Η υψηλότερη αύξηση ενοικίου σε 6 χρόνια, ιδιαίτερα στο Ρότερνταμ και τη Χάγη

ενοίκια-ολλανδία

Από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, οι ενοικιαστές πλήρωσαν κατά μέσο όρο 2,9% περισσότερο ενοίκιο από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Στατιστικού Γραφείου (CBS).

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2014. Η μεγαλύτερη αύξηση ενοικίου φέτος ήταν στο Ρότερνταμ και τη Χάγη, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 4,1 και 3,6% αντίστοιχα. Οι τιμές στο Άμστερνταμ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 3,5%.

Η υψηλότερη αύξηση οφείλεται κυρίως στον υψηλότερο πληθωρισμό, αναφέρει το CBS. Η μέγιστη επιτρεπόμενη αύξηση ενοικίου συνδέεται με τον πληθωρισμό: εάν αυξηθεί ο πληθωρισμός, τα ενοίκια ενδέχεται να αυξηθούν γρηγορότερα. Το 2020, αυτή η μέγιστη αύξηση ενοικίου ήταν 5,1 ή 6,6 τοις εκατό, ανάλογα με το εισόδημα του μισθωτή.

Ο πληθωρισμός φέτος ήταν 2,6%. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση ενοικίου – η μέση αύξηση ενοικίου μείον τον πληθωρισμό – ήταν 0,3% φέτος. 

Η πλειοψηφία της Γερουσίας ήθελε να μην πραγματοποιηθεί η συνήθης αύξηση των ενοικίων την 1η Ιουλίου λόγω της κρίσης του κορονοιού, αλλά δύο φορές, ο υπουργός Εσωτερικών Ollongren απέρριψε την πρόταση σχετικά με αυτό. Σύμφωνα με αυτήν, το πάγωμα ενοικίου δεν ήταν απαραίτητο και οι ιδιοκτήτες έπρεπε να βοηθήσουν τους ενοικιαστές τους εάν είχαν οικονομικά προβλήματα. Στη συνέχεια, η Γερουσία υποστήριξε μια πρόταση μομφής κατά του υπουργού, η οποία είναι πολύ σπάνια.

*Και όμως, παρά την κρίση με τον κορονοιό τα ενοίκια όχι μόνο παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα , αλλά μάλιστα αυξήθηκαν!

Πηγή:NOS, φωτογραφία: ANP

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks