Βέλγιο-Πρωθυπουργός Alexander De Croo: “Από το Μάιο μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση”

Alexander De Croo

“Μια πιθανή κατάργηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το βαθμό, στον οποίο οι μεταλλάξεις εξαπλώνονται περαιτέρω στη χώρα μας. Φαίνεται, ότι από τον Μάιο θα υπάρχει αρκετή βεβαιότητα ότι η χαλάρωση δεν θα προκαλέσει νέα έξαρση των κρουσμάτων”. 

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo, πραγματοποίησε στη συνέντευξη Τύπου τη Δεύτερα το απόγευμα δηλώσεις, αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Αναφέρθηκε, επίσης, στην Επιτροπή Διαβουλεύσεων που θα λάβει χώρα την επόμενη Παρασκευή. Η πίεση αυξάνεται, για να επιτραπεί μια χαλάρωση των μέτρων σε ορισμένους τομείς. Αλλά για να ληφθούν αποφάσεις, είναι απαραίτητο να δούμε τα νούμερα των κρουσμάτων «πολύ λογικά», τονίζει.

Η κύρια αβεβαιότητα που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η πρόοδος των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού. Τα διαφορετικά σενάρια προϋποθέτουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων από 30 έως 70%. Πιθανότατα, είναι περίπου 50%, αναφέρει ο ειδικός Niel Hens. Αν και επισημαίνει, ότι παραμένουν πολλές οι αβεβαιότητες. Για παράδειγμα, ο αντίκτυπος των ταξιδιών δεν έχει ακόμη ληφθεί υπόψη.

Χωρίς τη χαλάρωση των μέτρων, η μεταδοτικότητα του 30% θα είχε μικρή επίδραση, ενώ το 70% θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα έξαρση. Εάν μειώσουμε τα μέτρα τον Μάρτιο, η έξαρση στο 70% θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τρίτο, ακόμα μεγαλύτερο κύμα. Μια χαλάρωση τον Απρίλιο θα είχε πολύ λιγότερες συνέπειες, επειδή μέχρι τότε περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί. Αυτό ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για το μήνα Μάιο. 

Ο Hens, λοιπόν, καταλήγει σε δύο συμπεράσματα: Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, έως ότου έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων. Επιπλέον, ανέφερε, ότι βλέπει «προοπτική» για καλοκαιρινές διακοπές.

Τρέχουσα κατάσταση

Η κατάσταση στη χώρα μας είναι, επί του παρόντος, αρκετά σταθερή, πράγμα που συμβαίνει εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τον ειδικό Steven Van Gucht του Sciensano, ο οποίος επίσης μίλησε στη συνέντευξη Τύπου. «Το γεγονός ότι η καμπύλη είναι επίπεδη, μπορεί να εξηγηθεί μόνο με έναν τρόπο: Τα μέτρα σχηματίζουν ένα είδος αντίθετης πίεσης, καθιστώντας την καμπύλη επίπεδη». Επισημαίνει, ότι το βάρος για τα νοσοκομεία παραμένει υψηλό. Το 6% των ασθενών καταλήγουν στο νοσοκομείο. «Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Μόλις αυξηθούν οι λοιμώξεις, θα το παρατηρήσουμε στα νοσοκομεία », προειδοποιεί.

Τα μέτρα στη χώρα μας είναι, επίσης, «σχετικά ήπια», σε σχέση με άλλες χώρες. Για ορισμένους τομείς, όπως ο τουρισμός ή ο πολιτισμός, είναι σκληρά, “αλλά γενικά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από ό, τι κατά το πρώτο κύμα”.

Υπάρχουν διαφορές

Ο Van Gucht επισημαίνει επίσης τη διαφορά στην εξέλιξη της πανδημίας: Στις Κάτω Χώρες το τρίτο κύμα έχει πλέον εξαλειφθεί, στη Γερμανία το μεγαλύτερο, δεύτερο κύμα μόλις τώρα εμφανίζεται. Στην πραγματικότητα, η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μοιάζει περισσότερο με τη Γαλλία, αν και υπήρχε μια έξαρση εκεί, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ως εκ τούτου, ο Van Gucht παρατηρεί ότι, ειδικά όταν η κατάσταση είναι εκτροχιασμένη, απαιτείται μεγαλύτερη δράση. Καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Το γεγονός, ότι δεν έχουμε ασχοληθεί με τα μέτρα κατά της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, αποτελεί σημαντικό κατόρθωμα».

Πολύ νωρίς;

Ο Υπουργός Υγείας, Frank Vandenbroucke (SP.A) και ο Υπουργός Εσωτερικών, Annelies Verlinden (CD&V) έχουν ήδη καταστήσει σαφές, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για χαλάρωση αυτή τη στιγμή, διότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος.

Η βρετανική μετάλλαξη του ιού

Με τις διάφορες μεταλλάξεις ιών που εξαπλώνονται στη χώρα μας, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η τρέχουσα κατάσταση. Η βρετανική μετάλλαξη, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει το 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας. “Αυτό θα γίνει 80% μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες”, δήλωσε η Geert Molenberghs στο Radio 1 τη Δευτέρα.

Η χαλάρωση των μέτρων είναι εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις

Τα στοιχεία του κορωνοϊού και η εμφάνιση των μεταλλάξεων δείχνουν, ότι απαιτείται ακόμη προσοχή, αλλά σύμφωνα με τον Φλαμανδό Πρωθυπουργό, Jan Jambon, η Επιτροπή Διαβουλεύσεων την Παρασκευή θα πρέπει να συζητήσει μία πιθανή χαλάρωση. 

Το άνοιγμα της εστίασης δε φαίνεται να απασχολεί άμεσα. «Ελπίζω από τα βάθη της καρδιάς μου, να μπορέσουμε να ανοίξουμε την εστίαση σύντομα, αλλά με τα τρέχοντα στοιχεία, τα οποία δεν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτό θα ήταν ανεύθυνο, ανέφερε ο J. Jambon.

Εύα Καρολίδου

Διαβάστε επίσης: Βέλγιο: Επιτρεπόμενα και απαγορευμένα ταξίδια

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks