Μετανάστευση στην Ελβετία: Τα 5 πρώτα Βήματα μετά την Άφιξη σου στην Ελβετία

ελβετία-μετανάστες-πρώτα-βήματα

Εάν σχεδιάζετε να μετακομίσετε στην Ελβετία, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα αμέσως μετά την άφιξή σας, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της εγκατάστασης.

Πάμε να δούμε όλα τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να κάνεις ως Έλληνας μετανάστης της Ελβετίας

  1. Αίτηση για άδειας διαμονής και εργασίας (υποχρεωτικά)

Οι άδειες διαμονής εκδίδονται από τα Καντονιακά Γραφεία Μετανάστευσης. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα Έλληνες, που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας διαμονής ή/και εργασίας πρέπει να παρουσιαστούν εντός 3 μηνών από την άφιξή τους στα Καντονιακά Γραφεία Μετανάστευσης. 

Αντίστοιχα αν κάποιος έχει ήδη βρει εργασία πριν την άφιξη στην Ελβετία, αυτή η διαδικασία μπορεί να την αναλάβει η εταιρεία ή ο οργανισμός για τον οποίο θα εργαστεί. 

Η λίστα με όλες τις υπηρεσίες ανά καντόνι ΕΔΩ

Keywords: Permis (autorisation de séjour), Ausweis (Aufenthaltsbewilligung),  Permesso (permesso di dimora)

  1. Γράψτε το παιδί σας στο σχολείο (υποχρεωτικά)

Στην Ελβετία, όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 15 ετών πρέπει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά μπορούν να γραφτούν σε δημόσιο σχολείο ή μπορούν να εκπαιδευτούν στο σπίτι (homeschooling). Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με την τοπική αρχή ή τον διευθυντή του τοπικού σχολείου στην περιοχή σας.

Επισκόπηση της δομής των καντονιακών σχολείων και λίστα των υπεύθυνων καντονιακών οργανισμών ΕΔΩ

Keywords: Système éducatif, Bildungssystem, Sistema educativo

  1. Εγγραφή σε ασφάλεια υγείας (υποχρεωτικά)

Μια άλλη σημαντική κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε ασφαλιστική εταιρεία και να αποκτήσετε ένα ασφαλιστήριο-συμβόλαιο υγείας. Πρέπει να γίνει αμέσως, αλλά το αργότερο τρεις μήνες μετά την άφιξή σας στην Ελβετία. Διαφορετικά, ενδέχεται να σας επιβληθεί μία ασφαλιστική εταιρεία κατευθείαν από το Δήμο, χωρίς να έχετε άλλη επιλογή. 

Keywords: Krankenversicherung, Soziale Krankenversicherung, Assurance maladie, Assicurazione-Mallatie

  1. Ασφάλεια αστικής ευθύνης (υποχρεωτική για τους ενοικιαστές)

Όταν προκαλείτε ζημία ή απώλεια σε άλλο άτομο, πχ εάν σπάσετε τα γυαλιά ενός φίλου σας, ή γρατζουνίσετε ένα αυτοκίνητο με το ποδήλατό σας, έχετε την υποχρέωση να την αποκαταστήσετε. Τέτοιες ζημιές καλύπτει η ασφάλεια αστικής ευθύνης. 

Θεωρητικά, η ασφάλιση αστικής ευθύνης δεν είναι υποχρεωτική στην Ελβετία. Στην πράξη, όμως καταθέτοντας ένα φάκελο για την ενοικίαση σπιτιού έχοντας αυτή την ασφάλεια, δείχνει αξιοπιστία και μπορεί να σας εμπιστευτεί ο ιδιοκτήτης. 

Συμβουλευτείτε έναν ιστότοπο σύγκρισης ασφαλίσεων

Keywords: Assurance responsabilité civile, Privathaftpflichtversicherung, Assicurazione di responsabilità civile privata

  1. Ανοίξτε έναν τραπεζικό λογαριασμό

Επιλέξτε μια τράπεζα από τους διαφορετικούς τύπους (Universal Banks, Καντονικές τράπεζες, Συνεταιριστικές τράπεζες) και ανοίξτε έναν τραπεζικό λογαριασμό για να διεκπεραιώνετε τις καθημερινές σας χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Universal Banks (π.χ. UBS, Zürcher Kantonalbank)

Καντονικές τράπεζες  (π.χ. BCGE, BCVS)

Συνεταιριστικές τράπεζες (Raiffeisen, Migros)

Γενικά, σε πολλές Kοινότητες υπάρχουν ειδικά γραφεία όπου υπάλληλοι ένταξης μπορούν να βοηθήσουν τους νέους κατοίκους με προβλήματα ή ερωτήσεις που αντιμετωπίζουν.

Keywords: Services chargés de l’intégration dans les cantons et les villes, Integrationsbeauftragte, Ιnfodona, Integrazione nei Cantoni e nelle città

Συγκεκριμένες πληροφορίες για κάποια καντόνια

Γενεύη

Ζυρίχη

Λοζάνη

Διαβάστε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία από εδώ!

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα μετά την άφιξή σας στην Ελβετία, θα εξασφαλίσετε μια ομαλή μετάβαση και μια επιτυχή έναρξη στη νέα σας ζωή σε αυτή την όμορφη χώρα.

Άρθρο της Δέσποινας Δεμένεγα

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks