Βέλγιο: Οι αρχές εκδίδουν πιστοποιητικό “μη στέγασης” στους άστεγους για να μη δεχθούν πρόστιμο στο lockdown

Βέλγιο-Βρυξέλλες-άστεγοι

Όπως αποφασίστηκε από τις αρχές στο Βέλγιο, όλοι οι άστεγοι που βρίσκονται στους δρόμους των Βρυξελλών θα λάβουν ένα “πιστοποιητικό μη στέγασης” ώστε να μπορούν αποδείξουν για πιο λόγο δεν είναι εφικτό να υπακούσους στον κανόνα της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει από χθες σε ολόκληρη τη χώρα. 

Τα πιστοποιητικά αυτά θα διανεμηθούν από εργαζόμενους και κινητές μονάδες, ακόμα και από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης των νοσοκομείων Sint – Jan και Sint – Pieters, όπως ανακοίνωσε ο Christophe Thielens, εκπρόσωπος του οργανισμού Samusocial.

Θυμίζουμε ότι από χθες, οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 10:00 μ.μ. και 6:00 π.μ., ως μέρος ενός νέου συνόλου κανόνων που θεσπίστηκε από το Σάββατο. Το μέτρο, το οποίο απαιτεί από τους ανθρώπους να βρίσκονται εντός του σπιτιού τους για αυτές τις ώρες, δεν μπορεί φυσικά να ισχύσει για εκείνους που δεν έχουν άλλη επιλογή στο θέμα, τόνισε ο Thielens.

«Δεν είναι απαραίτητα απόφασή τους, όμως τα καταφύγια δεν έχουν αρκετή χωρητικότητα για να τους φιλοξενήσουν όλους. Επομένως, θα ήταν διπλή τιμωρία γι’ αυτούς να πληρώσουν πρόστιμο γιατί δεν μπορούσαν να βρουν καταφύγιο σε ένα κέντρο. Για εμάς, ο πρώτος στόχος της χορήγησης αυτών των πιστοποιητικών είναι να τους προστατεύσουμε από πρόστιμο και να βεβαιωθούμε ότι δεν ενοχλούνται όταν προσπαθούν να βρουν ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο έξω ».

Ήδη έχουν εκτυπωθεί 2.500 πιστοποιητικά, αλλά θα ακολουθήσουν περισσότερα, ενώ η αστυνομία διαβεβαίωσε τη Samusocial ότι θα εφαρμοστεί μια πολιτική ανοχής έναντι των αστέγων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (2018), στις Βρυξέλλες σήμερα υπάρχουν 2151 καταγραμμένοι άστεγοι και οι περισσότεροι κοιμούνται σε καταφύγια άστεγων που βρίσκονται κοντά στα νοσοκομεία. Στο πρώιμο στάδιο της πανδημίας, μεταξύ 3 και 29 Μαρτίου, 238 ασθενείς νοσηλεύτηκαν με Covid-19, 14 από τους οποίους ήταν άστεγοι – ποσοστό δηλαδή 5,88%.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι άστεγοι,  καθιστούν δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την υγιεινή και την κοινωνική απόσταση και θεωρούνται περιστάσεις που επιδεινώνουν τις πιθανότητές τους να κολλήσουν τον ιό – οδηγώντας ορισμένους ερευνητές να τονίσουν ότι οι άστεγοι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να μολυνθούν.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks