Πώς να αποκτήσετε γερμανική υπηκοότητα (vol. 1)

Γερμανία-Ιθαγένεια-Παιδιά

Είστε ομογενής που ζείτε στη Γερμανία; Μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε πολίτης της χώρας με τον παρακάτω οδηγό μας αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης της γερμανικής υπηκοότητας.

Η συνέχεια του άρθρου για τη Γερμανική υπηκοότητα, VOL.2

Ακούστε το podcast των SuperGreeks με τα επαγγέλματα του παρελθόντος από την Ελλάδα

Η γερμανική ιθαγένεια σημαίνει ότι θα μπορείτε να ζήσετε στη Γερμανία επ ‘αόριστον. Αυτό θα σας δώσει το δικαίωμα ψήφου, προξενικής προστασίας, ελεύθερης κυκλοφορίας και απεριόριστης πρόσβασης στη γερμανική αγορά εργασίας. Για τους ομογενείς στη Γερμανία, η υπηκοότητα προσφέρει πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ομογενείς μπορούν συνήθως να υποβάλουν αίτηση για γερμανική ιθαγένεια εάν προηγουμένως είχαν άδεια γερμανικής διαμονής για ορισμένο αριθμό ετών. Ας το δούμε όμως αναλυτικά.

Υπηκοότητα στη Γερμανία

Το γερμανικό ομοσπονδιακό γραφείο εξωτερικών είναι υπεύθυνο για την ιθαγένεια στη Γερμανία. Η διαδικασία του να γίνεις Γερμανός πολίτης είναι συνήθως γραφειοκρατική. Τείνει να υπάρχει πολλή γραφειοκρατία και μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλοί απόδημοι πολίτες που ζουν στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Eurostat, 115.400 νέες υπηκοότητες χορηγήθηκαν στη Γερμανία το 2017 – η τρίτη υψηλότερη στην ΕΕ.

Εκτός από τη δυνατότητα ψήφου, προξενικής προστασίας και απεριόριστης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, οι Γερμανοί πολίτες πρέπει επίσης να αναλάβουν ορισμένες ευθύνες.

Αυτά περιλαμβάνουν την ένταξη στη γερμανική κοινωνία, την τήρηση όλων των γερμανικών νόμων και ίσως χρειαστεί να υπηρετήσετε και στον γερμανικό στρατό.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι απόκτησης της γερμανικής ιθαγένειας:

Πολιτογράφηση: θα πρέπει να πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις που ορίζει η γερμανική κυβέρνηση για να πληροίτε τις προϋποθέσεις, όπως η διαμονή στη χώρα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με τους λόγους που ζητάτε την ιθαγένεια.

Δικαίωμα συγγένειας: εάν οι γονείς σας είναι Γερμανοί.

Καταγωγής: εάν γεννηθήκατε στη Γερμανία.

Ιθαγένεια από τη γέννηση στη Γερμανία

Εάν είστε γεννημένοι στη Γερμανία, μπορείτε να εξασφαλίσετε αυτόματα τη γερμανική υπηκοότητα.

Εάν κανένας γονέας δεν είναι Γερμανός, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές πρόσθετες απαιτήσεις. Το παιδί μπορεί να αποκτήσει γερμανική ιθαγένεια μόνο εάν, κατά τη στιγμή της γέννησης, τουλάχιστον ένας γονέας:

  • ζούσε στη Γερμανία για τουλάχιστον οκτώ χρόνια
  • είχε άδεια μόνιμης διαμονής στη Γερμανία
  • είναι Ελβετός

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί θα έχει επίσης το δικαίωμα να λάβει την ιθαγένεια των γονέων.

Όταν το παιδί είναι μεταξύ 18 και 23 ετών, τότε θα πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να διατηρήσει τη γερμανική του υπηκοότητα, ή εκείνη των γονιών του.

Ιθαγένεια κατά καταγωγή στη Γερμανία

Η ιθαγένεια για την καταγωγή αναφέρεται ως “το δικαίωμα της συγγένειας”.

Ένα παιδί θεωρείται αυτόματα Γερμανός πολίτης από τη γέννησή του, εάν έχει τουλάχιστον έναν Γερμανό γονέα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν το παιδί γεννήθηκε στη Γερμανία ή στο εξωτερικό.

Αυτό ισχύει επίσης εάν ένα παιδί υιοθετείται από Γερμανούς γονείς όταν είναι κάτω των 18 ετών.

Ωστόσο, εάν ένα παιδί γεννηθεί εκτός Γερμανίας από έναν Γερμανό γονέα, ο οποίος επίσης γεννήθηκε στο εξωτερικό μετά την 1η Ιανουαρίου 2000 και δεν επέστρεψε στη Γερμανία, τότε το παιδί δεν μπορεί να θεωρηθεί Γερμανός πολίτης από την καταγωγή του.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος είναι να εγγραφείτε στο ληξιαρχείο ή σε μια γερμανική πρεσβεία ή προξενείο εντός ενός έτους. Είναι επίσης δυνατό να παρακάμψετε αυτήν την απόφαση εάν η άρνηση της γερμανικής ιθαγένειας σημαίνει ότι το παιδί είναι ανιθαγενές.

Κάθε παιδί που γεννιέται από έναν αλλοδαπό γονέα και έναν Γερμανό γονέα ή από έναν γονέα που έχει διπλή υπηκοότητα στη Γερμανία, θα έχει την υπηκοότητα όλων των υπηκοών των γονιών του.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο προσωρινό. Όταν το παιδί φτάσει τα 18 του χρόνια, έχει πέντε χρόνια για να επιλέξει μεταξύ της γερμανικής ιθαγένειας κατά καταγωγή ή της ιθαγένειας των γονέων.

Εάν ένα παιδί έχει Γερμανό πατέρα που δεν είναι παντρεμένος με τη μητέρα, απαιτείται αναγνώριση ή νόμιμη πατρότητα πριν το παιδί γίνει 23 ετών για να διεκδικήσει τη γερμανική υπηκοότητα.

*Στο παρών κείμενο χρησιμοποιούμε τη λέξη ιθαγένεια και υπηκοότητά… είναι το ίδιο πράμα.

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2022 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks