Βρυξελλών είναι το μεγαλύτερο δικαστήριο του κόσμου

Με έκταση 26.000 τ.μ. περίπου, είναι μεγαλύτερα από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη κατά 5.000 τ.μ. Όσον αφορά το θέμα της κατασκευής, η πρόσοψη του Βασιλικού Παλατιού των Βρυξελλών είναι 50 τοις εκατό μεγαλύτερη από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Οι Βέλγοι εφηύραν το Body Mass Index (BMI), το σαξόφωνο και το πλαστικό

Ανάμεσα σε έναν αριθμό άλλων εφευρέσεων που άλλαξαν τον κόσμο, όπως η συν-σχεδίαση του World Wide Web, το Imodium, τα inline skates και ένα ασφαλές αντισυλληπτικό χάπι.

Οι Βέλγοι πληρώνουν έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές της Ευρώπης

Σύμφωνα με την έκθεση CGI , η οποία κατέταξε τους φορολογικούς συντελεστές του Βελγίου ως τους τέταρτους υψηλότερους στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ ο ΟΟΣΑ κατατάσσει το Βέλγιο τρίτο υψηλότερο στους φορολογικούς συντελεστές από τους 34 μέλη. Τα φορολογικά έσοδα του Βελγίου είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 48% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο πρώτος ουρανοξύστης της Ευρώπης χτίστηκε στο Βέλγιο

Γνωστός ως Τορένγκουουβ, το 1928, στην Αμβέρσα. Σήμερα παραμένει ψηλότερο κτίριο στην Αμβέρσα, φτάνοντας περίπου τα 96 μέτρα (26 ορόφους). Το αρτ ντεκό κτίριο, τώρα γνωστό ως Boerentoren ή KBC Tower, ήταν το ψηλότερο κτίριο στην ήπειρο μέχρι το 1940, όταν και άνοιξε ο πύργος Terazza Martini στη Γένοβα της Ιταλίας. Το Βέλγιο θεωρείται επίσης ότι έχει τις παλαιότερες εμπορικές στοές της Ευρώπης, το Galeries St. Hubert, που άνοιξε στις Βρυξέλλες το 1847.

Το όνομα «Βέλγιο» προέρχεται από τους Ρωμαίους

Όταν ονόμασαν την επαρχία τους στο βόρειο τμήμα της Γαλατίας Gallia Belgica, απότους προηγούμενους κατοίκους της,τους Κελτογερμανούς Belgae . Το επίσημο όνομα του Βελγίου σήμερα είναι το Βασίλειο του Βελγίου, γνωστό στις τρεις επίσημες γλώσσες της χώρας ως Koninkrijk België (Ολλανδικά), Royaume de Belgique (Γαλλικά) και Königreich Belgien (Γερμανικά). Ο Βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου είναι ο σημερινός μονάρχης.

Το βελγικό ποσοστό διαζυγίου είναι το υψηλότερο στη Δυτική Ευρώπη

Μόνο η Λετονία και η Λιθουανία ξεπερνούν το ποσοστό διαζυγίου του Βελγίου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 70 τοις εκατό. Περίπου τα δύο τρίτα των γάμων στο Βέλγιο λαμβάνουν χώρα για πρώτη φορά ανάμεσα στο ζευγάρι, ενώ στο υπόλοιπο τρίτο τουλάχιστον ένα άτομο έχει διαζευχθεί.

Το Βέλγιο έχει περισσότερους καλλιτέχνες κόμικς ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο από οπουδήποτε στον κόσμο

Είναι η γενέτειρα των διάσημων σειρών κόμικς Τα Στρουμφάκια (Pierre Culliford) και Οι περιπέτεις του Τεντέν (Hergé), με την τελευταία να έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Ένα πρωτότυπο εξώφυλλο του Ο Τεντέν στην Αμερική έγινε το πιο πολύτιμο στον κόσμο, όταν πουλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το Βέλγιο δεν είχε κυβέρνηση για περισσότερο καιρό από το εμπόλεμο Ιράκ

Το Βέλγιο πήρε το ρεκόρ από το Ιράκ για τον πιο αργό σχηματισμό κυβέρνησης στην ιστορία, όταν τα κόμματα χρειάστηκαν 541 ημέρες για να σχηματίσουν συνασπισμούς, συν 48 ημέρες για να συμπληρώσουν τις κυβερνητικές θέσεις. Η βελγική κυβέρνηση είναι επίσης γνωστή για την εκθρόνιση του βασιλιά της για 36 ώρες το 1990, κατόπιν αιτήματος του βασιλιά, για την έγκριση νόμου υπέρ της άμβλωσης στον οποίο ο βασιλιάς ήταν αντίθετος και δεν ήθελε να υπογράψει.

Η μεγαλύτερη γραμμή τραμ στον κόσμο είναι το τραμ της ακτής του Βελγίου

Το Kusttram ταξιδεύει στα 68 χιλιόμετρα της βελγικής ακτής μεταξύ των γαλλικών και ολλανδικών συνόρων, κάνοντας περίπου 68 στάσεις από το Knokke-Heist στο De Panne, και εκτελεί δρομολόγια κάθε 10 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής του καλοκαιριού.

Το επίπεδο διεθνούς παρουσίας στις Βρυξέλλες είναι το δεύτερο στον κόσμο μετά τη Νέα Υόρκη

Με περίπου 120 διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς, 1.400 μη κυβερνητικές οργανώσεις και 181 πρεσβείες που απασχολούν 3.000 διπλωμάτες. Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν επίσης την ευρωπαϊκή έδρα περισσότερων από 2.000 πολυεθνικών οργανισμών, καθώς και την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ).

Ο Βέλγος αρχιτέκτονας Victor Horta ήταν ηγέτης του κινήματος Art Nouveau του 19ου αιώνα

Σήμερα, τέσσερα από τα αρχοντικά του στο Βέλγιο χαρακτηρίζονται μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO . το ένα είναι τώρα μουσείο και τα άλλα ήταν ξενοδοχεία. Συμμετείχε επίσης στην ανάπτυξη του κινήματος Art Deco.

Το Βέλγιο έχει τον μεγαλύτερο αστικό πληθυσμό στην Ευρώπη

Όπου το 98% του πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές και πόλεις, επίσης μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στον κόσμο. Το Βέλγιο είναι επίσης μία από τις πιο «καλωδιωμένες» χώρες στον κόσμο, όπου περίπου το 97% των νοικοκυριών λαμβάνουν καλωδιακή τηλεόραση.

Ο αυτοκινητόδρομος του Βελγίου είναι ορατός από το φεγγάρι

Το σχεδόν 100 τοις εκατό φωτισμένο δίκτυο αυτοκινητόδρομων είναι μία από τις λίγες τεχνητές κατασκευές που φαίνονται από τόσο μακριά τη νύχτα. Το Βέλγιο συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών για την υψηλότερη πυκνότητα δρόμων και σιδηροδρόμων, αν και ο TomTom κατατάσσει τις Βρυξέλλες ως την έβδομη πόλη με τη μεγαλύτερη συμφόρηση στην Ευρώπη.

Η λέξη «σπα» προέρχεται από τη Βελγική πόλη Spa

Το πρώτο σύγχρονο θέρετρο υγείας και καζίνο της Ευρώπης, το «la Redoute», άνοιξε στο Spa τον 18ο αιώνα, αν και οι φημισμένες πηγές χηρσιμοποιούνταν για σκοπούς υγείας και θεραπείας ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ήταν ένας Βέλγος που σχεδίασε τις κοινές όψεις των νομισμάτων του ευρώ

Ο Βέλγος σχεδιαστής Luc Luycx ήταν ο νικητής του διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε τα συνδεδεμένα αρχικά του, «LL», σε όλες τις κοινές πλευρές των νομισμάτων του ευρώ.

Το Βέλγιο έχει τις περισσότερες νίκες στο Tour de France από οποιαδήποτε χώρα εκτός από τη Γαλλία

Διάσημοι Βέλγοι νικητές του φημισμένου αγώνα περιλαμβάνουν τους Eddy Merckx και Philippe Thys. Ο Merckx είναι ο μόνος ποδηλάτης που έχει κερδίσει τη γενική διάκριση, τους περισσότερους πόντους και τη διάκριση του «βασιλιά των βουνών» στον ίδιο αγώνα, ενώ είναι ένας από τους ελάχιστους ποδηλάτες που κέρδισαν τον Γύρο στην πρώτη τους προσπάθεια.

Το Tomorrowland είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο

Ψηφίστηκε επίσης ως το καλύτερο φεστιβάλ στον κόσμο από το DJ Magazine και το κανάλι του στο YouTube έχει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια συνδρομητές. Παράλληλα, με περίπου 15 σκηνές και 400+ καλλιτέχνες, το φεστιβάλ είναι γνωστό για τον εντυπωσιακό σχεδιασμό της σκηνής του, ενώ τα εισιτήρια εξαντλούνται μήνες νωρίτερα. Βρίσκεται κοντά σε μία βελγική πόλη που ονομάζεται Boom.

Οι Βρυξέλλες φιλοξένησαν μερικούς από τους πιο γνωστούς εξόριστους της Ευρώπης

Αφού απελάθηκε από τη Γαλλία, ο Karl Marx έγραψε το Κομμουνιστικό Μανιφέστο στις Βρυξέλλες το 1848 με τον Friedrich Engles, και ο Γάλλος συγγραφέας Victor Hugo εργάστηκε επάνω στο Les Miserables ενώ ζούσε εξόριστος στις Βρυξέλλες το 1851.

Το Βέλγιο κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για τα κάστρα

Το Βέλγιο έχει περισσότερα κάστρα ανά χιλιόμετρο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η προσπάθεια του Ναπολέοντα για ευρωπαϊκή κυριαρχία έληξε στη Μάχη του Βατερλώ στο Βέλγιο

Μετά την κατάκτηση μεγάλου μέρους της ηπειρωτικής Ευρώπης στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Γάλλος στρατιωτικός ηγέτης και αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης ηττήθηκε το 1815 από συμμαχικές δυνάμεις, τερματίζοντας τη ναπολεόντεια εποχή της ευρωπαϊκής ιστορίας, τους Ναπολεόντειους πολέμους και τη βασιλεία των εκατό ημερών του Ναπολέοντα. Σήμερα, στην περιοχή λειτουργεί μουσείο.

Το Βέλγιο είναι η γενέτειρα μερικών από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της ιστορίας

Συμπεριλαμβάνονται οι ηθοποιοί Audrey Hepburn (γεννήθηκε Edda van Heemstra Hepburn-Ruston στις Βρυξέλλες) και ο Jean-Claude van Damme, οι καλλιτέχνες Jan Van Eyck, Peter Paul Rubens και René Magritte, οι σχεδιαστές μόδας Liz Claiborne και Dries Van Noten, ο συνθέτης και τραγουδιστής Jacques Brel και ο συγγραφέας Georges Simenon, με τον πρωταγωνιστή του, επιθεωρητή Maigret.

Το Βέλγιο παράγει σοκολάτα εδώ και σχεδόν 400 χρόνια

Η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγής σοκολάτας στο Βέλγιο χρονολογείται από το 1635. Σήμερα, το Βέλγιο παράγει πάνω από 173.000 τόνους προϊόντων ετησίως και διαθέτει περίπου 2.000 καταστήματα σοκολάτας.

Η Αμβέρσα είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα διαμαντιών

Με εκτιμώμενο ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου τριπλάσιο από τον επόμενο ανταγωνιστή (ΗΠΑ). Τα διαμάντια αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και εμπορίου στην πόλη από το 1447 ενώ σήμερα η Αμβέρσα διαχειρίζεται περισσότερο από το 80 τοις εκατό των ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο και το 50 τοις εκατό όλων των διαμαντιών. Ο Φλαμανδός κοσμηματοπώλης Lodewyk van Bercken θεωρείται ως ο εφευρέτης του τροχού στίλβωσης (scaif), ο οποίος χρησιμοποιεί σκόνη διαμαντιών για να κόψει διαμάντια και να επιτύχει μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο περίπλοκες περικοπές. Το άγαλμά του μπορεί να δει κανείς κοντά στη συνοικία διαμαντιών της Αμβέρσας.

Το Βέλγιο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας για μπάλες μπιλιάρδου στον κόσμο

Σχεδόν το 80 τοις εκατό των σφαιρών μπιλιάρδου παγκοσμίως κατασκευάζονται στο Βέλγιο. Η Saluc AC, που ιδρύθηκε το 1923, έχει το δικό της εργοστάσιο χημικών για την παραγωγή της φαινολικής ρητίνης, η οποία δίνει στις μπάλες Aramith το χαρακτηριστικό τους στιλπνό, σκληρό φινίρισμα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks