Γνωρίζοντας την Ολλανδία … Το νόμισμα πριν το Euro

Όπως εμείς είχαμε τη δραχμή πριν το Ευρώ, έτσι και οι Ολλανδοί είχαν ένα πανέμορφο νόμισμα, το Dutch Guilder

To Dutch Guilder ήταν το νόμισμα της Ολλανδίας από τον 17ο αιώνα μέχρι και το 2002.

Η Ολλανδία είχε και αυτή πριν το Euro το δικό της μοναδικό νόμισμα.

Στην Ολλανδία όπως θα παρατηρήσετε και εσείς από την κάτωθι φωτογραφία, έδιναν μεγάλη σημασία στο Design του χαρτονομίσματος. Στη φωτογραφία παρακάτω βλέπουμε τις πιο διάσημες απεικονίσεις τους νομίσματος της Ολλανδίας ( ”Dutch Guilder” ) :

Τι απεικονίζουν τα πιο γνωστά χαρτονομίσματα της τελευταίας εποχής πριν το euro;

Στο ƒ5 απεικονίζεται ο Joost van den Vondel ( ποιητής ), το οποίο αντικαταστάθηκε από το κέρμα των ƒ5. Στο ƒ10 απεικονίζεται ο Frans Hals ( Ζωγράφος ) Στο ƒ25 απεικονίζεται ο Jan Pietersz. Sweelinck ( Συνθέτης ) Τα χαρτονομίσματα με τα πρόσωπα σχεδιάστηκαν από τον R.D.E. Oxenaar . Από τον ίδιο graphic designer σχεδιάστηκαν και τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα όπως στο ƒ50 απεικονίζονται ένα ηλιολούλουδο, στο ƒ100 ένα πουλί με μεγάλο ράμφος, ο Grutto (δημοφιλές πουλί της Ολλανδίας που το βλέπεις παντού γιατί σχεδόν αποκλειστικά αναπαράγεται στις Κάτω Χώρες – θα έχουμε σύντομα σχετικό αφιέρωμα) και στο ƒ250 ένας φάρος.

Προς το τέλος και λίγο πριν το Euro αντικαταστάθηκαν όλες οι προσωπικότητες στα χαρτονομίσματα που αναφέρουμε παραπάνω, από abstracts που σχεδίασε ο Jaap Drupsteen. * Όπου ƒ σημαίνει φιορίνια.

Διαβάστε ακόμα

Οι γέφυρες στα χαρτονομίσματα του Ευρώ βρίσκονται στην Ολλανδία

Γενικότερα

  •  Έχουν υπάρξει κατά διαστήματα Ολλανδικά Φιορίνια σε χαρτονομίσματα των 5, 10, 25, 40, 50, 60, 80, 100, 200, 250, 300, 500 και 1000 .
  • Τα Ολλανδικά φιορίνια αντικαταστάθηκαν από το Euro το 2002 όπου η ισοτιμία ήταν 2.20NLG=1 ευρώ
  • Τα κέρματα μπορούσαν να αντικατασταθούν με ευρώ μέχρι την 1η Ιανουαρίου το 2007. Τα χαρτονομίσματα, ωστόσο, μπορούν να αντικατασταθούν με ευρώ στην Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας μέχρι και το 2032.
  • Μόνο για την περίοδο 1810 – 1814 οι Κάτω Χώρες προσαρτήθηκαν στη Γαλλία και κυκλοφόρησε γι’ αυτή την εποχή το γαλλικό φράγκο.

 

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks