Μένεις στο Βέλγιο, εργάζεσαι στην Ολλανδία: σύντομος οδηγός για όσα πρέπει να ξέρεις

Με το οδικό δίκτυο στην Ευρώπη να βελτιώνεται όλο και περισσότερο με τα χρόνια, αλλά και με το μοντέλο της εξ’ αποστάσεως εργασίας να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, είναι πλέον εφικτό να ζεις σε μια χώρα και να εργάζεσαι σε άλλη.

Η διαμονή στο Βέλγιοεργασία στη Ολλανδία (ή το αντίστροφο), είναι μία τακτική που ακολουθούν ήδη αρκετοί εργαζόμενοι. Παρακάτω ακολουθούν μερικές βασικές επεξηγήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σύστημα όντας καλυμμένος και στα δύο κράτη.

Διαφημιστικό υλικό, διαφημιστικά έντυπα, επιγραφές σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδαhttps://supergreeks.eu/etairies/sign-maker-2/

Πληροφορίες για τους εργαζόμενους

Ένας υπάλληλος των Κάτω Χωρών καταβάλλει φόρο μισθοδοσίας στις Κάτω Χώρες. Αυτό ισχύει επίσης για τους (Βέλγους) υπαλλήλους που εργάζονται στις Κάτω Χώρες. Ως μεθοριακός (διασυνοριακός) εργαζόμενος μπορείς, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να χρησιμοποιήσεις τις παρακρατήσεις και τις αποζημιώσεις που προβλέπονται από το ολλανδικό φορολογικό σύστημα (μπορείς να ρωτήσεις στο Belastingdienst).

Ένας κάτοικος του Βελγίου που εργάζεται στις Κάτω Χώρες καλύπτεται επίσης από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στις Κάτω Χώρες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει αμέσως ότι χάνεις όλα τα βελγικά σου δικαιώματα. Ορισμένα πράγματα οργανώνονται πολύ διαφορετικά στις Κάτω Χώρες, άλλα πάλι παραμένουν τα ίδια. Για παράδειγμα, είσαι υποχρεωμένος να έχεις ολλανδική ασφάλιση υγείας, αλλά διατηρείς το δικό σου ταμείο ασφάλισης υγείας και μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς τη βελγική ιατρική περίθαλψη, στο Βέλγιο.

Πληροφορίες για ανέργους και σχετικά βοηθήματα-επιδόματα

Εάν είσαι πλήρως άνεργος, υποβάλλεις αίτηση για παροχές και βοηθήματα ανεργίας στο Βέλγιο. Εάν έχεις παιδιά και ο/η σύντροφός σου εργάζεται στο Βέλγιο, το επίδομα τέκνου από το Βέλγιο έρχεται να καταβληθεί κατά προτεραιότητα, ενδεχομένως συνοδευόμενο από το ολλανδικό επίδομα για το παιδί. Το ολλανδικό επίδομα τέκνου είναι χαμηλότερο και χορηγείται για παιδιά έως 18 ετών. Εάν ο/η σύντροφός σας δεν εργάζεται και δεν λαμβάνει βελγικό επίδομα, δικαιούσαι μόνο ολλανδικό επίδομα τέκνου. Για παιδιά άνω 18 ετών (που σπουδάζουν!) δικαιούσαι το βελγικό επίδομα τέκνου.

Πληροφορίες σχετικά με τη σύνταξη

Στις Κάτω Χώρες, η σύνταξη ρυθμίζεται διαφορετικά από το Βέλγιο. Όχι απαραίτητα χειρότερα ή καλύτερα, απλά οργανώνεται διαφορετικά. Συγκεντρώνεις το AOW (Algemene Ouderdomswet, Γενικός νόμος για τις συντάξεις) και συχνά ο εργοδότης έχει συλλογική σύνταξη εταιρείας.

Σε γενικές γραμμές, ο φόρος μισθού στην Ολλανδία είναι χαμηλότερος, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθαρός μισθός είναι συχνά υψηλότερος, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks