Aφιέρωμα / ιστορία: Η παγκόσμια έκθεση του 58′ στο Βέλγιο

παγκόσμια-έκθεση-βέλγιο-58

Μετά το πέρας δύο παγκοσμίων πολέμων είχε έρθει η ώρα για την Ευρώπη να βαδίσει μπροστά και να αναπτυχθεί. Το όραμα για τη νέα Ευρώπη θα το έβλεπαν όσοι θα συμμετείχαν και επισκεπτόντουσαν την παγκόσμια έκθεση του 58 στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο.

Αυτή η έκθεση ήταν και το σημαντικότερο γεγονός για τη διεθνή κοινότητα εκείνη την εποχή.

Η ιστορία της παγκόσμιας έκθεσης

Η παγκόσμια έκθεση δημιούργησε το επίσημο οργανωτικό της σώμα το 1928, η έννοια της ιδέας για την παγκόσμια έκθεση χρονολογείτε όμως από τον 17ο αιώνα. Οι εκθέσεις εκείνη την εποχή ήταν μια πρώτη ευκαιρία για το κοινό να παρατηρήσει και εκτιμήσει τη βιομηχανική πρόοδο. Η δημοτικότητα αυτών των εκθέσεων ήταν μεγάλη και φιλοξενήθηκαν αυτού του είδους οι εκθέσεις σε πολλά διαφορετικά έθνη κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αυτός ήταν και ο μοναδικός τρόπος εκείνη την εποχή για να ανακαλύψει ο κόσμος την πρόοδο της βιομηχανικής τεχνολογίας και να βρεθούν και ανταλλάξουν ιδέες οι άνθρωποι.

Δημιουργήματα- ορόσημα

Aυτές οι εκθέσεις ήταν αφορμή επίσης για μερικά από τα μεγαλύτερα δημιουργήματα- ορόσημα του σήμερα, όπου χτίστηκαν κυρίως ή και για τις ανάγκες των παγκοσμίων εκθέσεων, όπως ο πύργος του Αίφελ στο Παρίσι, το παλάτι των καλών τεχνών στο Σικάγο, το Μαγικό Σιντριβάνι του Montjuïc Βαρκελώνη.

Η Expo του 58′

To Βέλγιο διεκδίκησε αυτή την παγκόσμια έκθεση από άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Παρίσι και το Λονδίνο. 15 χιλιάδες άνθρωποι εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας αυτή την έκθεση σε ένα χώρο 490 στρεμμάτων.

Το Θέμα της Expo

«bilan du monde, pour un monde plus humain»

Που σημαίνει στην ελληνική γλώσσα «Αξιολόγηση του κόσμου για έναν καλύτερο κόσμο».

Μερικά Facts

  • Μέχρι τότε είχαν φιλοξενηθεί στο Βέλγιο άλλες 10 εκθέσεις. Αυτή θα ήταν και η 5η παγκόσμια έκθεση που θα φιλοξενούνταν στις Βρυξέλλες.
  • Και η τελευταία. Από εκείνη την Expo του 58′ το Βέλγιο δε ξανά διοργάνωσε άλλη παγκόσμια έκθεση.
  • Αυτή ήταν και η 2η μεγαλύτερη έκθεση στην ιστορία μέχρι τότε με 41,5 εκατομμύρια επισκέπτες. Η μεγαλύτερη έκθεση ήταν αυτή του Παρισίου με 48 εκατομμύρια επισκέπτες.
  • ΗΠΑ και Σοβιετική ένωση κάναν αγώνα για το ποιος είναι πιο σπουδαίος στην τεχνολογία. Εκείνη την εποχή υπήρχε ψυχρός πόλεμος για έναν άλλο αγώνα , αυτόν του διαστήματος.
  • Περισσότερα από 40 έθνη έλαβαν μέρος στην παγκόσμια έκθεση του 58′.
  • Στην έκθεση φιλοξενούνταν επίσης περίπτερο 19 στρεμμάτων σε κεντρικό σημείο και κοντά στο ατόμιουμ, του Βελγικού Κονγκό. Τότε η Δημοκρατία του Κονγκό ήταν Βελγική αποικία. Υπήρξαν πάρα πολλές διαμαρτυρίες εκείνη την εποχή που θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.

Atomium

Φυσικά το Βέλγιο χρησιμοποίησε επίσης την εκδήλωση για να παρουσιάσει τα δικά της σύγχρονα έργα. Το μεγάλο έργο αυτής της έκθεσης έγινε μπροστά από αυτήν και είναι το Atomium που βρίσκουμε και επισκεπτόμαστε μέχρι και σήμερα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Atomium διαβάστε σε άλλο άρθρο που είχαμε ετοιμάσει.

To Atomium εκείνη την εποχή συμβόλιζε την ειρήνη μεταξύ των εθνών. Σήμερα μπορούμε να το επισκεφτούμε για διάφορους λόγους και μάλιστα φιλοξενεί και το δικό του μουσείο τέχνης και σχεδιασμού. Είναι ένα αξιοσημείωτο έργο στην καρδιά του Βελγίου.

Το περίπτερο των USA

Το περίπτερο της Σοβιετικής Ένωσης

περιπτερο-σοβιετική-ένωση-έκθεση-βέλγιο

*Λίγο παραδίπλα από τον χώρο της παγκόσμιας έκθεσης του 58′ βρίσκουμε το γήπεδο του Χέιζελ όπου είχε γίνει ο ¨ματωμένος τελικός¨ ανάμεσα στην Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ. Διαβάστε την τραγική ιστορία με πολλούς νεκρούς λόγω επεισοδίων εντός των κερκίδων.

Πηγές και φωτογραφίες εδώ, εδώ και εδώ

*Με το SuperGreeks στην εκδρομή που είχαμε διοργανώσει για τους Έλληνες της Ολλανδίας στις Βρυξέλλες, είχαμε επισκεφτεί το χώρο της έκθεσης και το atomium.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © 2024 · #SuperGreeks · Web Design & Development by SuperGreeks