Λυών- Γαλλία: Η γενέτειρα του κινηματογράφου

κινηματογράφος-γαλλία

Γνωρίζατε ότι η Λυών ήταν η γενέτειρα του κινηματογράφου;

Οι  αδελφοί Lumière  δημιούργησαν την πρώτη κινηματογραφική ταινία το 1895 και χωρίς αυτούς, είναι απίθανο η κινηματογραφική βιομηχανία να ήταν αυτό που είναι σήμερα και που απολαμβάνουμε. 

Επισκεφτείτε το Institut Lumière  στο Montplaisir για να μάθετε για αυτούς τους αξιόλογους αδελφούς που έφεραν τη μεγάλη οθόνη στη ζωή μας.

Η Λυών είναι από τις πιο όμορφες και σημαντικές πόλεις της Γαλλίας.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου της Λυών

Το ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου της Λυών (Lumiere Film Festival), είναι από τα καλύτερα του κόσμου φιλοξενώντας μερικές από τις πιο σπουδαίες ταινίες κάθε χρόνο. Είναι ένα φεστιβάλ κινηματογράφου που αν είσαι λάτρης του σινεμά θα πρέπει να επισκεφτείς. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Το 2020, μέρος του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη σπουδαία Ελληνίδα, Μελίνα Μερκούρη.

Νικητές του βραβείου Lumiere είναι πολλοί γνωστοί ηθοποιοί μέχρι σήμερα.

Για τους αδερφούς Lumière  

Οι αδελφοί Lumière ήταν Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες, δημιουργοί του κινηματογράφου, μίας μηχανής λήψης, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.

Γεννήθηκαν στην Μπεζανσόν της Γαλλίας ενώ μεγάλωσαν στην πόλη της Λυών.

 Έκαναν αρκετές προσπάθειές για την εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε τη δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μία μηχανή προβολής.

Η πρώτη ταινία που δημιούργησαν ήταν η “Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ” (La sortie des usines Lumière), στις 19 Μαρτίου του 1895 και αποτύπωνε την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή ταινιών, επί πληρωμή, στο Παρίσι, ενώ τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Χάρη σε αυτά τα δύο σπουδαία αδέρφια απολαμβάνουμε τον κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks