Οι προκλήσεις για τους Έλληνες στο εξωτερικό

προκλήσεις-μετανάστες-Έλληνες-εξωτερικό

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στο Facebook page μας μεταξύ των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό έχει ρίξει φως στις πρωταρχικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε ξένες χώρες. Οι επιλογές της δημοσκόπησης περιλάμβαναν γλωσσικά εμπόδια, πολιτισμικές διαφορές, το φαγητό, τη νοσταλγία για την πατρίδα τους και υπήρχε και η επιλογή “άλλο”.

Ανάλυση αποτελεσμάτων δημοσκόπησης

  • Γλωσσικά εμπόδια (52%) : Η πιο σημαντική πρόκληση για την πλειοψηφία είναι τα γλωσσικά εμπόδια. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς η γλώσσα είναι θεμελιώδης για την επικοινωνία, την ένταξη και την επαγγελματική εξέλιξη σε μια νέα χώρα. Η γλώσσα όπως έδειξε η δημοσκόπηση είναι το μεγαλύτερο “αγκάθι” στην μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό.
  • Νοσταλγία (20%) : Η λαχτάρα για το σπίτι, ή η νοσταλγία, είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση των συναισθηματικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη μετακόμιση στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει την οικογένεια που λείπει, τους φίλους και το οικείο περιβάλλον, τα στέκια μας κ.α. – Δεν θα μπορούσε να λείπει η νοσταλγία – είναι αρκετοί αυτοί που προσαρμόζονται δύσκολα γιατί δεν μπορούν να αποχωριστούν την οικογένεια, τους φίλους, την ομάδα, τα στέκια. Είναι όμως και πολλοί άλλοι που προσαρμόζονται αρκετά πιο εύκολα.
  • Πολιτιστικές διαφορές (14%) : Η προσαρμογή σε νέα πολιτιστικά πρότυπα και αξίες μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο. Αυτό αντανακλά την πολυπλοκότητα της μετακίνησης σε διάφορα κοινωνικά έθιμα, παραδόσεις και καθημερινές αλληλεπιδράσεις. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο για τους Έλληνες μετανάστες που είναι εκτός Ευρώπης. Οι Έλληνες του Εξωτερικού όμως που παρακολουθούν το supergreeks.eu είναι κυρίως από μετανάστες στην Ευρώπη.
  • Ελληνικό φαγητό (11%) : Η χαμηλότερη κατάταξη αυτής της επιλογής υποδηλώνει ότι, ενώ η κουζίνα είναι ένα αγαπημένο μέρος της ελληνικής ταυτότητας, είναι λιγότερο πρόκληση σε σύγκριση με άλλους παράγοντες. Αυτό το χαμηλό ποσοστό έρχεται σε συνάρτηση με το ότι τα ελληνικά προϊόντα μπορούμε να τα βρούμε εύκολα πλέον στο εξωτερικό.

Πρόσθετες πληροφορίες από σχόλια

Τα σχόλια των αναγνωστών του SuperGreeks αποκάλυψαν τον καιρό, τη μοναξιά και άλλες προσωπικές προκλήσεις ως σημαντικούς παράγοντες. Ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τις κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ η μοναξιά μιλά για τη δυσκολία δημιουργίας νέων κοινωνικών δικτύων.

Ο καιρός στο εξωτερικό αναφέρθηκε περισσότερο από κάθε άλλη έξτρα απάντηση. Βέβαια, και αυτό με τον καιρό είναι σχετικό, καθώς αν κάποιος είναι Έλληνας της Ιταλίας ή της Ισπανίας, ο καιρός δε θα είναι πρόβλημα, όμως το SuperGreeks το ακολουθούν κυρίως Έλληνες από τη Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Αγγλία. Επίσης, θεωρούμε ότι ο καιρός είναι πρόκληση για τους περισσότερο μόνο για 1-2 χρόνια. Μετά συνηθίζεις που λένε (ή και όχι).

Kάποιοι λιγότεροι ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Έλληνες του Εξωτερικού είναι οι άλλοι Έλληνες. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι υπάρχουν και πολλοί καλοί Έλληνες στο εξωτερικό. Εμάς όλες μας οι παρέες έχουν ελληνικό στοιχείο και είμαστε σαν οικογένεια. Φυσικά υπάρχουν και οι τοξικοί Έλληνες, Έλληνες που εκμεταλλεύονται εργαζόμενους και αυτούς θα πρέπει να τους αποφεύγουμε όντως.

Συμπέρασμα

Η δημοσκόπηση υπογραμμίζει ότι ενώ πρακτικά ζητήματα όπως η γλώσσα είναι πρωταρχικής σημασίας, συναισθηματικοί και κοινωνικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Το SuperGreeks είναι η ελληνική κοινότητα του εξωτερικού και μπορείτε να γίνετε μέλη μας ώστε να γίνεται η προσαρμογή σας ευκολότερη στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks