Τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων 40 ετών στην Ολλανδία λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας

επεισόδια-ολλανδία-κορονοιός-απαγόρευση

Το Σαββατοκύριακο ήταν θερμό στην Ολλανδία. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας από το κοινοβούλιο οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πολλές. Αρχικά υπήρχε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι κανείς δε θα δεχότανε μια απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία – κάτι παρόμοιο είχε να συμβεί από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

[UPDATE] Επεισόδια για τρίτο συνεχόμενο βράδυ σε Rotterdam & Geleen λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Με το που ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 το Σαββάτο ταραχές ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της χώρας.

Tα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων 40 ετών ήταν αυτά σύμφωνα με τον διευθυντή της Ολλανδικής Αστυνομικής Ένωσης, Koen Simmers.

Στις εκδηλώσεις αυτές βρίσκονται σύμφωνα με την αστυνομία άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον κορονοιό, άνθρωποι που διαφωνούν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, hooligans, πολιτικά κινήματα και γενικά θυμωμένοι άνθρωποι με την όλη κατάσταση.

Τραυματίες διαδηλωτές, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι, καμμένα αμάξια, μηχανές και ποδήλατα, δακρυγόνα και πετροπόλεμος είναι μερικά από αυτά που συνέβησαν από τη στιγμή που το Σαββάτο στις 21:00 ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Άμστερνταμ

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα όταν τουλάχιστον 2.500 διαδηλωτές μαζεύτηκαν στην Museumplein για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της κυβέρνησης. Η διαδήλωση αυτή είχε απαγορευτεί από πριν, αλλά ο κόσμος μαζεύτηκε.

Η κατάσταση ξέφυγε μετά από αρκετή ώρα όταν συνεπλάκησαν διαδηλωτές με την αστυνομία. Πέτρες και καδρόνια από το ένα στρατόπεδο, αύρες και γκλόπ από το άλλο.

Εχθές, Κυριακή 24.1 είχε πάλι διαδήλωση στο Άμστερνταμ με περίπου 1500 ανθρώπους σύμφωνα με την αστυνομία. 190 συλλήψεις, μεταξύ αυτών και 7 ανήλικοι.

Γύρω από την κατοικία της δημάρχου στο Άμστερνταμ στο κανάλι του Herengracht υπάρχει επιπλέον ασφάλεια πλέον από την αστυνομία.

Αϊντχόφεν 

επεισόδια-ολλανδία-απαγόρευση
A car has been set on fire in front of the train station in Eindhoven, January 24, 2021 ©  Rob Engelaar / ANP / AFP

Ταραχές και βανδαλισμοί σε όλη την πόλη με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, να υπάρχουν 55 συλλήψεις, καμμένα αυτοκίνητα και ποδήλατα. Η κυκλοφορία τρένων και λεωφορείων από τον σταθμό σταμάτησε. Μετά από αυτό, ο ίδιος ο σταθμός έγινε στόχος των διαδηλωτών όπου και λεηλατήθηκαν καταστήματα εκεί και έσπασαν παράθυρα. Το πιάνο του σταθμού καταστράφηκε επίσης.

Όλα ξεκίνησαν όταν εχθές διαδηλωτές μαζεύτηκαν (ενώ είχε απαγορευτεί) σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά των μέτρων για τον κορονοιό στην κεντρική πλατεία. Γύρω στις 3:30 η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα και αύρες και εκείνη ήταν η στιγμή που ξεκίνησαν τα σοβαρά επεισόδια με τις ταραχές να επεκτείνονταν σε ολόκληρο το κέντρο, με οδοφράγματα, σπασίματα και πλιάτσικο.

Επεισόδια σοβαρά υπήρχαν επίσης σε Tilburg και Enschede όπου νεαροί πετάξαν πέτρες μέχρι και σε νοσοκομείο. Στο Helmond, την Χάγη, το Μπρεντά, το Άρνεμ, το Apeldoorn, το Venlo, το Almelo, το Urk, το Stein και το Oosterhout είχαμε επίσης επεισόδια και πετροβολισμό στην αστυνομία.

Ο δήμαρχος του Αιντχόφεν χρησιμοποίησε τη λέξη “εμφύλιος” για να περιγράψει τα όσα συνέβησαν την Κυριακή. Όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας καταδικάζει τα όσα συνέβησαν.

*Όλες οι διαδηλώσεις αυτού του τύπου, αυτή την εποχή, είναι απαγορευμένες από το Ολλανδικό κράτος.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και η απάντηση του

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε αναφέρει σε απάντηση του για τα χθεσινά επεισόδια σε όλη τη χώρα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ότι το 99% των Ολλανδών τηρεί τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι καταστροφές και οι μάχες με την αστυνομία χθες, λέει, δεν έχουν καμία σχέση με τον αγώνα για την ελευθερία. “Καταπολεμάμε τον ιό για να ανακτήσουμε την ελευθερία μας”, είπε σε μια σύντομη δήλωση. “Δεν παίρνουμε αυτά τα μέτρα για διασκέδαση. Είναι ο ιός που μας στερεί την ελευθερία μας.”

Διαβάστε τι άλλο είπε για τον στρατό και την εγκληματική βία.

Φωτογραφίες: Rob Engelaar ANP

Διάταγμα εκτάκτου ανάγκης στο Φένλο

Ο δήμαρχος του Venlo, κος Scholten, έχει θεσπίσει διάταγμα έκτακτης ανάγκης για το Venlo, το Blerick και το Tegelen. Επιτρέπεται στην αστυνομία να πραγματοποιεί προληπτικές έρευνες, ελέγχους ταυτότητας και να ελέγχει τα αυτοκίνητα εκεί χωρίς κάποια ιδιαίτερη υποψία, γράφει το 1Limburg. Το διάταγμα έκτακτης ανάγκης θα ισχύει για όσο διαρκεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Δηλαδή, όπως φαίνεται τώρα, έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας

Στήριξε τους SuperGreeks

Όλοι μαζί είμαστε οι SuperGreeks. Κάνε Like στο post μας στο FB και LIKE στη σελίδα μας για να στηρίξεις την προσπάθεια μας, αλλά και να ενημερώνεσαι καθημερινά στην ελληνική γλώσσα για ότι συμβαίνει στην Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.

Έχεις επιχείρηση στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα ή την υπόλοιπη Ευρώπη; #BeSuperGreek

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks