Πώς να αποκτήσετε γερμανική υπηκοότητα (vol. 2)

Γερμανία-Ιθαγένεια-Υπηκοότητα

Είστε ομογενής που ζείτε στη Γερμανία; Μάθετε πώς μπορείτε να γίνετε πολίτης της χώρας με τον παρακάτω οδηγό μας αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης της γερμανικής υπηκοότητας.

Η γερμανική ιθαγένεια σημαίνει ότι θα μπορείτε να ζήσετε στη Γερμανία επ ‘αόριστον. Αυτό θα σας δώσει το δικαίωμα ψήφου, προξενικής προστασίας, ελεύθερης κυκλοφορίας και απεριόριστης πρόσβασης στη γερμανική αγορά εργασίας. Για τους ομογενείς στη Γερμανία, η ιθαγένεια προσφέρει πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ομογενείς μπορούν συνήθως να υποβάλουν αίτηση για γερμανική ιθαγένεια εάν προηγουμένως είχαν άδεια γερμανικής διαμονής για ορισμένο αριθμό ετών. Ας το δούμε όμως αναλυτικά.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Vol1 για την Γερμανική υπηκοότητα

Απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση / διαμονή στη Γερμανία

Οι περισσότεροι ομογενείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για γερμανική υπηκοότητα με πολιτογράφηση.

Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις που θα πρέπει να πληροίτε για να μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση.

Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ότι ζείτε στη Γερμανία με άδεια παραμονής για τουλάχιστον 8 χρόνια
 • Ζώντας στη Γερμανία με άδεια παραμονής για τουλάχιστον 7 χρόνια ότι έχετε παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα πρόγραμμα
 • Ικανότητα ομιλίας και γραφής στα γερμανικά σε ένα καλό επίπεδο (ισοδύναμο με το επίπεδο B1 του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς για τις γλώσσες)
 • Να είστε οικονομικά σε θέση να υποστηρίξετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος
 • Με καθαρό ποινικό μητρώο
 • Περνώντας ένα τεστ υπηκοότητας (περισσότερα για αυτό παρακάτω)
 • Παραίτηση από προηγούμενες υπηκοότητες.

Εάν απαιτείται να αποδείξετε τις δεξιότητές σας στη γερμανική γλώσσα, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα πλήρες πρόγραμμα ένταξης και να αποκτήσετε το πιστοποιητικό «DTZ – Γερμανικό τεστ για μετανάστες».

Μέρος του μαθήματος ένταξης ασχολείται επίσης με διάφορα θέματα που καλύπτονται από το τεστ υπηκοότητας. Ελέγξτε online για να βρείτε τον πλησιέστερο χώρο μαθημάτων ολοκλήρωσης.

Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε πιστοποιητικό Zertifikat Deutsch ή ισοδύναμο πιστοποιητικό γλώσσας. Αυτό περιλαμβάνει την παρουσίαση πιστοποιητικού γυμνασίου ή πανεπιστημιακού διπλώματος από γερμανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία σχολών για γλώσσα στη Γερμανία.

Πώς να υποβάλετε αίτηση για υπηκοότητα μέσω πολιτογράφησης / διαμονής

Εάν πληροίτε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για υπηκοότητα. Οι γονείς και οι νόμιμοι κηδεμόνες πρέπει να κάνουν αίτηση για παιδιά κάτω των 16 ετών.

Μπορείτε να λάβετε ένα έντυπο αίτησης από το τοπικό γραφείο μετανάστευσης, το περιφερειακό γραφείο ή το δημοτικό συμβούλιο. Η εφαρμογή κοστίζει 255 € για ενήλικες και 51 € για παιδιά κάτω των 16 ετών.

Εκτός από τη φόρμα, θα πρέπει να παρέχετε τα ακόλουθα έγγραφα για να αποδείξετε ότι πληροίτε τις απαιτήσεις πολιτογράφησης:

 • Τραπεζικές αποδείξεις για να αποδείξετε την οικονομική σας κατάσταση
 • Γερμανική άδεια διαμονής
 • Απόδειξη των δεξιοτήτων σας στη γερμανική γλώσσα, που αναφέρονται παραπάνω
 • Αποδείξεις ότι έχετε πληρώσει τα τέλη
 • Πιστοποιητικό πολιτογράφησης μετά την επιτυχία του τεστ υπηκοότητας

Όταν συλλέξετε όλα τα συμπληρωμένα έγγραφα, πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας στο γραφείο που εξέδωσε αρχικά το έντυπο αίτησης.

Τεστ ιθαγένειας στη Γερμανία

Για να υποβάλετε αίτηση για υπηκοότητα, θα πρέπει να έχετε περάσει το τεστ γερμανικής ιθαγένειας. Το τεστ διαρκεί μία ώρα και αποτελείται από 33 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σε διαφορετικά θέματα. Αυτά περιλαμβάνουν τη ζωή σε μια δημοκρατία, την ιστορία και την ευθύνη των ανθρώπων στην κοινωνία.

Εκτός από αυτό, θα υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία ζείτε.

Πρέπει να απαντήσετε σωστά σε τουλάχιστον 17 ερωτήσεις για να περάσετε επιτυχώς το τεστ και μπορείτε να επαναλάβετε τη δοκιμή εάν δεν περάσετε επιτυχώς. Εάν περάσετε, θα σας δοθεί ένα πιστοποιητικό που θα προσκομίσετε στις αρχές πολιτογράφησης.

Το γερμανικό τεστ υπηκοότητας κοστίζει 25 €. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον 25 € για να λάβετε το πιστοποιητικό που χρειάζεστε για την αίτησή σας.

Το τοπικό γραφείο πολιτογράφησης στην περιοχή σας μπορεί να σας πει πού βρίσκεται το πλησιέστερο κέντρο για τεστ, ώστε να μπορέσετε να εγγραφείτε. Πρέπει να προσκομίσετε ένα έντυπο ταυτότητας την ημέρα διεξαγωγής του.

Υπάρχει ένα δωρεάν διαδικτυακό κέντρο τεστ για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξασκηθούν σε αυτό. Επιπλέον, ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια προσφέρουν μαθήματα πολιτογράφησης για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τεστ, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου προετοιμασίας, των δωρεάν διαδικτυακών δοκιμών και του πού να το κάνετε.

Εξαιρέσεις για το τεστ ιθαγένειας

Λίγα άτομα απαλλάσσονται από το τεστ υπηκοότητας. Αυτοί είναι:

 • παιδιά κάτω των 16 ετών
 • όποιος δεν μπορεί να λάβει το τεστ λόγω γήρατος, ασθένειας ή λόγω αναπηρίας
 • όσοι έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτική, τη νομική ή τις κοινωνικές επιστήμες από ένα γερμανικό πανεπιστήμιο.

Ιθαγένεια ως πρόσφυγας στη Γερμανία

Για όσους ζουν στη Γερμανία ως πρόσφυγας, ισχύει και η διαδικασία υποβολής αίτησης για γερμανική υπηκοότητα με πολιτογράφηση.

Πρέπει να πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις και οι πρόσφυγες πρέπει επίσης να εγκαταλείψουν την ιθαγένεια της χώρας καταγωγής τους.

Διαβατήριο στη Γερμανία

Ίσως θελήσετε να αποκτήσετε ένα γερμανικό διαβατήριο (deutscher Reisepass) μόλις αποκτήσετε τη γερμανική υπηκοότητά σας.

Για να υποβάλετε αίτηση, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού στο γραφείο των πολιτών του δήμου σας και θα πρέπει να παρευρεθείτε αυτοπροσώπως καθώς θα ληφθούν τα δακτυλικά σας αποτυπώματα για βιομετρικό διαβατήριο.

Θα πρέπει να παράσχετε το πρωτότυπο και μία φωτοτυπία των παρακάτω:

 • έντυπο αίτησης διαβατηρίου
 • τρέχον διαβατήριο
 • πιστοποιητικό γέννησης (αν δεν είναι στα γερμανικά ή στα αγγλικά, πρέπει επίσης να παρέχετε μια μετάφραση)
 • πιστοποιητικό γάμου / απόσπασμα γερμανικού οικογενειακού βιβλίου (εάν ισχύει)
 • Γερμανικό πιστοποιητικό πολιτογράφησης (εάν υπάρχει)
 • πρόσφατη απόδειξη διεύθυνσης
 • δύο πρόσφατες πανομοιότυπες φωτογραφίες διαβατηρίου

Από το 2012, όλα τα παιδιά πρέπει επίσης να έχουν τα δικά τους διαβατήρια, για τα οποία πρέπει να υποβάλουν αίτηση οι γονείς.

Συνήθως χρειάζονται τρεις έως έξι εβδομάδες για να λάβετε το νέο διαβατήριό σας.

Διπλή ιθαγένεια στη Γερμανία

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εθνικότητά τους για να αποκτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορούν να έχουν δύο υπηκοότητες. Όπως για παράδειγμα:

 • Παιδιά με έναν Γερμανό και έναν ξένο γονέα ή έναν γονέα που έχει δύο υπηκοότητες
 • Επανακατοίκους εθνικής γερμανικής καταγωγής και τα μέλη της οικογένειάς τους (γίνονται δεκτοί μαζί τους)
 • Όσοι κατάγονται από χώρες που δεν τους επιτρέπουν να εγκαταλείψουν την υπηκοότητά τους
 • Γερμανοί που αποκτούν υπηκοότητα άλλης χώρας της ΕΕ ή της Ελβετίας.

Υπάρχουν επίσης ειδικές περιπτώσεις όσον αφορά τη διπλή υπηκοότητα μεταξύ της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Τα παιδιά που γεννιούνται με έναν Γερμανό γονέα και έναν γονέα από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να διατηρήσουν και τις δύο υπηκοότητες – αν και, στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τους όρους του Brexit.

Εάν έχετε διπλή υπηκοότητα στη Γερμανία, εξακολουθείτε να είστε γερμανός πολίτης και έχετε τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε γερμανό πολίτη ενώ μένετε στη Γερμανία.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε να ζήσετε στη χώρα της άλλης υπηκοότητάς σας, θα χάσετε το δικαίωμά σας να ζητήσετε γερμανική προξενική προστασία και μπορείτε να διεκδικήσετε μόνο τις υπηρεσίες της άλλης χώρας.

Απώλεια ή παραίτηση από τη γερμανική υπηκοότητα

Η γερμανική ιθαγένεια δεν είναι απαραίτητα μόνιμη. Παρόλο που δεν μπορείτε να παραιτηθείτε από τη γερμανική υπηκοότητά σας, μπορείτε να την χάσετε.

Επομένως, εάν κάποιος Γερμανός υπήκοος θέλει να παραιτηθεί από την ιθαγένειά του για να αποφύγει μια υποχρέωση όπως η καταβολή γερμανικών φόρων ή η συμμετοχή σε στρατιωτική θητεία, δεν θα του επιτραπεί να το πράξει.

Ωστόσο, μπορείτε να χάσετε τη γερμανική υπηκοότητα εάν:

 • προσφέρεται υπηκοότητα από μια χώρα που δεν είναι στην ΕΕ ή την Ελβετία. Εάν δεν ενημερώσετε το γερμανικό δημοτικό γραφείο ή τη γερμανική αποστολή σας στο εξωτερικό όταν λάβετε άλλη ιθαγένεια, τότε θα μπορούσατε να λάβετε ποινή
 • ένταξη σε στρατιωτικές δυνάμεις μιας χώρας όπου έχετε άλλη ιθαγένεια χωρίς να λάβετε την άδεια των γερμανικών αρχών
 • σύλληψη για παράνομες δραστηριότητες – αυτό ισχύει μόνο για εκείνους των οποίων η γερμανική ιθαγένεια αποκτήθηκε μέσω πολιτογράφησης.

Μπορείτε να υποβάλετε ξανά αίτηση για πολιτογράφηση εάν χάσετε τη γερμανική υπηκοότητά σας. Η διαδικασία θα είναι η ίδια και θα πρέπει να εγκαταλείψετε όλες τις προηγούμενες υπηκοότητες.

Καταγγελίες για την ιθαγένεια στη Γερμανία

Υπάρχει πιθανότητα να απορριφθεί η αίτηση υπηκοότητας. Εάν συμβεί αυτό, μπορείτε να ζητήσετε επανεξέταση της απόφασης. Πρέπει να το κάνετε αυτό εντός ενός μηνός από την παραλαβή της άρνησης.

Ωστόσο, μπορείτε να υποβάλετε ένσταση μόνο εάν πιστεύετε ότι η απόφαση απόρριψης της αίτησής σας είναι άδικη. Επομένως, αν νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να στείλετε μια επιστολή που να εξηγεί γιατί διαφωνείτε με την απόφαση. Αυτή, μπορεί να σταλεί ταχυδρομικώς ή μέσω email (εφόσον περιλαμβάνει την υπογραφή σας) στο Γραφείο Διοίκησης.

Συνιστάται να παρέχετε όλα τα έγγραφα που πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχύσουν το επιχείρημά σας.

Εάν η αίτησή σας απορριφθεί ξανά, έχετε την επιλογή να πάτε δικαστικά την υπόθεση κατά της αρχής (Verwaltungsgericht). Ίσως χρειαστείτε κάποια επαγγελματική νομική βοήθεια σε αυτό το στάδιο, καθώς θα πρέπει να παρέχετε τις νομικές πληροφορίες που σχετίζονται με την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2021 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks