Καθυστερήσεις πτήσεων στην Κεντρική Ευρώπη λόγω ασκήσεων του ΝΑΤΟ για μια εβδομάδα

ΝΑΤΟ-άσκηση-ευρώπη

Περίπου 800 πτήσεις θα γίνονται καθημερινά λόγω της άσκησης «Air Defender» πάνω από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία. Αυτή η άσκηση επηρεάζει άμεσα τα επερχόμενα ταξίδια μας για διακοπές, καθώς θα προκύψουν πολλές καθυστερήσεις και στις επιβατικές πτήσεις.

Η πολυεθνική στρατιωτική συμμαχία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη άσκηση ανάπτυξης της πολεμικής αεροπορίας που έγινε ποτέ τη Δευτέρα 12 Ιουνίου.

Το «Air Defender 2023», όπως ονομάζεται η εκπαίδευση, θα επικεντρώνεται στον γερμανικό εναέριο χώρο μέχρι τις 22 Ιουνίου. 

«Περίπου 800 πτήσεις θα επαναδρομολογούνται καθημερινά ως αποτέλεσμα της άσκησης και των σχετικών μέτρων», αναφέρει ο οργανισμός διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol.

Οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις σε μια πολυάσχολη εποχή του χρόνου, όταν οι ευρωπαίοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αγωνίζονται να διαχειριστούν την έκρηξη των πτήσεων μετά την πανδημία και οι γαλλικές αρχές απεργούν .

Στην άσκηση του ΝΑΤΟ συμμετέχουν 10.000 στρατιωτικοί και 250 μαχητικά αεροσκάφη από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Ξέρω ότι μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί στην πολιτική εναέρια κυκλοφορία», λέει ο Ίνγκο Γκέρχαρτς, αντιστράτηγος και επιθεωρητής της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας που διαχειρίζεται την άσκηση.

Το Air Defender 2023 έχει αποκλείσει μεγάλες περιοχές του εναέριου χώρου στα πολιτικά αεροσκάφη – κυρίως, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, πάνω από τη Γερμανία. Οι εμπορικοί πιλότοι πρέπει να πλοηγηθούν γύρω από τρία κύρια «συστήματα»:

  • Βόρεια, που εκτείνεται στον εναέριο χώρο της Δανίας και της Ολλανδίας
  • Ανατολικά, κοντά στα πολωνικά και τσεχικά σύνορα
  • Νότια (από το Λουξεμβούργο κατά μήκος των γαλλικών συνόρων, σχεδόν μέχρι τη λίμνη της Κωνσταντίας από την Ελβετία)

Κάθε μία από αυτές τις ζώνες είναι κλειστή ή αυστηρά περιορισμένη για τις πολιτικές αεροπορικές εταιρείες για αρκετές ώρες κάθε μέρα, αν και η άσκηση θα διακοπεί για το Σαββατοκύριακο 16 έως 17 Ιουνίου.

Το South cluster θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές πτήσεις διακοπών από το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει ο ταξιδιωτικός πράκτορας Simon Calder για τη βρετανική εφημερίδα The Independent.

Οι αναχωρήσεις από το Λονδίνο για την Αττάλεια της Τουρκίας συνήθως πετούν απευθείας από αυτήν την περιοχή, λέει, όπως και τα αεροπλάνα από το Μάντσεστερ για τα ελληνικά νησιά.

Ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο;

Το Λονδίνο και τα αεροδρόμια του θα επηρεαστούν αρκετά από την άσκηση του ΝΑΤΟ, το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη θα επηρεαστούν οι πτήσεις μας.

Παρακαλούμε, να ελέγχετε την πτήση σας για τυχόν καθυστερήσεις πριν πάτε στο αεροδρόμιο.

Τι είναι αυτη η άσκηση του ΝΑΤΟ;

«Αυτή η άσκηση δεν στρέφεται εναντίον κανενός», λέει ο αντιστράτηγος Gerhartz. «Είναι μια αμυντική άσκηση για να δείξουμε ότι αυτή η συμμαχία είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της αν χρειαστεί».

Οι ελιγμοί των εναέριων δυνάμεων βασίζονται σε ένα «σενάριο βοήθειας του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ» – το οποίο αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δέχεται ένοπλη επίθεση.

Εάν η Ρωσία , για παράδειγμα, επρόκειτο να επιτεθεί σε ένα έθνος της Βαλτικής όπως η Εσθονία, το ΝΑΤΟ «θα λάβει τις ενέργειες που κρίνει αναγκαίες για να βοηθήσει τον σύμμαχο που δέχεται επίθεση».

Ο Gerhartz προσθέτει ότι η περίοδος εκπαίδευσης έχει προγραμματιστεί να τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι σχολικές καλοκαιρινές διακοπές στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks