Είσαι στο εξωτερικό και χρειάζεσαι διαιτολόγο;  Ποιον να εμπιστευτείς! 

διαιτολόγος-εξωτερικό

Γράφει η Ειρήνη Κύρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc 

Μετακομίζοντας στο εξωτερικό, ανακάλυψα πόσο διαφορετική αλλά και δυσκολότερη είναι η πρόσβαση σε διαιτολόγο με διατροφικές συμβουλές να προέρχονται από πολυποίκιλες πηγές. Ίσως όπως συμβαίνει και με άλλες ειδικότητες υγείας σε ένα κρατικό σύστημα που είναι δωρεάν όπως π.χ. σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Σουηδία, Αγγλία, Δανία, Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο κλπ). Πώς θα διακρίνεις όμως, ότι ο επαγγελματίας που βρήκες εκτός του συστήματος υγείας που εμπιστεύεσαι, είναι πιστοποιημένος διαιτολόγος;

Τα αναγνωριστικά ενός πιστοποιημένου διαιτολόγου; 

Το να έχει κάποιος τις αντίστοιχες σπουδές στη διαιτολογία είναι το πρώτο κριτήριο που θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι ισχύει. Σε κάποιες χώρες το επάγγελμα είναι ρυθμισμένο και χρειάζεται η διαιτολογική δραστηριότητα να προδιαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Σε άλλες χώρες, όχι απαραίτητα, ενώ μπορεί να ανοίξει επιχείρηση χωρίς καν να επιδείξει το πτυχίο του. Στην ουσία του και ακόμη και για την έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οι βασικές σπουδές είναι αυτές που μετράνε.

Αυτό που ψάχνεις είναι, ο επαγγελματίας που θα εμπιστευτείς να διαθέτει 4ετείς σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Διαιτολογία.

Τέτοιες σπουδές περιλαμβάνουν και πρακτική άσκηση ως διαιτολόγος. Οτιδήποτε πιο σύντομο από αυτό ή άλλης εκπαιδευτικής βαθμίδας (π.χ. ΙΕΚ) δεν επαρκεί για να μπορεί κάποιος να εξασκήσει το επάγγελμα με ασφάλεια και επιτυχία

Και για να προλάβω μερικές σκέψεις σου:

  1. κάποιος που έχει ολοκληρώσει με επιτυχία ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Διατροφή αλλά οι βασικές του σπουδές είναι σε άλλο κλάδο (π.χ. στη φυσική αγωγή ή στη βιολογία), δεν μπορεί να προσφέρει διαιτολογικές υπηρεσίες.
  2. ένας ιατρός δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση ούτε για τη σύσταση των τροφίμων ούτε για διατροφική συμπεριφορά για να μπορεί να σε παρακολουθεί διαιτολογικά.

Διαιτολόγος ή διατροφολόγος;

Αυτή η διάκριση έχει πολύ ενδιαφέρον αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα διάκριση και οι πτυχιούχοι του κλάδου, φέρουν και τους δύο τίτλους που αναγνωρίζονται αντίστοιχα και στο εξωτερικό. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης όμως, όπως η Αγγλία και η Σουηδία που ξέρω από πρώτο χέρι, σημαίνουν τα εξής:

  • Ο διαιτολόγος είναι καταρτισμένος να μπορεί να κάνει κλινική εκτίμηση-διάγνωση και να προτείνει διαιτολογική παρέμβαση άμεσα σε έναν ασθενή/ενδιαφερόμενο. Συνήθως δε, έχει και κάποια συγκεκριμένη εξειδίκευση (πχ γαστρεντερολογία) και δουλεύει σε κλινικό περιβάλλον.
  • Ο διατροφολόγος έχει όλη την επιστημονική κατάρτιση για διατροφικά-διαιτολογικά θέματα, αλλά δεν έχει το δικαίωμα της πρακτικής επαφής με τον ασθενή/ενδιαφερόμενο με στόχο την «θεραπεία» του. Συνήθως, δουλεύουν στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στη βιομηχανία (τροφίμων, συμπληρωμάτων) κ.α.

Αν φανταζόσουν λοιπόν, ότι οι όροι δίαιτα-διατροφή μαρτυρούν τη στερητική σκέψη πίσω από μια δίαιτα, δεν είναι αυτό. Η σύγχρονη διαιτολογία ούτε περιέχει τέτοιες πρακτικές, ούτε καλλιεργεί τέτοιες σκέψεις.

Έλληνας διατροφολόγος online

Ασφαλώς, είναι πιο απελευθερωτικό να μιλάτε την ίδια γλώσσα και να καταλαβαίνει τις ελληνικές συνήθειές σου. Σε αυτή τη περίπτωση να θυμάσαι ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που οδηγούν σε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως διαιτολόγος είναι:

  • Ισότιμο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από το εξωτερικό, αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
  • Τμήματα Διατροφής – Διαιτολογίας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΑΤΕΙ Κρήτης (Παράρτημα Σητείας), ΑΤΕΙ Λάρισας (παράρτημα Καρδίτσας)
  • Ισότιμο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από το εξωτερικό, αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Δε θέλεις όμως και κάποιον που να μπορεί να καταλάβει την διατροφική πραγματικότητα στη χώρα που ζεις, να μπορεί να νιώσει τις δυσκολίες και να σου προτείνει χειροπιαστές λύσεις;

Είναι λοιπόν, να ζυγίζεις αν μπορείς να τα έχεις όλα όπως π.χ. έναν Έλληνα διατροφολόγο που ζει πλέον στο εξωτερικό όπως εσύ, ή τι είναι πιο σημαντικό για σένα εκείνη τη στιγμή.

Έχει σημασία και να ταιριάζετε

Αφού έχεις εξασφαλίσει τα βασικά, ένα ακόμη κριτήριο είναι κατά πόσο σου ταιριάζει μια συγκεκριμένη προσέγγιση ή φιλοσοφία ενός διαιτολόγου. Μπορεί να είναι κάποιος άριστος γνώστης με διδακτορικά και διακρίσεις αλλά αν δεν είναι προσιτός, καλός ακροατής, μεταδοτικός πέρα από επιστήμονας, αποφασιστικός και συνεπής… αναρωτιέμαι πόσο θα αποδώσει η συνεργασία σας. Αυτό που θέλω να πω, είναι μη διστάσεις να τον «γνωρίσεις», πριν αποφασίσεις να συνεργαστείς μαζί του. Μπορεί να είναι από την ιστοσελίδα του ή τα κοινωνικά δίκτυα, από την παρουσία του με άλλους τρόπους (άρθρα, βίντεο, συνεργασίες, βιογραφικό), από γνώμη γνωστών σου, από μια προσωπική πρώτη επικοινωνία που μπορεί να προσφέρει… υπάρχουν τρόποι.

Ολοκληρώνοντας, είναι μεν σημαντικό να βρεις τον επαγγελματία που σου ταιριάζει, ωστόσο είναι σημαντικότερο πρώτα να ψάξεις ότι είναι πιστοποιημένος ως διαιτολόγος. Ευτυχώς, ζούμε στη διαδικτυακή εποχή που τουλάχιστον η πρόσβαση στην πληροφορία είναι εύκολη και γρήγορη. Ελπίζω σε αυτό το άρθρο να σε βοήθησα λιγάκι για να βρεις τον τρόπο να επιβεβαιώσεις αυτό που ισχυρίζεται ένας επαγγελματίας πριν τον εμπιστευτείς… όπου και να ζεις.

Βιβλιογραφικές πηγές

  1. Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 133/2014, ΦΕΚ Α 213 – 01.10.2014 Καθορισμός των προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.
  2. Jortberg B. et al. Academy of Nutrition and Dietetics: standards of practice and standards of professional performance for registered dietitian nutritionists (competent, proficient, and expert) in adult weight management. J Acad Nutr Diet. 2015 Apr;115(4):609-18.e40.

The Association of UK Dietitians, “Dietitian or Nutritionist?”, accessed January 2023, available online at https://www.bda.uk.com/about-dietetics/what-is-dietitian/dietitian-or-nutritionist.html

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Guest Blog» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του supergreeks.eu

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks