Καθολικό Πάσχα: Εορτασμός, παραδόσεις και έθιμα

easter-eggs

Για τους καθολικούς, όπως και τους περισσότερους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, το Πάσχα είναι μια επίσημη γιορτή που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία, η οποία λαμβάνει χώρα από τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου.

Η Κυριακή του Πάσχα, το Πάσχα, ή η Κυριακή της Αναστάσεως, όπως είναι επίσης γνωστό, σηματοδοτεί την τρίτη ημέρα μετά τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, και την ημέρα της θαυματουργής ανάστασής του.

Τετάρτη των Τεφρών

Σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής, η Τετάρτη των Τεφρών πραγματοποιείται 46 ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, ο ιερέας θα ρίξει στάχτη στα κεφάλια των πιστών.

Ένας σταυρός με τέφρα περνάει μπροστά από τα μέτωπα των πιστών και συμβολίζει τη σκόνη, από την οποία ο Θεός μας δημιούργησε. Αντιπροσωπεύει επίσης την προθυμία μας να μετανοήσουμε για την αμαρτία και τη θλίψη που αισθανόμαστε, η οποία προκάλεσε διαχωρισμό από τον Θεό.

Σαρακοστή

Για 46 ημέρες, οι πιστοί θα νηστεύουν από Δευτέρα έως Σάββατο για τις επόμενες 6 εβδομάδες. Οι Κυριακές δε συμπεριλαμβάνονται στη νηστεία.

Όσοι είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 59 ετών, περιορίζουν γρήγορα τα καθημερινά γεύματά τους σε μόνο ένα πλήρες γεύμα και δύο μικρά σνακ την ημέρα. 

Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία Κυριακή ή το τέλος της Σαρακοστής και η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. Η Μεγάλη Εβδομάδα εορτάζει την άφιξη του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ και την τελευταία εβδομάδα της ζωής του στη γη.

Κατά τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, στους ενορίτες μπορεί να παραδοθεί ένα φύλλο φοίνικα που μεταφέρουν στην εκκλησία. Αυτά τα φύλλα είναι ευλογημένα και μπορούν να μετατραπούν σε σταυρό και να διατηρηθούν για ένα χρόνο. Διαφορετικά, οι τα φύλλα επιστρέφονται στην εκκλησία και μετατρέπονται σε στάχτη για τις λειτουργίες της Τετάρτης των Τεφρών του επόμενου έτους.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Μεγάλη Πέμπτη εορτάζει τον Τελευταίο Δείπνο του Ιησού Χριστού και τον θεσμό της ιεροσύνης. Γιορτάζοντας αυτό το γεύμα ως Πάσχα, ο Ιησούς μοιράστηκε το τελευταίο του γεύμα με τους Μαθητές του στην Ιερουσαλήμ.

Αυτή ήταν η νύχτα που προδόθηκε από τον Ιούδα και κατά τη διάρκεια του γεύματος προέβλεψε αυτήν την προδοσία.

Η Θεία Ευχαριστία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτήν τη Λειτουργία, γιατί κατά τη διάρκεια αυτού του γεύματος ο Χριστός έδωσε ψωμί στους μαθητές του, λέγοντάς τους: «Αυτό είναι το σώμα μου, αυτό (το κρασί) είναι το αίμα μου» ( Μάρκος 14: 22-25 ).

Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή εορτάζεται η σταύρωση του Ιησού Χριστού. 

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρασκευής, οι πιστοί σκέφτονται τον πόνο και τα δεινά που ο Ιησούς έπρεπε να υπομείνει. Μαστιγώθηκε, του φορέθηκε ένα στεφάνι από αγκάθια, χτυπήθηκε και γελοιοποιήθηκε, ενώ αναγκάστηκε να μεταφέρει το σταυρό του μέχρι το σημείο της εκτέλεσής του.

Κατά βάση, η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα όπου όλοι οι καθολικοί απέχουν από το κόκκινο κρέας. Οι καθολικοί ηλικίας 14 ετών και άνω, είτε δεν θα τρώνε καθόλου κρέας, είτε θα περιοριστούν μόνο σε λευκό κρέας, όπως ψάρι ή κοτόπουλο.

Κυριακή του Πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα ξεκινά για τους περισσότερους καθολικούς συμμετέχοντας στη Νυχτερινή Λειτουργία του Πάσχα, ενώ άλλοι ξεκινούν την Κυριακή του Πάσχα με μια Λειτουργία. Μετά την πρωινή Λειτουργία, η ενορία μπορεί να προσφέρει ένα Πασχαλινό πρωινό για τους πιστούς. 

Η μέση καθολική οικογένεια, είτε θα παρακολουθήσει εκδηλώσεις τοπικής κοινότητας, είτε θα περάσει το υπόλοιπο της ημέρας με αγαπημένα πρόσωπα. 

Πασχαλινά αυγά

Τα Πασχαλινά αυγά προσφέρονται σε αγαπημένα πρόσωπα, ή χρησιμοποιούνται ως παιχνίδια σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με το πού ζείτε, μπορεί να έχετε μια τοπική παράδοση όπου τα Πασχαλινά αυγά είναι κρυμμένα και οι άνθρωποι (δηλαδή τα παιδιά) πρέπει να τα βρουν. Ή μπορείτε να παίξετε παιχνίδια σύγκρουσης αυγών, όπου οι νικητές είναι η τελευταία ομάδα, της οποίας έσπασε το αυγό.

Αργίες

Η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα (την επόμενη ημέρα του Πάσχα) δεν αποτελούν κατά κανόνα Αργίες σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, υπάρχουν χώρες όπως η Αγγλία και η Αυστραλία όπου, η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα θεωρούνται Αργίες. 

Εκδηλώσεις

Παρελάσεις, τοπικά φεστιβάλ και πάει λέγοντας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι, με τους οποίους οι καθολικοί σε όλο τον κόσμο μπορούν να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις τοπικής κοινότητας.

Στην Αμερική, υπάρχουν διαφορετικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές. Υπάρχει το Mardi Gras της Νέας Ορλεάνης, η Πασχαλινή Παρέλαση και το Φεστιβάλ Bonnet της Νέας Υόρκης, το Πασχαλινό παζάρι της Αριζόνα, το Πασχαλινό αυγό του Λευκού Οίκου και πολλά άλλα φεστιβάλ και παρελάσεις που γίνονται σε μεγάλες αμερικανικές κοινότητες.

Στην Αυστραλία πραγματοποιείται ένα καρναβάλι γνωστό ως “Royal Easter Shower” κάθε χρόνο στο Σίδνεϊ της Νότιας Ουαλίας. Με βόλτες, παραστάσεις, διαγωνισμούς και εκατοντάδες “Πασχαλινές τσάντες” γεμάτες παιχνίδια ή λιχουδιές.

Σε όλη την Ευρώπη, διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν και τις δικές τους παραδόσεις. Στην πόλη Haux της Γαλλίας, κατασκευάζεται μια τεράστια ομελέτα και σερβίρεται στους κατοίκους της πόλης στην κεντρική πλατεία. Στη Σουηδία, έχουν τη δική τους παραλλαγή αποκριών, όπου τα παιδιά ντύνονται και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι μαζεύοντας λιχουδιές.


Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Βρείτε μας στα Social Media:

Στο Facebook: SuperGreeks

Στο Instagram: supergreeks_

Author: Whatsoeva

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks