Εύρεση εργασίας στη Γαλλία

Δουλειά στο Βέλγιο

Η μετακόμιση σε μία άλλη χώρα, εκτός από τα έξοδα εγκατάστασης θα φέρει και τα βιοτικά έξοδα. Αν θέλετε να βρείτε δουλειά στη Γαλλία, το να μιλάτε γαλλικά είναι από σημαντικό έως και σχεδόν απαραίτητο. Εκτός από τη γλώσσα θα χρειαστείτε όμως να ακολουθήσετε και κάποιες άλλες τακτικές και μεθόδους ώστε να μπορέσετε να βρείτε μία θέση εργασίας στη Γαλλία.

Αγορά εργασίας στη Γαλλία

Η ανεργία στη Γαλλία είναι αυτή τη στιγμή ελαφρώς υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών και Οικονομικών Σπουδών (Institut National de la Statistique et des Études Économiques – INSEE), το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία ανέρχεται σήμερα στο 7,1%.

Όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία στη Γαλλία είναι υψηλότερη μεταξύ των ηλικιών κάτω των 25 ετών και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ευέλικτων, μόνιμων συμβάσεων εργασίας.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την εισαγωγή ποσοστώσεων στους μετανάστες εργαζόμενους για τον έλεγχο του εργατικού δυναμικού σε ορισμένες βιομηχανίες. Αυτό όμως θα επηρεάσει τους μετανάστες εκτός ΕΕ/ΕΖΕΣ που χρειάζονται συνήθως θεώρηση εργασίας για να εργαστούν στη Γαλλία. Οι πολίτες ΕΕ/ΕΖΕΣ έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους Γάλλους πολίτες, με εξαίρεση ορισμένες θέσεις δημόσιας διοίκησης.

Η Ελλάδα έρχεται σπίτι σου απλά και μόνο με ένα κλικ ! Το SuperGreeks Marketplace εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή ήδη με 100άδες προιόντα όλους τους Έλληνες της Ολλανδίας- σύντομα θα είμαστε σε Γερμανία και Βέλγιο επίσης.

Η εργασιακή κουλτούρα στη Γαλλία

Στη Γαλλία, οι επιχειρήσεις έχουν ισχυρή ιεραρχία με σαφώς καθορισμένες θέσεις και δύναμη. Οι γραμματείς εργάζονται σκληρά για να “προστατεύσουν” τα αφεντικά τους από αναταραχές, οπότε δύσκολα θα μιλήσετε απευθείας με άτομα σε κορυφαίες θέσεις.

Όταν βρίσκεστε σε μια συνάντηση, περιμένετε να συζητήσετε το θέμα αντί να πάρετε μια απόφαση για αυτό. Όταν λαμβάνονται αποφάσεις, κάθε πτυχή θα αναλυθεί εκτενώς, εκ των προτέρων. Οι στρατηγικές τείνουν να είναι μακροπρόθεσμες και να σχεδιάζονται μόνο από ανώτερα στελέχη. Η ακρίβεια είναι σημαντική, τα ραντεβού είναι απαραίτητα και οι διαπραγματεύσεις είναι ήρεμες και τυπικές.

Μισθοί εργασίας στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση αναθεωρεί τον κατώτατο μισθό κάθε χρόνο. Το 2020, αυξήθηκε στα 10,15 € την ώρα από 10,03 € το 2019. Αυτό το τοποθετεί μεταξύ των υψηλότερων από τις χώρες της ΕΕ.

Οι μισθοί στη Γαλλία βέβαια ποικίλλουν σημαντικά ανά τομέα και επίπεδο δεξιοτήτων. Υπάρχουν επίσης διαφοροποιήσεις ανά περιοχή, με τις μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι να έχουν υψηλότερους μισθούς κατά μέσο όρο. Ο συνολικός μέσος μισθός της Γαλλίας το 2019 ήταν 39.099 €.

Διαβάστε επίσης: Εύρεση εργασίας στις Βρυξέλλες

Εργατικοί νόμοι και εργασιακά δικαιώματα στη Γαλλία

Οι γαλλικοί εργατικοί νόμοι είναι προστατευτικοί με μια νόμιμη εβδομάδα εργασίας 35 ωρών (μετά την οποία πληρώνεστε υπερωρίες), περίπου μία έως δύο ώρες για μεσημεριανό γεύμα και τουλάχιστον πέντε εβδομάδες διακοπές το χρόνο συν άλλες παροχές, όπως γονική άδεια με αποδοχές. Ο μέγιστος αριθμός ωρών εργασίας την εβδομάδα είναι 48.

Εάν εργάζεστε σε μια εταιρεία με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, θα απολαμβάνετε αυτόματα την προστασία ενός γαλλικού συνδικάτου απασχόλησης, ακόμη και αν δεν συμμετέχετε σε αυτό. Ωστόσο, οι γραπτές συμβάσεις εργασίας δεν αποτελούν νομική απαίτηση στη Γαλλία και οι υπάλληλοι των μικρότερων επιχειρήσεων ή όσοι εργάζονται σε περιστασιακές θέσεις εργασίας δεν μπορούν να λάβουν. Είναι καλή ιδέα να ζητήσετε γραπτή σύμβαση καθώς είναι ευκολότερο να προστατεύσετε τα εργασιακά σας δικαιώματα.

Οι περίοδοι προειδοποίησης στις γαλλικές συμβάσεις εργασίας είναι συνήθως μεταξύ 1-3 μηνών. Οι εργοδότες πρέπει να ακολουθούν ορισμένες διαδικασίες και κατευθυντήριες γραμμές εάν οι εργαζόμενοι πρόκειται να απολυθούν και ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. έγκυες γυναίκες και εκείνες/οι που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια λόγω εργατικού ατυχήματος) έχουν ειδική προστασία που αποσκοπεί στην αποτροπή της απόλυσης τους.

Πώς να βρείτε δουλειά στη Γαλλία

Εάν είστε από την ΕΕ/ΕΖΕΣ, μπορείτε να αναζητήσετε εργασία στη Γαλλία μέσω του EURES, της Ευρωπαϊκής Πύλης Κινητικότητας Εργασίας που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης. Εκτός από την αναζήτηση εργασίας, μπορείτε να ανεβάσετε το βιογραφικό σας και να λάβετε συμβουλές για νομικά και διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με την εργασία στη Γαλλία.

Δημόσιοι γαλλικοί ιστότοποι εργασίας

Οι θέσεις εργασίας δημοσιεύονται από τη γαλλική εθνική υπηρεσία απασχόλησης Pôle Emploi. Θα βρείτε κάθε είδους δουλειά, συμπεριλαμβανομένης της χειρωνακτικής, ανειδίκευτης και περιστασιακής εργασίας, και πρόκειται για μια υπηρεσία που έχει γραφεία σε όλη τη Γαλλία. Ο APEC είναι ο εθνικός οργανισμός απασχόλησης για επαγγελματικές και διευθυντικές θέσεις εργασίας.

Ιστοσελίδες εργασίας στη Γαλλία

Μηχανές αναζήτησης εργασίας σε όλη τη Γαλλία

Αγγλόφωνες Εργασίες στη Γαλλία
Jobs in Paris
Momji – διδασκαλία και φροντίδα των παιδιών

Γραφεία ευρέσεως εργασίας

Μπορείτε να συνδεθείτε με όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες πρόσληψης. Αναζητήστε τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των γραφείων ευρέσεως εργασίας στις Pages Jaunes (Yellow Pages) στο πλαίσιο του γραφείου de recrutement. Οι αξιόπιστες εταιρείες θα είναι επίσης μέλη του επαγγελματικού οργανισμού των πρακτορείων πρόσληψης Prism Emploi.
Ακολούθησε το supergreeks.eu στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις στην ελληνική γλώσσα
Mαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά!


Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία , τη Γερμανία , το Βέλγιο και την Ελλάδα. Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek


Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Newsletter για SuperGreeks*ΝΟ SPAM*

Κάνε την εγγραφή σου στο Newsletter των SuperGreeks και μάθε τα πάντα πρώτος στην ελληνική γλώσσα. Επικαιρότητα, αφιερώματα, events κ.α.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?