Το Ρότερνταμ και ο πληθυσμός του

Ρότερνταμ

Αγαπάμε Ρότερνταμ γιατί είναι μοναδικό στον κόσμο, έχει πολλές επιλογές για να κάνεις, έχει ενδιαφέρουσες κατασκευές και design, αλλά έχει, μεταξύ άλλων και αρκετούς υπέροχους ανθρώπους.

Σήμερα με το SuperGreeks θα μάθουμε για τους ανθρώπους που ζούνε εδώ.

Ρότερνταμ-Ολλανδιά

Ο πληθυσμός του Ρότερνταμ

Το Ρότερνταμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ολλανδία, μετά την πρωτεύουσα, Άμστερνταμ. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση πριν από το 2021, το Ρότερνταμ είχε πληθυσμό περίπου 650.000 κατοίκους. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται και αλλάζει, με άτομα από διάφορα πολιτιστικά, εθνοτικά και θρησκευτικά υπόβαθρα να αποκαλούν το Ρότερνταμ σπίτι τους.

Εμείς ανήκουμε επίσης σε αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούμε ότι το Ρότερνταμ είναι το σπίτι μας και αφήνουμε το στίγμα μας!

Στοιχεία για τον πληθυσμό ολόκληρης της Ολλανδιάς, διαβάζετε εδώ!

Ρότερνταμ-Ολλανδία

Πολιτιστική ποικιλομορφία

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Ρότερνταμ είναι η πολιτιστική και εθνοτική του ποικιλομορφία. Οι κάτοικοι της πόλης προέρχονται από διάφορα υπόβαθρα, με ένα σημαντικό ποσοστό να έχει ρίζες σε άλλες χώρες. Αυτό το πολυπολιτισμικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα πολλών ιστορικών και οικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της μεταπολεμικής μετανάστευσης, της κατάστασής του ως μεγάλου διεθνούς λιμανιού και των πρόσφατων τάσεων στην παγκόσμια κινητικότητα. Η πόλη είναι γνωστή για τις ζωντανές κοινότητες ομογενών και τους διεθνείς φοιτητές της.

Μάλιστα και η δική μας κοινότητα εδώ στο Ρότερνταμ ολοένα και μεγαλώνει – οι Έλληνες του Ρότερνταμ είναι παντού!

Ρότερνταμ-Ολλανδία

Ηλικιακή κατανομή

Το Ρότερνταμ έχει σχετικά νέο πληθυσμό σε σύγκριση με άλλες ολλανδικές πόλεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην παρουσία του μεγάλου και σπουδαίου πανεπιστήμιου και ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που προσελκύουν φοιτητές από την Ολλανδία και το εξωτερικό. Η δυναμική αγορά εργασίας της πόλης, που καθοδηγείται από κλάδους όπως η ναυτιλία, η εφοδιαστική και οι δημιουργικοί τομείς, προσελκύει επίσης νεότερους επαγγελματίες.

Θα λέγαμε ζώντας σε αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις, ότι είναι μια άκρως νεανική πόλη.

Ρότερνταμ-Ολλανδία

Γλώσσα

Ενώ τα ολλανδικά είναι η επίσημη γλώσσα και η πιο ευρέως ομιλούμενη, η ποικιλομορφία του πληθυσμού σημαίνει ότι θα ακούσετε πολλές άλλες γλώσσες στην πόλη. Τα αγγλικά είναι ευρέως κατανοητά και ομιλούνται από ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ειδικά σε επιχειρηματικούς χώρους και από νεότερους ανθρώπους. Άλλες κοινές γλώσσες περιλαμβάνουν τα τουρκικά και τα αραβικά, που αντικατοπτρίζουν τις σημαντικές τουρκικές και μαροκινές κοινότητες της πόλης.

Γνωρίζοντας την Ολλανδική γλώσσα, σίγουρα θα είναι ότι καλύτερο για πολλούς λόγους, αλλά θεωρούμαι δεν χρειάζεσαι τη γλώσσα για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις και προσαρμοστείς στην πόλη. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν Αγγλικά και έχουν διάθεση να μιλήσουν. Δεν είναι σε επίπεδο Άμστερνταμ, αλλά σίγουρα σε καλύτερο επίπεδο από άλλες Ολλανδικές πόλεις. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως προαναφέραμε παραπάνω, το Ρότερνταμ είναι μια international πόλη.

Οικονομικός αντίκτυπος

Ο ποικιλόμορφος πληθυσμός συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία. Το λιμάνι του Ρότερνταμ, γνωστό ως το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, είναι σημαντικός εργοδότης και προσελκύει παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, η πόλη έχει μια ακμάζουσα επιχειρηματική σκηνή, με πολλές μικρές επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη διαφόρων εθνοτικών κοινοτήτων.

Στο Ρότερνταμ και την Ολλανδία, σήμερα που γράφουμε, μπορείς να βρεις αρκετά εύκολα δουλειά και είναι πόλος έλξης για αρκετούς λαούς.

Αρκετοί Έλληνες έχουν επίσης επιχειρήσεις.

Ρότερνταμ-Ολλανδία

Κοινωνική ένταξη του πληθυσμού

Με έναν τόσο ποικιλόμορφο πληθυσμό, το Ρότερνταμ αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την κοινωνική ένταξη. Η πόλη έχει πολυάριθμες πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την υποστήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας διαφόρων κοινοτήτων.

Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος του Ρότερνταμ είναι από το Μαρόκο και έχει κάνει ένα, για πολλούς, σπουδαίο έργο.

Εν κατακλείδι, να πούμε ότι Ρότερνταμ διαφέρει όχι ως προς την αρχιτεκτονική, αλλά και ως προς πολλά άλλα πράματα σε σχέση με άλλες Ολλανδικές πόλεις. Ζώντας και εδώ, για παράδειγμα θα αναφέρουμε ότι έχει περισσότερα αυτοκίνητα και λιγότερα ποδήλατα, συγκριτικά με άλλες πόλεις (Η πόλη, σε κάθε περίπτωση, έχει τρομερές υποδομές για το ποδήλατο και φυσικά αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους) ή θα αναφέρουμε για το καλύτερο φαγητό που μπορεί να βρει κάποιος στο Ρότερνταμ καθώς οι διαφορετικοί λαοί που ζούνε εδώ κουβαλούν μαζί τους το φαγητό, τις συνήθειες, τα “καλά” και τα “κακά” τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks