Για τα μουσεία του Άμστερνταμ…

μουσεία-αμστερνταμ-rijksmuseum

Εισαγωγικό αφιέρωμα στα μουσεία του Άμστερνταμ στην Ολλανδία

Εισαγωγή

Όταν γυρνάω Ελλάδα για διακοπές και λέω ότι ζω πλέον στην Ολλανδία και το Άμστερνταμ, πολλοί μου λένε για το χόρτο και τη red- light. Με κάποιο τρόπο στο μυαλό τους το έχουν συνδυάσει έτσι. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Για παράδειγμα, αν ζεις ή επισκέπτεσαι το Άμστερνταμ δε γίνεται να μην επισκεφτείς μερικά από τα μουσεία της πόλης. Αν ζεις εδώ, δε θα επισκεφτείς μόνο μια φορά ένα μουσείο, αλλά πολλές. Γιατί μπορείς να το κάνεις.

Κάποια από αυτά, ίσως τα περισσότερα, είναι διαδραστικά 🎨Κάποια άλλα είναι σπουδαία μουσεία τέχνης που μας παρουσιάζουν τις περισσότερες φορές μεγάλα ιστορικά γεγονότα και κάποια λίγα είναι “τουριστικές παγίδες” (το επόμενο διάστημα θα φροντίσουμε να σε ενημερώσουμε για να αποφύγεις αυτές τις παγίδες). Στο Άμστερνταμ και στο σύνολο της Ολλανδίας θα βρεις μερικά από τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο. Καλοδιατηρημένα, με τέλειες υποδομές, με συνεχείς και φοβερές εκθέσεις.

Τα μουσεία του Άμστερνταμ προσφέρουν μια ποικιλία συλλογών τέχνης, ιστορίας, επιστήμης και πολιτισμού, καθιστώντας την πόλη έναν προορισμό για λάτρεις της τέχνης, της ιστορίας, λάτρεις των επιστημών και των μουσείων γενικά.

μουσεία-αμστερνταμ-ολλανδία

Στην Ολλανδία υπάρχουν περισσότερα από 700 μουσεία. Πολλά από αυτά, περίπου 75, βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Γιατί να επισκεφθείτε τα Μουσεία του Άμστερνταμ ;

Πλούσια Πολιτιστική Κληρονομιά: Τα μουσεία του Άμστερνταμ προβάλλουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μέσα από τις συλλογές, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εξερευνήσουν και μάθουν περισσότερα γι’ αυτήν.

Παγκοσμίως Διάσημη Τέχνη: Το Άμστερνταμ είναι γνωστό για τα μουσεία τέχνης της, τα οποία περιλαμβάνουν έργα από θρυλικούς καλλιτέχνες όπως Ρέμπραντ, Φερμέιρ, Βαν Γκογκ (Φαν Χοχ) και πολλούς άλλους. Οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να απολαύσουν κάποια από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής στον κόσμο.

Ιστορική Κατανόηση: Τα μουσεία της πόλης παρέχουν επίσης μια εικόνα της ενδιαφέρουσας ιστορίας της, από την “Χρυσή Εποχή” και τις αποικίες της μέχρι τον ρόλο της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορείτε να μάθετε για τη ναυτική ιστορία του Άμστερνταμ, την εβραϊκή κληρονομιά της και τις συνεισφορές της στην επιστήμη και τη βιομηχανία. 🗣 Αυτό που μας είχε κάνει φοβερή εντύπωση στα μουσεία του Άμστερνταμ από την αρχή, είναι η τρομερή αυτοκριτική που γίνεται στην ιστορία της χώρας.

Άλλωστε αν δεν μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος πως θα μπορούσαμε να δούμε μπροστά! ?

Διαδραστικές Εκθέσεις: Πολλά μουσεία στην Άμστερνταμ προσφέρουν διαδραστικές και αφιερωματικές εκθέσεις. Πολλές εκθέσεις, πάρα πολλές. Οι καλύτερες. 🗣 Βασικός λόγος που έχουμε επισκεφτεί πολλές φορές το ίδιο μουσείο είναι λόγω των εκθέσεων. Για παράδειγμα το μουσείο φωτογραφίας (FOAM) ή το Rijksmuseum.

Διαδραστικά μουσεία γενικά: Παίζουμε και μαθαίνουμε. Συμμετέχουμε δηλαδή. 🗣 Για παράδειγμα, όταν πήγα στο μουσείο τεχνών (NEMO) στο Άμστερνταμ, είπα ότι αν με έφερναν από την παιδική μου ηλικία σε αυτό το μουσείο, δεν αποκλείεται μελλοντικά να ήθελα να γίνω φυσικός ή χημικός. Το ίδιο με το μουσείο βιολογίας στο Άμστερνταμ… Είπα ότι αν με είχαν φέρει από παιδί εδώ, ίσως, να είχα πάρει άλλη εκπαιδευτική και επαγγελματική κατεύθυνση. Τα μουσεία είναι τα πλέον κατάλληλα για οικογένειες και παιδιά, για όλο τον κόσμο.

Στο SuperGreeks λατρεύουμε τα μουσεία και τα επισκεπτόμαστε συχνά, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο. Φέτος και για τα επόμενα χρόνια έχουμε σκοπό να σας ενημερώσουμε για όλα τα μουσεία σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία. Επίσης θα έχουμε το επόμενο διάστημα full update από τις εκθέσεις των περισσότερων μουσείων. #BeSuperGreek και να είσαι μαζί μας, να συμμετέχεις μαζί μας για να έχουμε μια ποιοτικότερη ενημέρωση για τους κατοίκους εξωτερικού.

Πανέμορφη μέρα ευχόμαστε σε όλους.

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks