Ο Πύργος και το Μουσείο του Ρολογιού Zimmer στη Λιέρ στο Βέλγιο (Αμβέρσα)

Αν βρεθείς ποτέ στη Λιέρ στο Βέλγιο, απλά κοίτα προς το ρολόι της πλατείας για να μάθεις τη διαφορά μεταξύ του φαινομένου ηλιακού χρόνου και του μέσου ηλιακού χρόνου. Είναι δίπλα από την Αμβέρσα, είναι πανέμορφη και έχει έναν καταπληκτικό πύργο με πολλά ρολόγια!

*(Όσοι θέλετε να μάθετε για την εξίσωση χρόνου διαβάστε εδώ)

Η Λιέρ και ο φημισμένος πύργος της

Η Λιέρ είναι μια πόλη 15km από το κέντρο της Αμβέρσας και φημίζεται για τον πύργο της, ο οποίος αρχικά χρησιμοποιούνταν για την φύλαξη της πόλης τον 14ο αιώνα. Ο αρχικός πύργος χτίστηκε το 1425.Τ ο 1812 ο πύργος πουλήθηκε από τις δημοτικές αρχές, αλλά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο , τον αγόρασαν ξανά και τον κατεδάφισαν. 

Το 1930, ο αστρονόμος και ωρολογοποιός Louis Zimmer (1888–1970) κατασκεύασε το ρολόι και ο πύργος ανακετασκευάστηκε και πήρε το όνομα του. Το ρολόι εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος του πύργου, και αποτελείται από 12 ρολόγια που περιβάλλουν ένα κεντρικό με 57 καντράν. Μεταξύ άλλων, μπορεί κάποιος να δει τον ηλιακό κύκλο, τον σεληνιακό, τον ζωδιακό και άλλα περιοδικά φαινόμενα. Μπορείς να δεις και την ακριβή ώρα!

Γύρω από ένα από τα καντράν κινείται ο πιο αργός δείκτης στον κόσμο – η πλήρης περιστροφή του θα διαρκέσει 25800 χρόνια, που αντιστοιχεί στην περίοδο της μετάπτωσης του άξονα της Γης. Στη συνέχεια, ο Zimmer προσάρτησε στα ρολόγια ένα μηχανικό πλανητάριο. 

Τα ρολόγια εντυπωσίασαν τον Άλμπερτ Αϊνστάιν , ο οποίος συνεχάρη τον Ζίμερ για τη δημιουργία αυτών των ασυνήθιστων μηχανισμών!

Το ρολόι Centenary έχει ένα μεγάλο καντράν στο κέντρο, με διάμετρο 1,5 μέτρo. Αυτός ο επιλογέας δείχνει την ακριβή ώρα. Tα δώδεκα καντράν γύρω από τον κεντρικό επιλογέα δείχνουν τα εξής (ξεκινώντας από το καντράν στη θέση 2 η ώρα και πηγαίνοντας δεξιόστροφα): την εξίσωση του χρόνου , τον ζωδιακό κύκλο , τον ηλιακό κύκλο και το δομικό γράμμα ( μέθοδος που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της ημέρας της εβδομάδας για συγκεκριμένες ημερομηνίες), την εβδομάδα, τη σφαίρα , το μήνες, οι ημερολογιακές ημερομηνίες, οι εποχές, οι παλίρροιες , η ηλικία της σελήνης , οι φάσεις της σελήνης και ο μετονικός κύκλος και η σύσταση.

Ο ωρολογοποιός Louis Zimmer παρουσίασε το ρολόι στην πατρίδα του το 1930, προς τιμήν της 100ης επετείου της ανεξαρτησίας του Βελγίου.

Το ρολόι εμφανίζει τις ποικίλες πληροφορίες που σχετίζονται με το χρόνο μέσω περίτεχνων σχεδίων, σταθερών δεικτών και μηχανικών σφαιρών. Κάθε τέταρτο της ώρας, τρία αγάλματα στην πτέρυγα του πύργου, που αντιπροσωπεύουν τρεις φάσεις της ανθρώπινης ζωής (παιδί, έφηβος και ενήλικας) χτυπούν τις καμπάνες με ένα τέταρτο ειδώλιο (γέρος) να ενώνει την ώρα. Οι πλευρές του Πύργου Zimmer δείχνουν τα τέσσερα στάδια της ζωής, το καθένα με διαφορετικό πρόσωπο ή χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένου του συγγραφέα και ακτιβιστή Anton Bergmann και του μεταλλουργού Louis van Boecke. 

Ο πρώτος όροφος του πύργου στεγάζει το εξαιρετικό Αστρονομικό Στούντιο του Zimmer – στον 2ο όροφο είναι ο μηχανισμός με τα γρανάζια.

Η Λιέρ

Η Λιέρ είναι μια πόλη 30 χιλιάδων κατοίκων, είναι όμορφη και δίπλα από την Αμβέρσα. Σίγουρα μπορείς να την επισκεφτείς σε συνδυασμό με την Αμβέρσα, αλλά θα μπορούσε να είναι και αποκλειστικός προορισμός σου για εκδρομή. Εκτός από τον πύργο θα βρεις καλό φαγητό και εξαιρετική μπύρα.

Θα επανέλθουμε με σχετικό αφιέρωμα για το Hidden Gem της Λιέρ!

Το Βέλγιο έχει πολλές μικρές παραδείσους – θα αναδείξουμε τα πάντα για να έχετε πολλές επιλογές!

Φωτογραφίες: Tfa1964, Trougnouf, Garnhami

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Webinar by SuperGreeks & Protea PreventieΟδηγός για την μετανάστευση στην Ολλανδία

Σκέφτεσαι να μετακομίσεις ή ζεις ήδη στην Ολλανδία; Τότε αυτό το online webinar απευθύνεται σε σένα!