SuperGreek Aφιέρωμα VOL 1 για τη Χάγη στην Ολλανδία

Χάγη

Η Χάγη είναι πόλη και δήμος στη δυτική ακτή της Ολλανδίας στη Βόρεια Θάλασσα. Είναι επίσης η έδρα της κυβέρνησης της Ολλανδίας και φιλοξενεί το Διεθνές Δικαστήριο, ένα από τα σημαντικότερα δικαστήρια στον κόσμο.

Ιστορία:

Η Χάγη υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Στις 3 Μαρτίου του 1945, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε κατά λάθος τη συνοικία Bezuidenhout. Ο στόχος ήταν μια εγκατάσταση πυραύλων V-2 στο κοντινό πάρκο Haagse Bos, αλλά λόγω λαθών, οι βόμβες έπεσαν σε ένα πυκνοκατοικημένο και ιστορικό τμήμα της πόλης. Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στην περιοχή και 511 θανάτους.

Μετά τον πόλεμο, η Χάγη ήταν για ένα διάστημα το μεγαλύτερο εργοτάξιο στην Ευρώπη. Η πόλη επεκτάθηκε μαζικά στα νοτιοδυτικά και οι κατεστραμμένες περιοχές ξαναχτίστηκαν γρήγορα. Ο πληθυσμός κορυφώθηκε σε 600.000 κατοίκους γύρω στο 1965. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, κυρίως οικογένειες της μεσαίας τάξης μετακόμισαν σε γειτονικές πόλεις όπως το Voorburg, το Leidschendam, το Rijswijk και το Zoetermeer. Στη δεκαετία του 1990, με τη συγκατάθεση του ολλανδικού κοινοβουλίου, η Χάγη προσάρτησε αρκετά μεγάλες περιοχές από γειτονικές πόλεις, καθώς και από μη γειτονικές, στις οποίες χτίστηκαν και εξακολουθούν να κατασκευάζονται νέες, κατοικήσιμες περιοχές.

Όνομα:

Η Χάγη αναφέρθηκε για πρώτη φορά με το όνομα Die Haghe το 1242.  Στον 15ο αιώνα, το όνομα des Graven Hage (το ξύλο του κόμη) άρχισε να χρησιμοποιείται. Το “Gravenhage” χρησιμοποιήθηκε επίσημα για την πόλη από τον 17ο αιώνα και μετά. Σήμερα, αυτό το όνομα χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένα επίσημα έγγραφα, όπως πιστοποιητικά γέννησης και γάμου. Η ίδια η πόλη χρησιμοποιεί το όνομα “Den Haag” σε κάθε περίπτωση.

Χάγη-κήπος-πάρκο-φύση

Πανεπιστήμια:

Η Ολλανδία έχει από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο και η Χάγη είναι μία πόλη με πολλές και σπουδαίες υποδομές για να σπουδάσει κανείς. Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης!


University of the Arts The Hague:
Kατέχει ηγετική θέση στην εκπαίδευση καλλιτεχνών και σχεδιαστών από το 1682. Εξειδικευμένο επαγγελματικό προσωπικό με διεθνείς επαγγελματικές πρακτικές, καθοδηγεί και συνοδεύει τους φοιτητές μέσα από τις σπουδές τους.

“Πιστεύουμε στη διά βίου μάθηση και προσφέρουμε μια Σχολή Νέων Ταλέντων, προπαρασκευαστικά μαθήματα, προγράμματα bachelor και master, καθώς και ένα διδακτορικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Leiden.

Hotelschool The Hague: Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε το 1929 από τη βιομηχανία της εστίασης και της φιλοξενίας, για να δημιουργήσει ένα κεντρικό μέρος όπου οι εργαζόμενοι και τα στελέχη του κλάδου θα μπορούσαν να αποκτήσουν και να μοιραστούν νέες γνώσεις και δεξιότητες. Από την ίδρυσή του, το Hotelschool The Hague έγινε ένα διεθνές σχολείο, εξειδικευμένο στη διαχείριση/διοίκηση της εστίασης και της φιλοξενίας.

Προσφέρει ένα τετραετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη διοίκηση ξενοδοχειακών μονάδων. Επιπλέον, προσφέρει ένα 13μηνο Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), στη Διεθνή Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας.

Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Χάγης: Είναι ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Χάγη. Η πόλη είναι η ολλανδική έδρα της κυβέρνησης. Από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, το 1987, έχει επεκταθεί σε τέσσερις Πανεπιστημιουπόλεις στις κοντινές πόλεις της Χάγης, Delft και Zoetermeer. Η κύρια Πανεπιστημιούπολη στη Χάγη βρίσκεται πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό The Hague Hollands Spoor δίπλα στο κανάλι Laakhaven.

Σχετικά άρθρα:

Αφιέρωμα στον πιο όμορφο κινηματογράφο του κόσμου

Αφιέρωμα: Το μοναδικό Naturalis Leiden!

Αφιέρωμα: Ο μεγάλος Ολλανδός φιλόσοφος Baruch Spinoza

Χάγη-παραλία

Μουσεία:

Στη Χάγη υπάρχουν πλούσια μουσεία, μνημεία και χώροι πολιτισμού. Εμείς εδώ, συγκεντρώσαμε τους τρεις κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς. Εσείς έχετε κάποιον αγαπημένο;

The Mauritshuis Royal Picture Gallery: Το μουσείο Mauritshuis βρίσκεται στην καρδιά της ολλανδικής χρυσής εποχής στη ζωγραφική. Η παγκοσμίου φήμης συλλογή του, βρίσκεται στην καρδιά της Χάγης. Αριστουργήματα όπως, το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Vermeer βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση του Mauritshuis.

Escher in Het Paleis (Escher in the Palace): Το μουσείο Escher at the Palace είναι αφιερωμένο στο έργο του M.C. Escher. Εδώ μπορείτε να δείτε πώς ο Escher άλλαξε τα ψάρια σε πουλιά, έκανε το νερό να ρέει προς τα πάνω, καθώς και άλλα πολύ ελκυστικά, πρώιμα ιταλικά τοπία του. Η οπτική ψευδαίσθηση είναι μια λέξη-κλειδί στη δουλειά του.

Μια οπτική ψευδαίσθηση απεικονίζει κάτι που στην πραγματικότητα είναι αδύνατο. Ο Μ.C Escher ήταν αυθεντία σε αυτόν τον τομέα. Μια οπτική ψευδαίσθηση σημαίνει κυριολεκτικά “οι γρίφοι των ματιών”.

Madurodam: Ανακαλύψτε τα σημαντικότερα μνημεία και την κληρονομιά της Ολλανδίας σε αυτή την παγκοσμίου φήμης μικρογραφία-μουσείο. Θα ανακαλύψετε τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα και την ιστορία της Ολλανδίας μέσα από μια ιστορία από υπέροχες μινιατούρες. Το εκπληκτικό μουσείο, γεμάτο λουλούδια είναι μια όαση για τα μάτια των επισκεπτών.

Το Madurodam θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την πλούσια ιστορία της Ολλανδίας. Είναι ιδανική πρόταση για οικογενειακές εκδρομές καθώς διαθέτει δύο μεγάλες παιδικές χαρές και πολλές διασκεδαστικές και διαδραστικές εγκαταστάσεις. Το Madurodam το προτείναμε και με άλλα θεματικά πάρκα στην Ολλανδία για εκδρομή και μπορείς να διαβάσεις από εδώ!

Μουσείο πρόταση στη Χάγη

μουσείο-χάγη-ενημέρωση

*Άλλο αγαπημένο μας μουσείο στη Χάγη είναι το μουσείο των μέσων ενημέρωσης. Για την ώρα είναι προσωρινά κλειστό! Όταν ξανά ανοίξει σας προτείνουμε να πάτε- σύντομα θα έχουμε και αφιέρωμα σχετικό γι’ αυτό το μουσείο που αναδεικνύει εν πολλοίς την προπαγάνδα των Media, αλλά και το πως μεταδίδονταν από το παρελθόν μέχρι και σήμερα η πληροφορία στους ανθρώπους. Μάλιστα αυτό το μουσείο είναι αρκετά κοντά από την ελληνική πρεσβεία στη Χάγη.

Για τα μουσεία μπορείς με ελάχιστο κόστος να έχεις πρόσβαση στα περισσότερα μουσεία της Ολλανδίας. Δες πως από εδώ!

Seagull and the Binnenhof House of Parliament and the Hofvijver lake. The Hague, Netherlands

Facts:

  • Η Χάγη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ολλανδία, μετά το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ
  • Η μητροπολιτική περιοχή Ρότερνταμ-Χάγης είναι μία από τις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές της Ευρώπης και η δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας, μετά τη μητροπολιτική περιοχή του Άμστερνταμ.
  • Η Χάγη είναι η έδρα του Υπουργικού Συμβουλίου, του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ολλανδίας.
  • Αλλά: Η Χάγη δεν είναι η συνταγματική πρωτεύουσα της Ολλανδίας (το Άμστερνταμ είναι).

Η ελληνική πρεσβεία και το προξενικό γραφείο στη Χάγη

Στη Χάγη βρίσκεται και η ελληνική πρεσβεία και την βρίσκουμε στην Amaliastraat 1 με τηλέφωνο : (003170) 3638700.

Λίγο παραδίπλα βρίσκουμε και το προξενικό γραφείο στην οδό Mauritskade 33, 3ος Οροφος με τηλέφωνο : (003170) 3621780.

Ελληνικές επιχειρήσεις στη Χάγη

Στη Χάγη βρίσκουμε αξιόλογους Έλληνες επαγγελματίες σε πολλές και διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες. Βρίσκουμε από το αγαπημένο μας εστιατόριο, το “Menny’s Kitchen“, μέχρι ψυχολόγους, μεταφραστές, μακιγιέζ, καθηγητές, οδοντίατρο και άλλα περισσότερα.

Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Φροντιστήριο Ελληνικών : Grecophile

Φροντιστήριο ξένων γλωσσών: Singing Birds Languages

Εστιατόριο: Menny’s Kitchen

Μεταφραστές : LICSP

Κοσμήματα: KATERINA PIMENIDU Jewellery

Μακιγιάζ: Axana Beauty

Ψυχολόγος: Anti-Loneliness

Οδοντίατρος : Tandartspraktijk Haagwinde

Δείτε εδώ Έλληνες επαγγελματίες της Χάγης που βρίσκονται στο επαγγελματικό, συνεργατικό δίκτυο των SuperGreeks 🙂

Πάμε βόλτα στη Χάγη;

Επίλογος

Η Χάγη είναι μία όμορφη πόλη της Ολλανδίας με πολλές επιλογές και εξαιρετικό βιωτικό επίπεδο. Είναι μια παραθαλάσσια περιοχή (Για το Scheveningen σκόπιμα δε γράψαμε γιατί θα ετοιμάσουμε ειδικό αφιέρωμα), με καλό κόσμο και καλές υποδομές. Μια αρκετά νεανική πόλη που πιστεύουμε πως αξίζει να ζει κάποιος.

Ποια είναι η δική σου άποψη ; Τι σου αρέσει περισσότερο στη Χάγη;

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks