Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό: Όλες οι πληροφορίες για την Eυρωπαική κάρτα ασφάλισης

ευρωπαική-κάρτα-ασφάλισης

Θέλεις να πας φοιτητής στο εξωτερικό ; Θα πρέπει να βγάλεις ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης

Οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μια εμπειρία, που προσφέρει στους Έλληνες φοιτητές την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε νέους πολιτισμούς, γλώσσες και εκπαιδευτικά συστήματα. Ωστόσο, φέρνει επίσης την πρόκληση της υγειονομικής περίθαλψης σε μια ξένη χώρα. Η κατανόηση των δικαιωμάτων σας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και του τι καλύπτει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (EHIC) είναι απαραίτητη για όσο σπουδάζεις στο εξωτερικό.

The European Health Insurance Card (EHIC)

Για τους Έλληνες φοιτητές στην ΕΕ, τον ΕΟΧ ή την Ελβετία, το EHIC αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου υγειονομικής περίθαλψης τους ενώ σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εξασφαλίζει πρόσβαση σε ιατρικά απαραίτητη, παρεχόμενη από το κράτος υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής διαμονής, υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) με τους ασφαλισμένους στη χώρα αυτή.

Βασικά στοιχεία κάλυψης

Η EHIC καλύπτει συνήθως:

  • Ραντεβού με γιατρούς
  • Επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από παραπομπή από τον γενικό ιατρό
  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα
  • Επείγουσα οδοντιατρική θεραπεία
  • Υπηρεσίες ασθενοφόρων

Τι δεν καλύπτει αυτή η ασφάλεια

Δεν καλύπτει προγραμματισμένες ιατρικές θεραπείες, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια ταξιδιών που ξεκινούν για ιατρική περίθαλψη ή μη επείγουσα θεραπεία σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, τα έξοδα επαναπατρισμού και οι αισθητικές επεμβάσεις δεν καλύπτονται.

Πρακτικές συμβουλές

Όταν αναζητάτε ιατρική φροντίδα, γενικά απαιτείται να επισκεφτείτε δημόσιους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ή αυτούς που έχουν συμβληθεί με το εθνικό ταμείο ασφάλισης υγείας. Αν και μπορεί να είναι απαραίτητες οι προκαταβολές, αυτές συχνά μπορούν να ανακτηθούν την ασφάλεια. Κάθε χώρα έχει το σύστημά της, επομένως είναι συνετό να ελέγχετε τις λεπτομέρειες πριν ταξιδέψετε. Για παράδειγμα, αν βρεις δουλειά στην Ολλανδία, τότε θα πρέπει να κάνεις και έξτρα ιδιωτική ασφάλιση.

Η ασφάλεια αυτή δεν αντικαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν θα καλύψει την απώλεια προσωπικών αντικειμένων, τη μεταφορά στο σπίτι μετά από σοβαρούς τραυματισμούς ή έξοδα διαμονής που σχετίζονται με θέματα υγείας. Συνιστάται συμπληρωματική ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για την κάλυψη αυτών των πρόσθετων δαπανών και τυχόν ιατρικών εξόδων από αυτά που καλύπτει η EHIC.

Η προετοιμασία είναι το κλειδί

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σπουδών σας, υποβάλετε αίτηση για την EHIC σας μέσω της τοπικής υγειονομικής αρχής ή του ασφαλιστικού φορέα στην Ελλάδα. Θυμηθείτε, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να φτάσει η κάρτα σας, οπότε προγραμματίστε ανάλογα. Επιπλέον, εξοικειωθείτε με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας υποδοχής και τη διαδικασία χρήσης του EHIC εκεί.

Οι σπουδές στο εξωτερικό απαιτεί από τους Έλληνες φοιτητές να είναι προορατικοί για την υγεία τους και να ενημερωθούν για ότι χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks