Βέλγιο: Το Leuven Ευρωπαική Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2020
Η πρωτεύουσα της Βελγικής επαρχίας Φλαμανδική Βραβάντη, Leuven ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2020 σε διαγωνισμό που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το βραβείο του ενός εκατομμύριου ευρώ αναγνωρίζει την προσέγγιση της πόλης στην καινοτομία και ιδίως τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκει τους κατοίκους στην οικοδόμηση στρατηγικών που αφορούν το μέλλον.
“Η καινοτομία προς το καλύτερο και για όλους είναι το σύνθημα του Leuven” τόνισε ο δήμαρχος της πόλης, Μοχάμεντ Ριντουάνι και πρόσθεσε ότι “η συνεργασία μας σε ένα ελκυστικό μοντέλο διακυβέρνησης είναι που το κάνει καλύτερο και για όλους”.
Έχασε από την Αθήνα το 2018
Να σημειωθεί ότι αυτή, ήταν η δεύτερη προσπάθεια του Leuven να κερδίσει το βραβείο καθώς το 2018 το έχασε από την Αθήνα, ενώ γίνεται η έκτη πόλη που κερδίζει τον τίτλο και η τρίτη χωρίς να είναι εθνική πρωτεύουσα.
Το Leuven επιλέχθηκε από κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, από ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στους δημόσιους τομείς. Διαγωνίστηκε μαζί με την Κλουζ της Ρουμανίας, το Εσποό της Φίνλανδίας, το Χέλσινμποργκ της Σουηδίας, τη Βαλένθια της Ισπανίας και τη Βιέννη της Αυστρίας. Όλες αυτές οι πόλεις θα εισπράξουν το ποσό των 100.000 ευρώ η καθεμιά.
Όπως αναφέρθηκε το Leuven ξεχώρισε για την προσέγγιση του ενθαρρύνει τη συνεργατική καινοτομία. Οι συμμετέχοντες συνεργάζονται για τον κοινό σκοπό της καινοτομίας γύρω από πολύπλοκες προκλήσεις, όπως η αλλαγή του κλίματος, η μετάβαση στην κυκλική οικονομία ή η ανάγκη για υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη.
“Το Leuven δεν παρέχει μόνο αυξημένες ευκαιρίες της καινοτομίας στους πολίτες της, αλλά έχει και ενεργό συμμετοχή στη δοκιμή των ιδεών στην ίδια την πόλη” ανέφεραν οι διοργανωτές της εκδήλωσης απονομής βραβείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καινοτόμες προσπάθειες συνεχίστηκαν και εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, με έργα όπως το “Βοήθεια Leuven”, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει τους κατοίκους που έχουν ανάγκη με χιλιάδες εθελοντές έτοιμους να βοηθήσουν, καθώς επίσης και τα online μαθήματα στην εκπαίδευση.
Μια πόλη με κατοίκους 163 διαφορετικών εθνικοτήτων!
Αφού παρέλαβε το βραβείο σε μια εικονική τελετή, ο Ριντουάνι είπε ότι θέλει να αξιοποιήσει τα επιτεύγματα του Leuven με τη δημιουργία μιας Ακαδημίας Μετασχηματισμού Πόλης. Κάτι που θα λειτουργήσει ως εργαστήριο για το μέλλον.
«Είμαστε μια πόλη με μαθητές, ερευνητές, επιχειρηματίες και κατοίκους 163 διαφορετικών εθνικοτήτων», είπε. «Οι δυνάμεις τους συνδέονται συνεχώς για να διαμορφώσουν τις λύσεις του μέλλοντος».