Κόστος ζωής στη Γερμανία: Πόσα χρειάζεστε;

Το κόστος ζωής στη Γερμανία είναι αρκετά λογικό σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αν και είναι πιο ακριβό από ο,τι στους γείτονες της Ανατολικής Ευρώπης και πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Το βιοτικό επίπεδο της Γερμανίας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η υγειονομική περίθαλψη και τα εκπαιδευτικά συστήματα είναι άριστα και οι λογαριασμοί αγορών σε μεγάλες γερμανικές πόλεις είναι συχνά χαμηλότεροι από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με αποτέλεσμα το κόστος ζωής στη Γερμανία να είναι χαμηλότερο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Βρυξέλλες και Ζυρίχη. Όσον αφορά την ποιότητα ζωής και την ευημερία, η Γερμανία κατατάσσεται πάνω από το μέσο όρο στον δείκτη βελτίωσης ζωής του OECD.

Το κόστος ζωής στη Γερμανία εξαρτάται φυσικά από τον τρόπο ζωής σας και την πόλη ή την περιοχή της πόλης στην οποία ζείτε. Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για το κόστος ζωής στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων στέγασης, παντοπωλείων, εκπαίδευσης, ασφάλισης υγείας, δημόσιων μεταφορών και άλλων παραγόντων.

Κόστος ζωής στη Γερμανία

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι δαπάνες των νοικοκυριών στη Γερμανία ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 859 € το μήνα, με τους Γερμανούς να κατανέμουν περίπου το 36% του προϋπολογισμού κατανάλωσης για στέγαση, ενέργεια και συντήρηση.

Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να περιμένετε να πληρώσετε από 7 έως 12 € για το μεσημεριανό γεύμα σε ένα μέσο μπαρ, καφέ ή εστιατόριο ή έως 5 € για ένα σάντουιτς ή σνακ αρτοποιίας. Ένα φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 3–4 €.

Άλλες γενικές δαπάνες για σύγκριση περιλαμβάνουν εισιτήρια κινηματογράφου περίπου στα 10–15 €, έως 700 € για μια ετήσια συνδρομή στο γυμναστήριο και κατά μέσο όρο 2,50– 3,50 € για μια μπίρα

Το βιοτικό επίπεδο στη Γερμανία

Το βιοτικό επίπεδο κατατάσσεται ως καλό στην έρευνα για την ποιότητα ζωή της Mercer, εν μέρει λόγω του κόστους ζωής στη Γερμανία. Το 2018, επτά γερμανικές πόλεις εμφανίστηκαν στις πρώτες 30 πόλεις παγκοσμίως, τρεις από τις οποίες ήταν στην κορυφαία δεκάδα: Μόναχο (3η), Ντίσελντορφ (6η), Φρανκφούρτη (7η), Βερολίνο (13η), Αμβούργο (19η), Νυρεμβέργη (23η) και Στουτγκάρδη (28η).

Το Μόναχο και η Φρανκφούρτη κατατάχθηκαν επίσης ως οι δεύτερες καλύτερες υποδομές πόλεων στον κόσμο (μετά τη Σιγκαπούρη), με το Ντίσελντορφ στην πέμπτη θέση και το Αμβούργο στην ένατη θέση.

Κόστος ζωής στο Βερολίνο

Το Βερολίνο είναι μια από τις καλύτερες πρωτεύουσες να ζήσει κανείς στην Ευρώπη, αν και η εισροή ομογενών και μη τα τελευταία χρόνια επηρέασε τις τιμές ενοικίου.

Γίνεται πιο δύσκολο να βρεις κατοικίες σε λογικές τιμές, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς και κεντρικές γειτονιές του Βερολίνου, αν και το κόστος διαβίωσης συνήθως είναι χαμηλότερο στα προάστια του Βερολίνου.

Το κόστος ζωής στο Βερολίνο εκτιμάται ότι είναι:

 • 34% φθηνότερα από τη Νέα Υόρκη
 • 23% φθηνότερο από το Λονδίνο
 • 23% φθηνότερο από τη Σιγκαπούρη
 • 20% φθηνότερο από το Παρίσι
 • 5% πιο ακριβό από τη Μαδρίτη

Κόστος ζωής στο Μόναχο

Το κόστος ζωής του Μονάχου είναι από τα υψηλότερα της χώρας, αν και η πόλη προσφέρει πολλές εγκαταστάσεις ως πρωτεύουσα της νότιας Βαυαρίας της Γερμανίας.

Το κόστος ζωής του Μονάχου εκτιμάται ως:

 • 40% φθηνότερα από τη Νέα Υόρκη
 • 20% φθηνότερο από το Λονδίνο
 • 20% φθηνότερα από τη Σιγκαπούρη
 • 15% φθηνότερο από το Παρίσι
 • 13% πιο ακριβό από τη Μαδρίτη

Κόστος στέγασης στη Γερμανία

Το γενικό κόστος στέγασης στη Γερμανία είναι αρκετά υψηλό, αλλά ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του ακινήτου που επιλέγετε και την περιοχή στην οποία ζείτε. Ορισμένες περιοχές προσφέρουν καλύτερες προσφορές, για παράδειγμα, προάστια γύρω από το Βερολίνο. Επίσης, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά ακινήτων στη Γερμανία.

Αγορά ακινήτου στη Γερμανία

Το κόστος αγοράς ακινήτου στη Γερμανία ποικίλλει έντονα. Για παράδειγμα, οι τιμές κατοικιών στο Βερολίνο έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, με αύξηση 15% από το 2018, με μέση τιμή περίπου 3.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Γενικά, η Βαυαρία είναι πολύ πιο ακριβή, με το ίδιο σπίτι να κοστίζει έως και τρεις φορές περισσότερο από τις γειτονικές πόλεις του Νότου. Για παράδειγμα, στο Μόναχο, τα ακίνητα κοστίζουν μέχρι 6.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Γενικά, οι μέσες τιμές ακινήτου ανά τετραγωνικό μέτρο για μεγάλες πόλεις είναι περίπου:

 • Φρανκφούρτη: 2.600 €
 • Αμβούργο: 4.000 €
 • Βερολίνο: 3.900 €
 • Ντίσελντορφ: 2.400 €
 • Μόναχο: 6,300 €
 • Κολωνία: 2.850 €
 • Ντόρτμουντ: 2.000 €
 • Στουτγκάρδη: 3.000 €

Ενοικίαση σπιτιού στη Γερμανία

Τα περισσότερα ενοικιαζόμενα σπίτια είναι ομογενών στη Γερμανία. Όταν αναζητάτε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε την ορολογία. Εάν ένα διαμέρισμα διαφημίζεται οτι έχει τέσσερα δωμάτια, θα διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι και τραπεζαρία. Οι κουζίνες, οι αίθουσες και τα μπάνια δεν ταξινομούνται ως δωμάτια.

Οι πιο ακριβές γερμανικές πόλεις προς ενοικίαση είναι το Μόναχο, η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ και το Αμβούργο. Το χαμηλότερο κόστος στέγασης στη Γερμανία είναι η Βρέμη και η Λειψία. Ακολουθεί μια παρουσίαση του μέσου μηνιαίου κόστους ενοικίασης για ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών μέτρων στη Γερμανία.

 • Βερολίνο: 1.500 €
 • Μόναχο: 2.250 €
 • Φρανκφούρτη: 1.700 €

Ο ευκολότερος και πιο γρήγορος τρόπος για να βρείτε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στη Γερμανία είναι μέσω ενός κτηματομεσίτη (Immobilienhandler). Σύμφωνα με το νόμο, ο χειρισμός αμοιβών για κτηματομεσίτες είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, επομένως ελέγξτε πώς πρέπει να καταβληθούν αυτά τα τέλη πριν από την υπογραφή συμβολαίου Τα ενοίκια πληρώνονται κάθε μήνα. Το κόστος κοινής ωφέλειας, η τηλεόραση, η ευρυζωνική σύνδεση και η διάθεση απορριμμάτων χρεώνονται συνήθως ξεχωριστά.

Κόστος κοινόχρηστων στη Γερμανία

Οι Γερμανοί πληρώνουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα ανά κιλοβάτ ενέργειας από τους κατοίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πληρώνουν λιγότερο συνολικά σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Αυτό συμβαίνει λόγω των ενεργειακά αποδοτικών συσκευών και τακτικών για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας στη Γερμανία αποστέλλονται ανά τρίμηνο. Το μέσο ενεργειακό κόστος διαβίωσης ενός ατόμου σε ένα στούντιο 45 τετραγωνικών μέτρων στο Βερολίνο είναι περίπου 95–120 € το μήνα. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να υπολογίσετε το κόστος περίπου 2,50 € ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το Numbeo εκτιμά το μέσο μηνιαίο κόστος χρήσης – συμπεριλαμβανομένου του νερού, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και της διάθεσης αποβλήτων – για ένα διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων περίπου:

 • Μόναχο ή Φρανκφούρτη: 220 €
 • Ντίσελντορφ: 210 €
 • Βερολίνο: 245 €
 • Αμβούργο: 240 €
 • Κολωνία: 200 €

Όπως σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία αλλάζουν λόγω της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς, οι πράσινοι φόροι θα μπορούσαν να σοδηγήσουν στο να πληρώνετε περισσότερα.

Επιπλέον, το μηνιαίο Διαδίκτυο στη Γερμανία είναι περίπου 30 έως 40 € ανάλογα με το πακέτο που επιλέγετε. Οι πάροχοι υπηρεσιών περιλαμβάνουν επίσης μια σταθερή χρέωση σταθερού δικτύου. Ένα επιπλέον κόστος διαβίωσης στη Γερμανία είναι η υποχρεωτική άδεια γερμανικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου.

Κόστος των μέσων μαζικής μεταφοράς στη Γερμανία

Οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Γερμανία είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και σε λογικές τιμές σε σύγκριση με τα συστήματα μεταφορών αλλων χωρών στην Ευρώπη, και μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στη μείωση του κόστους ζωής στη Γερμανία.

Οι τιμές κυμαίνονται από 60 έως 90 € το μήνα, ανάλογα με την πόλη της Γερμανίας. Κατά μέσο όρο, ένα εισιτήριο απλής μετάβασης είναι 2,70 € – 4 € ανάλογα με τον αριθμό των καλυπτόμενων ζωνών. Τα τρένα InterCity έχουν μερικές φορές ειδικές προσφορές. Εάν ταξιδεύετε στην εργασία, μπορείτε να αγοράσετε μια BahnCard με μειωμένες τιμές. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την BahnCard στα λεωφορεία.

Τα λεωφορεία είναι ελαφρώς λιγότερο ακριβά, αλλά οι τιμές εξαρτώνται από την απόσταση που ταξιδεύετε. Όπως και στις περισσότερες χώρες, πληρώνετε ναύλους στο λεωφορείο αντί να αγοράζετε προπληρωμένα εισιτήρια, αν και οι μηνιαίες ταξιδιωτικές κάρτες καλύπτουν επίσης τις μεταφορές με λεωφορεία. Το σύστημα δημόσιων μεταφορών είναι αυστηρά σχεδιασμένο. Οι επιβάτες χωρίς έγκυρα εισιτήρια τιμωρούν πρόστιμο 40–60 €.

Κόστος σπουδών στη Γερμανία

Υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια στη Γερμανία που κατατάσσονται στις παγκόσμιες λίστες κορυφαίων πανεπιστημίων. Οι σπουδές στη Γερμανία είναι δωρεάν σε ορισμένα πανεπιστήμια, ενισχύοντας τη φήμη της χώρας ως hotspot σπουδαστών.

Υπάρχει επίσης ένα καλό επίπεδο γερμανικής εκπαίδευσης. Τα δημόσια σχολεία στη Γερμανία δεν χρεώνουν τέλη και είναι μια καλή επιλογή για αποδήμους με μικρότερα παιδιά εάν μπορούν να μάθουν τη γλώσσα αρκετά γρήγορα.

Η εναλλακτική λύση είναι να στείλετε τα παιδιά σας σε διεθνή σχολεία στη Γερμανία. Τα δίδακτρα είναι ουσιαστικά πιο ακριβά, αν και ποικίλλουν σε σχέση με το κύρος του ιδρύματος και το επίπεδο της εκπαίδευσης.

Το μέσο κόστος ξεκινά από περίπου 16.000 € και αυξάνεται πάνω από 20.000 € ετησίως για τα σχολεία (30 έως 50% λιγότερο για το γυμνάσιο). Τα δίγλωσσα σχολεία κοστίζουν μεταξύ 500 και 600 € το μήνα.

Κόστος φροντίδας παιδιών στη Γερμανία

Η Γερμανία διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα παιδικής μέριμνας, με ορισμένες πόλεις να προσφέρουν επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας (κυρίως στην πρώην ανατολική Γερμανία, αν και γίνεται πιο συνηθισμένη σταδιακά στα δυτικά).

Η πλειονότητα των κρατικών παιδικών σταθμών κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 250 έως 400 ευρώ το μήνα, ενώ οι ιδιωτικοί κυμαίνονται μεταξύ 600 και 900 ευρώ. Το επιδοτούμενο κόστος φροντίδας παιδιών βασίζεται στο εισόδημα και μπορεί να φτάνει μόλις τα 120 έως 140 € το μήνα, για επτά έως εννέα ώρες την ημέρα, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος ζωής στη Γερμανία.

Μπορείτε επίσης να βρείτε γερμανικά κέντρα παιδικής μέριμνας που προσφέρουν τιμές σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή για μεγαλύτερα παιδιά. Για παράδειγμα, τοι τιμές έως την ηλικία των τεσσάρων μπορούν να ξεπεράσουν τα 200 € το μήνα, σε σύγκριση με λιγότερο από 100 € για παιδιά ηλικίας πέντε ετών, επειδή είναι το τελευταίο έτος πριν από την έναρξη του σχολείου.

Κόστος υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία

Οι απόδημοι που ζουν στη Γερμανία πρέπει να συνάψουν τη βασική γερμανική ασφάλεια υγείας. Το κόστος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την κάλυψη και την εταιρεία ασφάλισης υγείας που χρησιμοποιείτε. Η βασική ασφάλιση για φοιτητές ξεκινά από περίπου 80 € και από 160 έως 400 € για επαγγελματίες.

Οι ομογενείς που απασχολούνται από μια εταιρεία μπορούν να κανονίσουν την πληρωμή ασφαλίστρων μέσω επιδοτούμενης ασφαλιστικής εταιρείας. Οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να οργανώνουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας.

Κόστος “παντοπωλείων” στη Γερμανία

Τα βασικά τρόφιμα δεν είναι πολύ ακριβά στη Γερμανία, αν και τα supermarket όπως τα Rewe και Tegut είναι πιο ακριβά. Εάν κάνετε αγορές στο Lidl και το Aldi, μπορείτε να εξοικονομήσετε 10 έως 15%.

Ωστόσο, τα supermarket τείνουν να αποθηκεύουν λιγότερα είδη, οπότε ίσως χρειαστεί να κατευθυνθείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα όπου οι τιμές είναι υψηλότερες (τα λαχανικά είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού). Οι ομογενείς θα πρέπει να έχουν προϋπολογισμό περίπου 40–50 € την εβδομάδα ανά άτομο για βασικά τρόφιμα.

Κόστος τροφίμων στη Γερμανία

Το φαγητό στη Γερμανία είναι προσιτό, αν και υπάρχει μια εξαιρετικά κοσμοπολίτικη επιλογή εστιατορίων που διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην τιμή. Το μεσημεριανό γεύμα του προϋπολογισμού κοστίζει μεταξύ 5 και 11 €, ενώ ένα βραδινό γεύμα σε ένα τυπικό εστιατόριο μπορεί να κοστίσει από 10 έως 20 € ανά άτομο. Εάν πάρετε μερικές γερμανικές μπύρες ή ένα ποτήρι κρασί, προσθέστε άλλα 10 €.

Ένας προϋπολογισμός 30–40 € ανά άτομο μπορεί να καλύψει ένα αξιοπρεπές γεύμα σε ένα ωραίο εστιατόριο. Τα φιλοδωρήματα δεν περιλαμβάνονται στο λογαριασμό και συνήθως είναι περίπου 10-15%.

Οι Γερμανοί πίνουν την μπύρα τους σε διάφορα μεγέθη. Μια τυπική τιμή για μια μικρή μπύρα είναι 2–4 €. 

Φορολογικά έξοδα στη Γερμανία

Οι κάτοικοι της Γερμανίας πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τα παγκόσμια έσοδα Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν άλλοι φόροι που πρέπει να πληρώσετε.

Τα παντρεμένα ζευγάρια φορολογούνται με κοινό εισόδημα. Ο φόρος εισοδήματος στη Γερμανία είναι προοδευτικός, αυξάνεται από βασικό συντελεστή 14% έως 43%. Το 2019, τα πρώτα 9.169 € ήταν αφορολόγητα.

Επιπλέον, υπάρχει έξτρα επιβάρυνση αλληλεγγύης ύψους 5,5% του φόρου για το κόστος ενίσχυσης της ένταξης πρώην κρατών της Ανατολικής Γερμανίας.

Κοινωνική ασφάλιση και συνταξιοδοτικά έξοδα στη Γερμανία

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης στη Γερμανία δεν αποτελεί μέρος του φορολογικού συστήματος, αν και οι μειώσεις λαμβάνονται γενικά απευθείας από τους μισθούς των εργαζομένων. Οι εισφορές γίνονται τόσο από εσάς όσο και από τον εργοδότη σας.

Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι υψηλές και αντιπροσωπεύουν το 40% των μισθών σας. Ωστόσο, σας καλύπτουν για ασφάλιση υγείας, νοσηλευτική περίθαλψη, σύνταξη και ανεργία.

Author: supergreeks

Διαβάστε επίσης

Copyright © 2023 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks