Πώς να αποκτήσεις την Ολλανδική υπηκοότητα.

ipikootita-ollandiki-ellines

Last update: 12.1.2020

Θα σας ενδιέφερε να αποκτήσετε ένα από τα δυνατότερα διαβατήρια στον κόσμο;

Για να δούμε όλες τις σχετικές πληροφορίες…

*Διευκρίνιση: στο παρόν άρθρο οι όροι «ιθαγένεια» και «υπηκοότητα» χρησιμοποιούνται με την ίδια έννοια.  To ίδιο ισχύει και για τους όρους «Ολλανδία» και «Κάτω Χώρες».

Υπάρχουν 3 γενικές διαδικασίες απόκτησης της ολλανδικής υπηκοότητας:

 • Γέννηση στην Ολλανδία
 • Επιλογή ιθαγένειας (Option)
 • Πολιτογράφηση (Νaturalisation)

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, δηλαδή την διαδικασία επιλογής ιθαγένειας («option procedure») και την διαδικασία της πολιτογράφησης («naturalisation procedure»).

Option Procedure

Η διαδικασία αυτή είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική σχετικά με την διαδικασία της πολιτογράφησης. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Αυτές αφορούν κυρίως υπάρχουσες σχέσεις με τις Κάτω Χώρες και τις υπόλοιπες περιοχές που ανήκουν στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, όπως  για παράδειγμα να έχεις γεννηθεί σε αυτό και να μην πήρες την ολλανδική υπηκοότητα μετά την γέννησή σου. Άλλη περίπτωση για να αιτηθείς με την Option Procedure είναι να διαμένεις στο Βασίλειο των Κάτω Χωρών μετά την συμπλήρωση του 4ου έτους της ηλικίας σου ή αν είχες παλαιότερα την ολλανδική υπηκοότητα και διαμένεις στο Βασίλειο για τουλάχιστον 1 έτος. Ο γάμος με Ολλανδό-έζα ή σύναψη σύμφωνου συμβίωσης για τουλάχιστον 3 έτη και η διαμονή σας για 15 έτη σε χώρα εντός του Βασιλείου, επίσης σας δίνει την δυνατότητα να αιτηθείτε.

Τέλος, όσον αφορά τους Έλληνες, μπορούν επίσης να ακολουθήσουν αυτή την οδό, αφού σύμφωνα με την νομοθεσία, για την διαδικασία αυτήν μπορούν να αιτηθούν όλοι όσοι κατοικούν στην Ε.Ε. και την Ελβετία. Σε αυτή την κατηγορία, δεν χρειάζεσαι να υπάρχει άδεια παραμονής, αρκεί ένας έλεγχος του ιστορικού σου από τον δήμο σχετικά με τον χρόνο που βρίσκεσαι στην Ολλανδία.

Χρειάζεται να συμπληρώσεις μία αίτηση στην οποία να αιτείσαι την Ολλανδική υπηκοότητα (Option Declaration/Statement), στον δήμο σου, μαζί με τη αίτηση ότι δέχεσαι να ορκιστείς, αν η αίτησή σου για την απόκτηση της υπηκοότητας εγκριθεί .  Η συνολική διαδικασία χρειάζεται περίπου 3 μήνες (13 εβδομάδες, βάσει νόμου).

Αν η αίτησή σου εγκριθεί, θα σε καλέσουν για να συμμετέχεις στην τελετή της πολιτογράφησης. Αν το συμβούλιο κρίνει ότι δεν πληροίς τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της υπηκοότητας με αυτή την μέθοδο, θα λάβεις σχετικό γράμμα όπου θα εξηγούνται οι λόγοι της απόρριψής σου. Μπορείς να υποβάλλεις ένσταση κατά της απόφασης, εντός 6 εβδομάδων από την ανακοίνωσή της. Διαφορετικά, είναι εφικτό να ακολουθήσεις την οδό της πολιτογράφησης.

Τι θα χρειαστείς:

 • Ταυτότητα ή διαβατήριο
 • Την άδεια παραμονής (αν προβλέπεται)
 • Πιστοποιητικό γέννησης (αν έχεις γεννηθείς εκτός Ολλανδίας, επίσημα μεταφρασμένο)
 • Πιστοποιητικό γάμου (αν είσαι παντρεμένος/η)

*Τα έγγραφα αυτά πρέπει να είναι στα Ολλανδικά, Αγγλικά ή Γερμανικά, διαφορετικά θα πρέπει να μεταφραστούν από επίσημο φορέα και να φέρουν την σφραγίδα της Χάγης.

Κόστος (για κατοίκους Ε.Ε./Ελβετίας)

 • Η αίτηση για ένα άτομο κοστίζει € 191.00 (για κάτω των 18 χρονών είναι € 21)
 • Η αίτηση για ζευγάρι (εντός γάμου ή συμφωνητικού ελεύθερης συμβίωσης) κοστίζει € 326.00
 • Εδώ μπορείς να δεις αναλυτικά το κόστος ανάλογα με την κατηγορία που ανήκεις.

*Η πληρωμή γίνεται μαζί με την υποβολή της αίτησης, στο δημαρχείο. Αν η αίτησή σου απορριφθεί ή αν θέλεις να την αποσύρεις ο ίδιος, δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Naturalisation Procedure

Η διαδικασία της πολιτογράφησης παίρνει περισσότερο χρόνο και είναι κάτι παραπάνω από συμπλήρωση μιας αίτησης. Προϋποθέτει να έχεις αρχίσει να «αφομοιώνεσαι» στην ολλανδική καθημερινότητα (naturalisation = εγκλιματισμός, αφομοίωση). Πρέπει να είσαι άνω των 18 ετών, να έχεις άδεια παραμονής (πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ και της Ελβετίας δεν χρειάζονται άδεια παραμονής για να ζήσουν και να εργαστούν στην Ολλανδία, αλλά χρειάζεται να έχουν εγγραφεί στον δήμο που διαμένουν), να διαμένεις στις Κάτω Χώρες για 5 συνεχόμενα χρόνια, να σου αφαιρεθεί η προηγούμενη υπηκοότητά σου (σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι για τους Έλληνες) και να μπορείς να γράψεις, να μιλήσεις και να διαβάσεις ολλανδικά (μέσω εξέτασης επιπέδου Α2 , Dutch Civic Integration Exam). Τέλος, θα πρέπει να ορκιστείς στο ολλανδικό κράτος.

Εάν δεν διαμένεις ήδη 5 συνεχόμενα χρόνια στην χώρα, υπάρχουν οι εξής εξαιρέσεις:

 • Είσαι πρόσφυγας και ζεις ήδη στην Ολλανδία για τουλάχιστον 3 χρόνια.
 • Είχες παλιότερα ολλανδική υπηκοότητα.
 • Είσαι παντρεμένος-η με Ολλανδό-έζα, και ζείτε μαζί (εντός ή εκτός Βασιλείου της Ολλανδίας) για πάνω από 3 χρόνια. Αν δεν είστε παντρεμένοι, αλλά ζείτε μαζί αυτά τα 3 χρόνια εντός του Βασιλείου της Ολλανδίας, τα χρόνια αυτά θεωρούνται μετρήσιμα. Αν δεν έιστε παντρεμένοι και ζείτε μαζί εκτός του Βασιλείου της Ολλανδίας, τα έτη αυτά δεν θεωρούνται μετρήσιμα.

Χρειάζεται να συμπληρώσεις μία αίτηση στην οποία να αιτείσαι την Ολλανδική υπηκοότητα και την υποβάλλεις στον δήμο σου. Επίσης συμπληρώνεις ένα έγγραφο στο οποίο δηλώνεις ότι θα κάνεις Δήλωση Δέσμευσης ( Declaration of Commintment/ Solidarity), δηλαδή να ορκιστείς, αν η αίτησή σου για την απόκτηση της υπηκοότητας εγκριθεί . Είναι υποχρεωτικό να είσαι 18 ετών και άνω και να έχεις άδεια παραμονής στην χώρα (πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ και της Ελβετίας δεν χρειάζονται άδεια παραμονής για να ζήσουν και να εργαστούν στην Ολλανδία, αλλά χρειάζεται να έχουν εγγραφεί στον δήμο που διαμένουν). Η αίτηση θα εξετασθεί από ειδικό συμβούλιο.Η διαδικασία της πολιτογράφησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Αν η αίτηση σου εγκριθεί, θα σε καλέσουν για να συμμετέχεις στην τελετή της πολιτογράφησης, στην οποία είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σου, όπου θα σου παραχωρηθεί το επίσημο έγγραφο της επιβεβαίωσης της αίτησής σου και θα πρέπει να ορκιστείς. Μπορείς να συμμετέχεις σε όποια τελετή πολιτογράφησης θελήσεις, σε διάστημα 1 έτους από την ανακοίνωση της έγκρισης. Έτσι, θα έχεις αποκτήσει την ολλανδική υπηκοότητα.

Αν το συμβούλιο κρίνει ότι δεν πληροίς τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της υπηκοότητας με αυτή την μέθοδο, θα λάβεις σχετικό γράμμα όπου θα εξηγούνται οι λόγοι της απόρριψής σου. Μπορείς να υποβάλλεις ένσταση κατά της απόφασης, εντός 6 εβδομάδων από την ανακοίνωσή της.

Βρες στον επαγγελματικό κατάλογο του #SuperGreeks περισσότερες από 90 ελληνικές επιχειρήσεις σε όλη την Ολλανδία.

Τι θα χρειαστείς:

 • Ταυτότητα ή διαβατήριο
 • Την άδεια παραμονής
 • Πιστοποιητικό γέννησης (αν εχεις γεννηθείς εκτός Ολλανδίας)
 • Πιστοποιητικό γαμου (αν είσαι παντρεμένος/η) και απόδειξη ότι ζείτε μαζί για περισσότερο από 3 χρόνια.
 • Πιστοποιητικό γλώσσας (Civic Integration Exam certificate, Α2 level)

* Τα έγγραφα αυτά πρέπει να είναι στα Ολλανδικά, Αγγλικά, Γερμανικά ή Γαλλικά, διαφορετικά θα πρέπει να μεταφραστούν από επίσημο φορέα και να φέρουν την σφραγίδα της Χάγης.

Κόστος

-Η αίτηση για ένα άτομο κοστίζει € 901 (για κάτω την 18 ετών είναι € 133)

-Η αίτηση για ζευγάρι (εντός γάμου ή συμφωνητικού ελεύθερης συμβίωσης) κοστίζει € 1.150

*Η πληρωμή γίνεται μαζί με την υποβολή της αίτησης, στο δημαρχείο.  Αν η αίτηση σου απορριφθεί ή αν θέλεις να την αποσύρεις ο ίδιος, δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Με την ολλανδική υπηκοότητα…

 • Είσαι εγγεγραμμένος στον δήμο σαν Ολλανδός πολίτης στην χώρα ( Municipal Personal Records Database of the Netherlands, BRP).
 • Μπορείς να αιτήθείς για ολλανδική ταυτότητα ή ολλανδικό διαβατήριο στον δήμο σου.
 • Έχεις δικαίωμα ψήφου σε περιφερειακές και εθνικές εκλογές.
 • Έχεις τα ίδια δικαιώματα με τους Ολλανδούς πολίτες.
 • Οι απόγονοί σου μπορούν επίσης να έχουν την Ολλανδική υπηκοότητα.
 • Μπορείς να επιστρέψεις στην Ολλανδία μετά από πολύχρονη απουσία σου.
 • Είσαι Ευρωπαίος πολίτης
 • Αν είχες άδεια παραμονής, πλέον δεν την χρειάζεσαι και απαλλάσσεσαι από το κόστος αυτής.
 • Μπορείς να συμμετέχεις στην νομοθετική, εκτελεστική ( αστυνομία, στρατός ) ή δικαστική εξουσία ( δικαστήριο).

Και με την ελληνική υπηκοότητα?

Ευτυχώς, σύμφωνα με την νομοθεσία, αν γίνεις Ολλανδός πολίτης, δεν χρειάζεται να αποκηρύξεις την ελληνική σου υπηκοότητα. Δηλαδή μπορείς να έχεις διπλή υπηκοότητα.

Για να κάνεις τη αίτηση, μπορείς να καλέσεις στο εξής τηλέφωνο:

Immigration and Naturalisation Service (IND)

Tel: 088 043 04 30 (from abroad, call: +31 88 043 04 30

Πηγές:

inburgeren.nl , ind.nl , gemeentemaastricht.nl 

 

Κάνουμε like στη facebook σελίδα του SuperGreeks
για να ενημερωνόμαστε για τον COVID-19,το Βέλγιο, την Ελλάδα και την Ολλανδία, στην ελληνική γλώσσα!

2 responses to “Πώς να αποκτήσεις την Ολλανδική υπηκοότητα.”

 1. Για να πάρει Έλληνας Την Ολλανδική Υπηκοοτητα πρέπει να κλείσει 5ετια Διαμονής στην χώρα η εάν σπουδαζει,εργαζεται και μιλάει Ολλανδικα μπορεί να το κάνει πιο νωρίς από την 5εστία? Ευχαριστώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks

Το απογευματινό σου SuperGreek e-mail Κάθε απόγευμα θα σου στέλνουμε ένα email με πληροφορίες για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ελλάδα.