Αν ψηφιστεί ο νέος νόμος που ετοιμάζεται θα είναι πλέον εύκολο να αποκτήσει κάποιος τη γερμανική υπηκοότητα

γερμανία

Το νομοσχέδιο προβλέπει άρση της απαγόρευσης της διπλής ιθαγένειας για πολίτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Γερμανία βρίσκεται κοντά στην ψήφιση ενός νέου νόμου περί ιθαγένειας, που θα διευκολύνει τους αλλοδαπούς να αποκτήσουν γερμανική υπηκοότητα.

Το νομοσχέδιο θεωρείται «μικρή επανάσταση» στη μεταχείριση των μεταναστών που ζουν στη Γερμανία και είναι αντίθετο στην τάση γειτονικών χωρών που αυστηροποιούν, αντί να χαλαρώνουν, τα αντίστοιχα κριτήρια, σχολιάζουν οι Financial Times.

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, θα επιτραπεί στους ξένους η δυνατότητα υποβολής αίτησης για υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια διαμονής στη Γερμανία, αντί για οκτώ χρόνια που απαιτούνται σήμερα.

Προβλέπει επίσης ότι «όσοι έχουν καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για να ενσωματωθούν – όπως το μάθουν καλά τη γερμανική γλώσσα, να κάνουν εθελοντική εργασία ή να έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο – μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετά από τρία χρόνια».

Διπλή ιθαγένεια

Για τα κόμματα που υποστηρίζουν το σχέδιο νόμου, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η άρση της απαγόρευσης της διπλής ιθαγένειας για πολίτες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν υβριδικές ταυτότητες και η νομοθεσία μας πρέπει να το αντανακλά αυτό», δήλωσε η Λάμια Κάντορ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων. Η Κάντορ είναι και η ίδια παιδί μεταναστών από τη Συρία. «Η ιδέα ότι έχεις μόνο μία πατρίδα είναι εντελώς ξεπερασμένη», λέει. 

Οι FT γράφουν πως ο αντίκτυπος στην γερμανική κοινωνία θα μπορούσε να είναι τεράστιος, αν ο νόμος ψηφιστεί. Στη Γερμανία ζουν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο, περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού. Περίπου 5,7 εκατομμύρια εξ αυτών ζουν στη χώρα τουλάχιστον 10 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική θεωρία, «είναι σαφώς πρόβλημα όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι που διαμένουν εδώ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να ψηφίσουν και δεν έχουν λόγο σε νόμους που τους αφορούν», σχολίασε ο Νίκλας Χάρντερ του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για την Ένταξη και τη Μετανάστευση (DeZIM).

Τα οφέλη της ταχύτερης πολιτογράφησης

Όπως λέει ο ίδιος, έρευνα έχει καταδείξει τα οφέλη της επιτάχυνσης της πολιτογράφησης. Το ποσοστό των γυναικών στην αγορά εργασίας αυξάνεται και τα παιδιά έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Υπάρχουν μελέτες από την Ελβετία που δείχνουν πώς η πολιτογράφηση οδηγεί σε υψηλότερα εισοδήματα, υψηλότερες συντάξεις, μεγαλύτερη συμμετοχή σε συλλόγους και σωματεία – «εν ολίγοις, μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή», προσθέτει ο Χάρντερ.

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είναι μόνο μία από τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της γερμανικής κοινωνίας μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης από τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο συνασπισμός έχει επίσης συμφωνήσει στα σχέδια για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, τη μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου στα 16 έτη και τη διευκόλυνση της δήλωσης φυλομετάβασης. 

Η μεταρρύθμιση για την ιθαγένεια είναι ίσως η πιο μεγάλη από το 2000, όταν ένας νόμος που είχε ψηφιστεί προέβλεπε ότι τα παιδιά από μετανάστες γονείς μπορούσαν, για πρώτη φορά, να αποκτήσουν αυτόματα τη γερμανική υπηκοότητα.

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια θα συνδυαστεί με μία μεταναστευτική μεταρρύθμιση, με βάση το σύστημα μοριοδότησης που εφαρμόζει ο Καναδάς, και αποσκοπεί στο να διευκολύνει την είσοδο στην Γερμανία, ειδικευμένων εργαζομένων με συγκεκριμένες δεξιότητες. Οι αιτούντες δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τα επαγγελματικά προσόντα που αναγνωρίζονται στη Γερμανία, αρκεί η σχετική εργασιακή εμπειρία και η υπόσχεση (σ.σ προσυμφωνία) μιας θέσης εργασίας στη χώρα.

Διαβάστε επίσης τι συμβαίνει μέχρι σήμερα στα άρθρα που σου είχαμε ετοιμάσει στο παρελθόν:

Πηγή: Financial Times

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks